پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
ارزش های حاکم بر اقتصاد اسلامی
اقتصاد اسلامی، به سبب تفاوت های بنیادینی که با نظام های اقتصادی غربی دارد، ارزش های خاصی را نیز در بطن خود دارد؛ این ارزش ها و هنجارها در واقع روح جهت دهنده به اقتصاد اسلامی محسوب شده و درونمایه اصلی آن را تشکیل می دهند. در اینجا تلاش بر این است تا هنجارها و ارزشهایی را که بر زندگی اقتصادی مسلمانان حکمفرماست مشخص سازیم.
عدالت
مفهوم اسلامی عدالت اجتماعی بر معاملات مسلمانان در محیط بازار، حاکم است. مسلمانان باید با یکدیگر، منصفانه معامله کنند. احکام قرآنی، به مسلمین توصیه میکند که دستمزدهای عادلانه بپردازند، قیمتهای منصفانهای تعیین کنند، در معامله با یکدیگر امین باشند و تعهدات خود را به طور کامل اجرا کنند.اقتصاد اسلامی، معاملات ناعادلانه و استثمارگرایانه را در بین افراد، مردود میشمارد. مسلمانان، نمیتوانند از مزایای شرایط بازار که نتیجه تغییرات ناگهانی در عرضه و تقاضاست، بهرهبرداری کنند و نمیتوانند بهای ناعادلانه مقرر کنند یا دستمزدی غیرمنصفانه، پرداخت کنند. همچنین نهادهای اقتصادی و فعالیتهای تجاری که به معنای ایجاد قدرتی اقتصادی برای تعیین قیمتهای بالا و افزایش سود هستند، از نظر اسلام، غیرقانونی هستند. متعاقبا اعمالی چون احتکار یا تبانی بین شرکتهای بازرگانی برای شکل دادن انحصاراتی که آنان را قادر به افزایش قیمتهای بازار میکند، در اقتصاد اسلامی جایز نیست.
میانهروی
در اسلام، میانهروی به عنوان بهترین شیوه زندگی در نظر گرفته شده است. اسلام برای رسیدن به سطح معقولی از برابری اقتصادی، از طریق زکات و دیگر اشکال مالیاتگیری، سیستم باز توزیع درآمد ثروت خاص خود را ایجاد کرده و محدودیتهای مذهبی و اجتماعی خاص را به رفتار اقتصادی مسلمانان، وارد ساخته است. هنجار مذهبی و اجتماعی میانهروی، مانع هر گونه طرز رفتار افراطگرایانه میشود. از نظر اسلام، هرگونه زیادهروی، تندروی و افراطکاری، ناپسند است. در جامعه اسلامی، نه ثروت بیش از اندازه و نه فقر بیش از حد، قابل قبول نیست، میانهروی، قاعدهای است که برای ایجاد استانداردهای اولیه زندگی در یک جامعهاسلامی به کار میرود. این قاعده میگوید که مسلمانان باید در کار، مصرف و زندگی خود، میانهروی را رعایت کنند.
جامعه اسلامی، افراطکاری را در هیچ جنبهای از زندگی، بویژه در مورد مصرف، قبول ندارد. برابری اقتصادی اسلامی، سطح متوسطی از مصرف را مطالبه میکند، با این هدف که از مصرف بیش از حد و دیگر اشکال رفتار تجملآمیزی که به شکاف طبقاتی و بیعدالتی اقتصادی منجر میشود، ممانعت به عمل میآورد.
عدم اسراف
از نظر اسلام، اسراف یکی از بزرگترین گناهان محسوب میشود. خداوند متعال، هر چیزی را که برای زندگی بشر لازم است، به وی عطا کرده است و از این رو، رفتار اسرافکارانه، نشانهای از ناسپاسی محسوب میشود. بنابراین حفاظت محیطزیست، یک هنجار اقتصادی مهم در اسلام است و مسلمانان، پاسدار منابع الهی روی زمین هستند. مسلمانان باید، نعمتهای الهی را در راستای منافع خود به کار گیرند و نیز از این منابع، جهت استفاده نسلهای آتی، محافظت کنند. آنان موظفاند که از به هدر رفتن این منابع، جلوگیری کنند. به عبارت دیگر، مسلمانان باید، از وقت، پول، غذا، آب و دیگر منابع با ارزش، محافظت به عمل آورند. از این رو، اقتصاد اسلامی میتواند مشکل زائدات منفی را حل کند؛ هزینههای اضافی، مانند آلودگی محیطزیست، به علت استفاده نامناسب از منابع طبیعی، به جامعه تحمیل میشوند.
انفاق
علاوه بر مالیاتهای مذهبی اجباری، به مسلمانان توصیه میشود که به طور داوطلبانه در راه خدا، بخشش کنند. اسلام به مسلمانان توصیه میکند که درآمد و ثروت اضافی خود را برای کمک به خویشاوندان، همسایگان، فقرا و نیازمندان، صرف کنند. همچنین مسلمانان باید از پول خود برای ترویج صداقت اخلاقی و پرهیزکاری و ممانعت از نابرابری، بیعدالتی و دیگر منکرات در جامعه، بهره گیرند.انفاق، به نهاد اقتصادی مهمی در اسلام، تبدیل شده است. اوقاف مذهبی، شیوه بسیار رایجی است که از طریق آن، مسلمانان متمول، پول یا املاک خود را برای ساختن مدرسه، بیمارستان، مسجد و دیگر پروژههای عمومی که میتواند برای جامعه مفید باشد، اختصاص میدهند.
یعقوب نعمتی وروجنی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست