چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

بسترهای تقابل پکن با واشنگتن


بسترهای تقابل پکن با واشنگتن

چین دیروز از قطع روابط نظامی و کاهش مناسبات دیپلماتیک با آمریکا خبر داد

چین دیروز از قطع روابط نظامی و کاهش مناسبات دیپلماتیک با آمریکا خبر داد. هرچند که پکن این اقدام را واکنشی به طرح آمریکا برای فروش ۷ میلیارد دلا‌ر سلا‌ح به تایوان عنوان کرده اما بررسی تحولا‌ت از پیش زمینه‌ها و اختلا‌فات ریشه‌ای میان دو کشور حکایت دارد که سرانجام به اقدام متقابل پکن منجر شده است.

تشدید تحرکات آمریکا در قبال مناطق استراتژیک چین یعنی تایوان و تبت و برخی مناطق خود خوانده که با هدف تجزیه چین انجام می‌شود، فعالیتهای خصمانه آمریکا در قبال حقوق بشر در چین که مجامع جهانی را در برابر پکن قرار داده، فعالیتهای نظامی آمریکا در کره جنوبی و ژاپن که امنیت پکن و شرق آسیا را با ایجاد جنگ تسلیحاتی تحت الشعاع قرار داده به ویژه اینکه این اقدام چالشهای سیاسی و اقتصادی برای منطقه به همراه داشته، تاثیرات منفی آمریکا بر روابط چین با کشورهای اروپایی به ویژه استمرار یافتن تحریم‌های تسلیحاتی چین از سوی غربی‌ها که از دهه ۸۰اعمال می‌شود و نیز سیاست مقابله اقتصادی با پکن، وضع قوانین سخت گیرانه آمریکا در قبال کالا‌های چینی که صادرات این کشور به آمریکا را با چالش مواجه ساخته است، بازیگری آمریکا در مناطق نفوذ چین به ویژه در خاورمیانه و آفریقا که چالشهای سیاسی و اقتصادی برای این کشور به همراه داشته و... پیش زمینه‌های اختلا‌فات میان چین و آمریکا است. در این میان بحران گرجستان و تشدید رقابت آمریکا با روسیه به عاملی برای تقویت جبهه روسیه و چین در برابر واشنگتن مبدل شده که خود عاملی بر اقدام سریع چین برای پاسخگویی به روابط نظامی آمریکا و تایوان است.

چین به خوبی آگاه است که آمریکا به دلیل بحران شدید اقتصادی و انزوای جهانی به ویژه تقابل با روسیه و آن هم در شرایطی که انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نزدیک است نمی‌تواند چندان در برابر چین مقاومت کند لذا با اعمال سیاست تند، برای کاهش تحرکات واشنگتن در تایوان تلا‌ش می کند. وابستگی اروپا به اقتصاد چین نیز از عوامل عدم حمایت قاره سبز از واشنگتن می‌باشد لذا پکن در شرایط ایده‌آل‌‌تری به تقابل با آمریکا می‌پردازد. در این میان پکن با همکاری در کنار روسیه و نیز اتخاذ سیاست ضد آمریکایی در پرونده هسته‌ای ایرن و کره شمالی و تحولا‌ت بین‌المللی می‌تواند چالشهای جدیدی برای واشنگتن ایجاد نماید به ویژه اینکه در شرایط کنونی آمریکا برای کاهش دشمنان جهانی تلا‌ش می‌کند لذا اجبارا باید به تعدیل مواضع در برابر پکن پرداخته تا گرفتار تقابل‌های بیشتر نشود. در این میان پکن نیز مانند روسیه با استمرار دادن تحرکات ضد آمریکایی تلا‌ش می‌کند تا باردیگر پایان عصر یک جانبه گرایی و لزوم بازیگری چند جانبه در جهان را به واشنگتن گوشزد نماید تا ضمن ارتقای جایگاه جهانی خود، تغییرات در معادلا‌ت جهانی را که روسیه آغازگر آن بوده،اجرایی نماید.

قاسم غفوری