جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

چه کسی ناشی تر است


چه کسی ناشی تر است

بعید است کسی در درستی این گزاره تردید داشته باشد که »چشم ها و گوش های فراوانی در دنیا, خبرهای ایران را رصد می کنند تا بهانه ای بیابند و دشمنی های خود با کشورمان را موجه جلوه دهند « البته این گزاره, چندان عجیب هم نیست چون دشمن کاری جز دشمنی ندارد

بعید است کسی در درستی این گزاره تردید داشته باشد که »چشم‌ها و گوش‌های فراوانی در دنیا، خبرهای ایران را رصد می‌کنند تا بهانه‌ای بیابند و دشمنی‌های خود با کشورمان را موجه جلوه دهند.« البته این گزاره، چندان عجیب هم نیست. چون دشمن‌ کاری جز دشمنی ندارد.

از سوی دیگر براساس توصیه‌های دینی، مسلمانان از اظهارنظر پیرامون آنچه به آن آگاهی کامل ندارند، منع شده‌اند که اگر این توصیه به دقت مورد توجه قرار گیرد دشمنان و رقبا برای سوژه‌یابی علیه ما به دردسرهای فراوان خواهند افتاد. اما ظاهرا در کشوری که بزرگترین افتخار سیاستمداران آن ادعای تبعیت از احکام و توصیه‌های دینی است، بنا نیست توصیه اکید اسلام برای مطالعه قبل از اظهارنظر مورد توجه بسیاری از افراد قرار گیرد. همچنین توصیه عقلانی- و دینی - درخصوص عدم سوژه‌سازی برای مخالفان و دشمنان نیز کم کم جایگاه خود را در میان گروهی از سیاستمداران ما از دست می‌دهد. البته معنای این سخن، این نیست که هر گام یا کلام اشتباه سیاستمداران، فقط ناشی از بی‌توجهی به توصیه‌های عقلی و دینی است بلکه بشر را جایزالخطا نامیده‌اند تا هیچ‌کس، از انسان‌های معمولی توقعی بیش از ظرفیت آنها نداشته باشد. این مقدمه نسبتاً طولانی برای آن ذکر شد تا انشاءالله هم مورد توجه صاحب‌این قلم قرار گیرد و هم هشداری به برخی تریبون‌داران باشد که در همه سخنان خود، نگاهی به اطراف و چشمی به دوستان و دشمنان بیندازند و برای رقبا، مخالفان و دشمنان ایران، خوراک تبلیغاتی درست نکنند. ضمن آنکه مخاطب این یادداشت قطعاً کسانی نیستند که دچار توهم از قدرت خود و ضعف دیگران - در داخل کشور - می‌باشند.

دو روز قبل، سخنگوی وزارت خارجه در واکنشی منطقی و لازم، به سخنان ناشیانه وزیر خارجه کانادا و ادعاهای بیش از ظرفیت او و کشورش پاسخ داد. در میان سخنان قشقاوی، یک عبارت غیردقیق وجود داشت که می‌توانست - و می‌تواند - سخنان بحق او را نیز تحت‌الشعاع قرار دهد. البته قشقاوی هم یک انسان است و می‌تواند دچار سهو شود. احتمالاً کمترین قصور در این مورد مربوط به سخنگوی وزارت خارجه است و شاید سهو او، از بی دقتی مراجع کارشناسی ناشی شده باشد که گزارش‌ها را برای اعلام موضع رسمی در اختیار آقای سخنگو می‌گذارند. اما به هر حال در »بسته اظهارات قشقاوی« دارای این نقص وجود داشت که او وزیر خارجه ۶۱ ساله کانادا را »جوان بی تجربه« نامیده بود.در حالی که اشاره به سوابق غیردیپلماتیک این وزیر و نیز انگیزه‌های قبلی کانادائی‌ها برای خوش‌خدمتی به ارباب- انگلیس - کفایت می‌کرد تا با اشاره به آنها، اظهارات مقام کانادایی زیر سوال برود. توقع اولیه آن بود که مراکز کارشناسی در وزارت خارجه و دولت، بلافاصله این اشتباه قشقاوی را شناسایی و برای تصحیح ‌ ‌اظهارات منتسب به سخنگو- که در سراسر جهان منعکس می‌شود- اقدام نمایند. اما ظاهراً برخی کارشناسان رسانه‌ای و سیاسی در دولت، آنقدر که برای اتهام‌افکنی علیه رقبا و حتی دوستان دانا - و غیر متملق- انـگـیزه دارند برای حفظ آبروی کشور احساس وظیفه نمی‌کنند. به هر صورت، این غفلت دستگاههای رسمی، مجوزی برای کوتاه آمدن دیگران نخواهد بود. بر همین اساس و برای آنکه مشخص شود »گاف«های داخلی قبل از »سوژه‌گیری« توسط دشمنان، به وسیله رسانه‌های هوشمند و وفادار به منافع ملی، رصـد مـی‌شـود مـتـن کـامـل اظـهارات قشقاوی دیروز به همراه تصویر وزیر خارجه کانادا در آفتاب یزد به چاپ رسید. انتظار منطقی نیز آن بود که انعکاس آئینه‌وار خطای یک مسئول متدین، موجب قدرشناسی شود. اما یک خبرگزاری بزرگ که با مدیریت جوان و بی‌تجربه، هر روز بیش از گذشته، اعتبار خود را از دست می‌دهد، اقدام آفتاب یزد را دفاع ناشیانه از موضع کانادا نامید!

همه کسانی که آفتاب یزد را می‌شناسند می‌دانند که اینگونه اقدامات ناشیانه بعضی مدعیانِ حمایت از دولت، تاثیری جز افزایش اعتبار آفتاب یزد ندارد و ما را نیز به وحشت از مجازات دنیوی یا عقوبت اخروی نمی‌اندازد. هدف از درج این سطور نیز اِنذار به کسانی است که حمایت مطلق از همه اقدامات دولت، چشم و گوش آنها را بر واقعیات مسلم نبسته است. البته این خبرگزاری دولتی حاضر نشده است واقعیت نهفته در عکس و خبر آفتاب یزد را با خوانندگان خود در میان بگذارد اما کسانی که دیروز نسخه چاپی یا اینترنتی آفتاب یزد و خبررسانی ناشیانه این حامی ناشی دولت را ملاحظه کرده‌اند به خوبی قضاوت خواهند کرد که طرفدار واقعی منافع ملی کیست و دوستی چه کسانی از نوع دوستی‌های ... است!

ذکر این نکته را نیز ضروری می‌دانیم که طنز یکی از روزنامه‌ها در خصوص همین موضوع را نمی‌پسندیم و به همکاران خود به خاطر این برخورد با موضع کانادا، گله می‌کنیم. اما یقین داریم که این طنز حتی اگر برای مواضع رسمی کشور زیانی داشته باشد این زیان صدها برابر کمتر از خسارتی است که از ناحیه برخی حمایت‌های ظاهری حامیان ناشی دولت، متوجه کشور و منافع ملی می‌شود.

همچنین این انتظار وجود دارد که این خبرگزاری غیرتمند و حامیان آن ، با شجاعت کامل خواستار برخورد جدی با دولت کانادا و نماینده آن در ایران شوند. در غیر این صورت این تلقی ایجاد خواهد شد که شاید بعضی خبررسانان مدعی غیرتمندی، به دلیل محذوریت‌های سیاسی و غیرسیاسی، پیکان غیرت را تنها متوجه خودی‌ها کرده‌اند تا سکوت خویش در برابر گستاخی‌های کانادا و وزیر خارجه بی تجربه آن را مخفی نگه‌ دارند!