چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
افشاگری درباره انتخابات فرمایشی
![افشاگری درباره انتخابات فرمایشی](/web/imgs/16/119/op8ts1.jpeg)
شب نامه ها در زمره اسناد اجتماعی انتقادی با اهمیت تاریخ معاصر ایران به شمار می روند. با وقوع انقلاب مشروطه و تحولاتی که به تبع آن در وجوه مختلف اجتماعی، سیاسی و اقتصادی پیش آمد در عرصه نگارش اعتراضات سیاسی و اجتماعی این دوره نیز شاهد تحولاتی هستیم و در این میان شب نامه نویسی یکی از روش های بیان اعتراضات مردمی نسبت به مسائل سیاسی شد. این نوع از اسناد در تاریخ نگاری مجلس جایگاه و نمود بارزی دارد و در میان عرایض مردمی ارسالی به مجلس از ادوار نخستین آن و حتی تاکنون باید جایگاه خاصی برای آنها قائل شد.
جالب توجه است که آمار این شب نامه ها با توجه به شرایط انتخاباتی دوره های مختلف، تغییر می کرد؛ هر زمان انتخابات آزاد برگزار می شد، تعداد این شب نامه ها کاهش می یافت و هر زمان جریان انتخابات فرمایشی بود، بر تعداد این شب نامه ها افزوده می شد.
برای اثبات این ادعا بررسی اسناد انتخابات ادوار ششم تا سیزدهم مجلس شورای ملی مشخص می کند که شیوه برگزاری انتخابات در این ادوار کاملافرمایشی بود به طوری که ابتدا نامزدهای واجد شرایط دربار و دولت با هماهنگی شاه انتخاب و سپس به ایالات و ولایات اعلام می شدند. البته استثنائاتی نیز وجود داشت، مثلادر انتخابات دوره دوازدهم رضا شاه دستور داد که تقریبا همان نمایندگان دوره یازدهم در مجلس حضور یابند.۱ نتایج انتخابات هر دوره و ترکیب هر مجلس از مجلس پنجم در سال ۱۳۰۵ تا مجلس سیزدهم در سال ۱۳۲۰ را هم شخص رضاشاه تعیین می کرد. ۲ در جریان انتخابات مجلس هشتم تعدادی شب نامه در اعتراض به سوءجریان انتخابات منتشر شد.
لازم به توضیح است که چهاردهم آبان ۱۳۰۹ آخرین جلسه مجلس هفتم و در بیست و چهارم آذر ۱۳۰۹نخستین جلسه مجلس هشتم برگزار شد.
انتخابات دوره هشتم در ماه خرداد ۱۳۰۹ با ابلاغ بخشنامه محرمانه تیمورتاش به حکام ایالات آغاز و تا قبل از پایان دوره هفتم در تمام حوزههای انتخابیه تمام شد. انتخابات مجلس هشتم نیز در فضایی دور از تبلیغات و جاروجنجال معمول پارلمانی برگزار شد. این امر حاکی از تثبیت مواضعی بود که رضاشاه برای کنترل کامل اوضاع در پیش گرفته بود.
در انتخابات دوره هشتم کار به جایی رسیده بود که نامزدهای انتخاباتی برای راه یافتن به مجلس به تیمورتاش، وزیر دربار پهلوی نامه مینوشتند و درباره خدمات خود سخن می گفتند، تا به کرسی نمایندگی نائل آیند. به نظر میرسد برای مردم نیز دخل و تصرف دولت در انتخابات و دولتی شدن مجلس، امری عادی شده بود؛ اما هنوز در گوشه و کنار ایالات و ولایات افرادی پیدا می شدند که نسبت به برگزاری انتخابات پر تخلف اعتراضات داشتند و نمیتوانستند شرایط جدید را بپذیرند. ۳
به نظر میرسد در انتخابات این دوره ترس از مجریان برگزاری انتخابات سبب شده بود در برخی نقاط کشور، اعتراضات به شکل زیرزمینی و به صورت شبنامه بروز کند. در تهران و اصفهان، شب نامهه ای بسیاری با نامهایی نظیر یک عده از طرفداران آزادی یا جمعیت آزادیخواهان ایران منتشر شد. در شب نامه جمعیت آزادیخواهان ایران که در اصفهان توزیع شد- آمده است:
همشهری های محترم
خیمه شب بازی انتخابات شروع می شود. به موجب اطلاعات موثقه، دولت و دربار وکلای فرمایشی خود را تعیین کرده، شما این عناصر و نوکرهای دست به سینه دولت را میشناسید.
اصفهان: امین التجار، حاج آقا حسام دولت آبادی، شیخ محمدباقر الفت.
فریدن و چهارمحال: غلامحسین میرزا.
شهرضا: جلایی
حکومت جدید بهرامی مخصوصا برای تحمیل این عناصر معلومال حال بر ملت، با دستور مخصوص به اصفهان آمده است.
همشهری ها! جلوی چشم شما این حق مسلم شما را که اساس و خلاصه تمام مشروطیت آزادی است لگدکوب و پایمال میکنند. برای به دست آوردن حق خود و اثبات رشد و لیاقت اجتماعی قیام کنید و دست از کار بکشید. صدای اعتراضات خود را به گوش عالمیان برسانید. با تعطیل عمومی به این انتخابات مضحک و تحمیلی اعتراض شدید نمایید؛ تا دنیا بداند شما هم زنده و حقوق طلب هستید!!!
مرداد ۱۳۰۹
(جمعیت آزادیخواهان ایران)
با این اوصاف حق اعتراض نیز از مردم سلب شده بود و مردم عملاقادر نبودند نظرات خود را به طور علنی ابراز کنند.
دکتر علی ططری
پانوشت ها:
۱ . علی ططری و زهرا غلامحسین پور، فهرست اسناد کتابخانه مجلس شورای اسلامی (ادوار ششم تا سیزدهم)، (تهران، کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، ۱۳۹۰)، ص ۹.
۲ . یرواند آبراهامیان، تاریخ ایران مدرن، ترجمه ابراهیم فتاحی (تهران: نشر نی، ۱۳۸۹، ج۳) ص ۱۴۲.
۳ . آرشیو مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، اسناد انتخابات، دوره ۲، کارتن ۱۲۶، جزوهدان ۷۸، پوشه ۳، نامه ۲
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست