یکشنبه, ۵ اسفند, ۱۴۰۳ / 23 February, 2025
مجله ویستا

جای حبوبات در سفره شما کجاست؟


جای حبوبات در سفره شما کجاست؟

حبوبات پس از غلات، دومین منبع مهم غذایی محسوب ‌شده و در ردیف سوم هرم غذایی در کنار گروه گوشت‌‌ها، تخم‌‌مرغ و آجیل (مغزها) قرار می‌‌گیرد. حبوبات که به آن بنشن هم گفته می‌شود، حاوی …

حبوبات پس از غلات، دومین منبع مهم غذایی محسوب ‌شده و در ردیف سوم هرم غذایی در کنار گروه گوشت‌‌ها، تخم‌‌مرغ و آجیل (مغزها) قرار می‌‌گیرد. حبوبات که به آن بنشن هم گفته می‌شود، حاوی مقدار زیادی پروتئین،کربوهیدرات و مقدار نسبتا فراوانی مواد معدنی به‌خصوص آهن و کلسیم است. همچنین، مقدار زیادی از ویتامین‌های گروه «B» به استثنای «ریبوفلاوین» هم دارد. البته ارزش غذایی پروتئین حبوبات از گوشت کمتر است اما در هرم راهنمای غذایی، حبوبات جزو گوشت‌ها محسوب می‌شود زیرا از نظر پروتئینی بسیار غنی‌اند...

حبوبات به علت وجود مقدار زیادی از قندهای غیرقابل جذب ممکن است هنگام مصرف، ایجاد اختلالات گوارشی به ویژه «نفخ شکم» کند. این قندها در روده کوچک هضم نمی‌شوند زیرا آنزیم مناسب آن وجود ندارد اما خیس کردن آنها در آب سرد به مدت ۱۲ ساعت قبل از پخت موجب کاهش اختلالات گوارشی در هنگام هضم می‌شود.

این را هم باید بدانید که عمده ترین عامل آلودگی حبوبات، حشرات و آفات انباری هستند. برای مثال، انبار کردن لوبیای چشم بلبلی و نگهداری آن به دقت زیادی نیاز دارد زیرا یکی از مهم‌ترین آفات انباری یعنی سوسک چینی به طور مرتب روی بذر تخم ریزی می‎کند و در آنها سوراخ‎هایی ایجاد کرده و سپس از لپه داخل بذر تغذیه می‌کند.

چنانچه حبوبات بسته بندی شده خریداری می‌کنید، بسته را در دست چپ بگیرید و با انگشت وسطی دست راست به آن ضربه بزنید. چنانچه حشره داشته باشد، به سمت نایلون می‎آید و دیده می‌شود. راه دیگر اینکه مقداری حبوبات در آب بریزید. در این صورت حبوبات سوراخ‏دار به سطح آب می‌آیند و شما آنها را جدا می‌کنید.

در مورد روش نگهداری هم باید گفت حبوبات جزو مواد غذایی‌ای هستند که دیر فاسد می‎شوند و می‌توان آنها را در جای خشک و خنک به مدت یک سال نگهداری کرد. اگر چه به طور معمول، مدت نگهداری آنها (تاریخ تولید و انقضا) روی بسته نوشته شده است اما به طور کلی قرار دادن حبوبات در محل‌های مرطوب موجب رشد کپک‌ها بر رویشان می‌شود. در ضمن، به دلیل حساس بودن لوبیای چشم بلبلی می‌توان برای نگهداری آن از یخچال استفاده کرد.

از طرفی تحقیقات نشان می‌دهد احتمال ابتلا به سرطان روده‌ بزرگ، پروستات و بروز بیماری‌‌های قلبی عروقی و دیابت نوع ۲ در افرادی که دو بار یا بیشتر در هفته از حبوبات استفاده می‌‌کنند، کمتر از افرادی است که یک بار در هفته از آن استفاده می‌کنند. به همین دلیل مصرف روزانه یک تا دو لیوان از این گروه توصیه می‌شود.

دکتر سیدعلی کشاورز

مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران