شنبه, ۹ تیر, ۱۴۰۳ / 29 June, 2024
مجله ویستا

از شیر گرفتن کودکان


از شیر گرفتن کودکان

یکی از نگرانی‌های مادران از شیر گرفتن کودک و تغذیه او با مواد غذایی دیگر است. اما نگران نباشید، این کار زیاد هم سخت نیست. فقط کافی است بدانیم چه زمانی مناسب این کار است و با چه شیوه‌هایی …

یکی از نگرانی‌های مادران از شیر گرفتن کودک و تغذیه او با مواد غذایی دیگر است. اما نگران نباشید، این کار زیاد هم سخت نیست. فقط کافی است بدانیم چه زمانی مناسب این کار است و با چه شیوه‌هایی می‌شود این کار را انجام داد.

در این فرصت کوتاه نکاتی برای آسان‌تر شدن هرچه بیشتر روند این کار ارائه می‌کنیم، تا شما و کودکتان بهتر با شرایط کنار بیایید.

بهترین زمان

متخصصان توصیه می‌کنند تا زمانی که کودک یک سالش شود، تغذیه با شیر مادر را ادامه دهید. شیر مادر حاوی مواد مغذی مناسب و مورد نیاز کودک بوده و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن او نیز می‌شود. با این حال، تعیین زمان دقیق از شیر گرفتن کودک موضوعی کاملاً شخصی است.

به طور معمول، بهترین زمان برای این کار هنگامی است که کودک آماده باشد؛ شاید زودتر یا دیرتر از زمانی که شما انتظار دارید.

اغلب حدود ۶ ماهگی، زمانی که کودک قادر به خوردن غذاهای جامد است، این روند آغاز می‌شود. برخی کودکان هم حدود یک سالگی، وقتی قادر باشند انواع مختلف غذاهای جامد را خورده و نوشیدنی‌های متنوعی را بنوشند، از شیر خوردن فاصله گرفته و به سمت دیگر غذاها روی می‌آورند. البته بچه‌های دیگری هم هستند که دوست دارند تا سنین خردسالی، این کار را ادامه ‌دهند؛ زمانی که دیگر نمی‌توانند ساکت و بی‌حرکت بنشینند.

هر وقت تصمیم گرفتید که تغذیه کودک با شیر مادر را قطع کنید، بر نیازهای او و خودتان تمرکز کنید و هیچ گاه شرایط و وضعیت خودتان و کودک را با دیگر افراد، دوستان و آشنایان مقایسه نکنید. همچنین اگر در دوران بارداری یا در روزهای اول تولد کودک، برای خودتان زمانی خاص تعیین کرده بودید، آن را فراموش کنید و با توجه به شرایط کنونی تصمیم بگیرید.

البته اگر کودک شرایط زیر را تجربه می‌کند، این مرحله را اندکی به تاخیر بیندازید و کمی بیشتر به او فرصت دهید:

اگر در خانواده شما سابقه حساسیت‌های غذایی وجود دارد. برخی تحقیقات نشان داده است تغذیه با شیر مادر حداقل به مدت ۴ ماه، برای کودکانی که سابقه حساسیت‌های غذایی در خانواده دارند اثری حمایتی دارد. بنابراین اگر در خانواده شما هم سابقه حساسیت‌های غذایی وجود دارد، با پزشک فرزند خود در این زمینه مشورت کنید.

اگر کودک مریض بوده یا در حال دندان درآوردن است، تا زمانی که حال بهتری داشته باشد این مرحله را به تعویق بیندازید. همچنین اگر خودتان نیز شرایط مناسبی ندارید، شاید بهتر باشد اندکی صبر کنید. شما و فرزندتان، هر دو باید شرایط خوبی داشته باشید تا بتوانید این مرحله را پشت سربگذارید.

قبول کنید این شرایط تغییر بزرگی در خانواده است. به همین دلیل اگر اتفاق مهم دیگری در خانواده پیش آمده، فعلاً از این کار صرف نظر کنید.

بهترین شیوه

هنگامی که روند از شیر گرفتن کودک را آغاز می‌کنید، آهسته و بتدریج پیش روید. به عنوان مثال، می‌توانید هر ۲ یا ۳ روز یک بار یکی از دفعات شیر دادن را کم کنید.

به یاد داشته باشید کودکان به وعده‌های اول صبح و آخر شب بیشتر وابسته هستند. بنابراین در این مواقع باید راحت بتوانند شیر بخورند. در نتیجه مفید است اگر وعده‌ای را در میان روز حذف کنید. همچنین بهتر است در طول روز کودک را از شیر بگیرید اما هنگام شب همچنان تغذیه با شیر مادر را ادامه دهید. در ضمن هنگامی که تصمیم می‌گیرید دیگر به کودکتان شیر ندهید، با کار دیگری مانند بازی یا فعالیتی سرگرم‌کننده، حواس او را پرت کنید.

تغذیه بعد از شیر مادر

اگر قبل از یک سالگی کودک را ازشیر می‌گیرید، حتماً در مورد تغذیه صحیح و مناسب با پزشک متخصص مشورت کنید. همچنین اگر می‌خواهید کودک از این به بعد با شیشه شیر بخورد، در مواقعی که زیاد گرسنه نیست و صبر بیشتری دارد، این کار را امتحان کنید.

این مرحله چقدر زمان لازم دارد؟

با توجه به شرایط و عملکرد شما ممکن است این مرحله روزها، هفته‌ها یا ماه‌ها ادامه پیدا کند. اما فراموش نکنید عجله در این کار باعث ناراحتی و مشکلاتی برای کودک و مادر خواهد بود. بنابراین بدون عجله و با صبر و آرامش پیش بروید.

وقتی کودک را از شیر گرفتید، باز هم او را در آغوش گرفته و عشق خود را به او نشان دهید. تا او بداند قطع تغذیه با شیر مادر به معنی بی‌توجهی مادر به او نیست.

Mayoclinic ‌

مترجم: نیلوفر اسعدی‌بیگی