یکشنبه, ۵ اسفند, ۱۴۰۳ / 23 February, 2025
جای حبوبات در سفره شما کجاست؟

حبوبات پس از غلات، دومین منبع مهم غذایی محسوب شده و در ردیف سوم هرم غذایی در کنار گروه گوشتها، تخممرغ و آجیل (مغزها) قرار میگیرد. حبوبات که به آن بنشن هم گفته میشود، حاوی مقدار زیادی پروتئین،کربوهیدرات و مقدار نسبتا فراوانی مواد معدنی بهخصوص آهن و کلسیم است. همچنین، مقدار زیادی از ویتامینهای گروه «B» به استثنای «ریبوفلاوین» هم دارد. البته ارزش غذایی پروتئین حبوبات از گوشت کمتر است اما در هرم راهنمای غذایی، حبوبات جزو گوشتها محسوب میشود زیرا از نظر پروتئینی بسیار غنیاند...
حبوبات به علت وجود مقدار زیادی از قندهای غیرقابل جذب ممکن است هنگام مصرف، ایجاد اختلالات گوارشی به ویژه «نفخ شکم» کند. این قندها در روده کوچک هضم نمیشوند زیرا آنزیم مناسب آن وجود ندارد اما خیس کردن آنها در آب سرد به مدت ۱۲ ساعت قبل از پخت موجب کاهش اختلالات گوارشی در هنگام هضم میشود.
این را هم باید بدانید که عمده ترین عامل آلودگی حبوبات، حشرات و آفات انباری هستند. برای مثال، انبار کردن لوبیای چشم بلبلی و نگهداری آن به دقت زیادی نیاز دارد زیرا یکی از مهمترین آفات انباری یعنی سوسک چینی به طور مرتب روی بذر تخم ریزی میکند و در آنها سوراخهایی ایجاد کرده و سپس از لپه داخل بذر تغذیه میکند.
چنانچه حبوبات بسته بندی شده خریداری میکنید، بسته را در دست چپ بگیرید و با انگشت وسطی دست راست به آن ضربه بزنید. چنانچه حشره داشته باشد، به سمت نایلون میآید و دیده میشود. راه دیگر اینکه مقداری حبوبات در آب بریزید. در این صورت حبوبات سوراخدار به سطح آب میآیند و شما آنها را جدا میکنید.
در مورد روش نگهداری هم باید گفت حبوبات جزو مواد غذاییای هستند که دیر فاسد میشوند و میتوان آنها را در جای خشک و خنک به مدت یک سال نگهداری کرد. اگر چه به طور معمول، مدت نگهداری آنها (تاریخ تولید و انقضا) روی بسته نوشته شده است اما به طور کلی قرار دادن حبوبات در محلهای مرطوب موجب رشد کپکها بر رویشان میشود. در ضمن، به دلیل حساس بودن لوبیای چشم بلبلی میتوان برای نگهداری آن از یخچال استفاده کرد.
از طرفی تحقیقات نشان میدهد احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ، پروستات و بروز بیماریهای قلبی عروقی و دیابت نوع ۲ در افرادی که دو بار یا بیشتر در هفته از حبوبات استفاده میکنند، کمتر از افرادی است که یک بار در هفته از آن استفاده میکنند. به همین دلیل مصرف روزانه یک تا دو لیوان از این گروه توصیه میشود.
دکتر سیدعلی کشاورز
مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست