یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

معرفی بازی های بومی و محلی


معرفی بازی های بومی و محلی

● گردو بازی با چاله (نوع اول)
▪ اهداف بازی: افزایش دقت و تمرکز در نشانه گیری
▪ تعداد بازیکنان: ۲ نفر
▪ ابزار بازی: مقداری گردو
▪ محوطه بازی: فضای باز
▪ شرح بازی: هر نفر مقداری گردو همراه …

گردو بازی با چاله (نوع اول)

اهداف بازی:

افزایش دقت و تمرکز در نشانه گیری

تعداد بازیکنان:

۲ نفر

ابزار بازی:

مقداری گردو

محوطه بازی:

فضای باز

شرح بازی:

هر نفر مقداری گردو همراه خود دارد و یک چاله در زمین به قطر ۱۰ یا ۱۵ سانتی متر و عمق ۶ تا ۸ سانتی متر کنده می شود. بازی به این صورت است که یک نفر مقداری گردو در دست خود می گیرد و در فاصله ۵ متری چاله می ایستد و به نفر بعدی می گوید: «زوج یا فرد» (جفت یا تاق)، نفر بعدی باید انتخاب کند و به طور مثال می گوید: زوج؛ بعد نفر اول گردوهای خود را داخل چاله می اندازد اگر تعداد گردوهایی که در چاله افتاده است زوج باشد، آن گردوها به نفر دوم می رسد، ولی اگر فرد باشد، باید به همان مقدار به نفر نخست گردو بدهد.در دور دوم، نوبت به نفر بعدی می رسد که بازی را شروع کند و همین طور بازی ادامه دارد تا یکی از این دو نفر به طور کامل گردوهای بیشتری را از دست بدهد.

گرگانی (گردو بازی نوع دوم)

اهداف بازی:

سرگرمی، نشاط، افزایش دقت، هماهنگی عصبی و عضلانی، قدرت نشانه گیری و تمرکز

تعداد بازیکنان:

۲ تا ۴ نفر

ابزار بازی:

مقداری گردو

محوطه بازی:

فضای باز

شرح بازی:

این بازی انفرادی است و هر بازیکن به تنهایی برای برنده شدن تلاش می کند. قبل از بازی دایره ای به قطر یک متر روی زمین رسم می کنند و بازیکنان هر کدام چهار گردو وسط آن می اندازند. بازیکنان سپس هر دو گردو را روی هم قرار می دهند و به فاصله ۴ متری از دایره، خط آغاز بازی را رسم می کنند و بازیکنان پشت خط قرار می گیرند. هر کدام از آن ها به نوبت که به روش قرعه کشی مشخص کرده اند کنار خط می ایستند و با یک گردوی بزرگ که به آن «گنگ» می گویند، گردوهای داخل دایره را نشانه می گیرند. هر کسی بتواند به گردوها ضربه بزند و گردویی را که روی گردوی دیگری گذاشته شده است به زمین بیندازد صاحب همان گردو می شود. اگر با همان یک ضربه تعادل گردوهای دیگر هم، به هم بخورد، هر تعداد گردو روی زمین بیفتد، بازیکن همه را صاحب می شود. همه بازیکنان از خط آغاز گردوها را به نوبت نشانه می گیرند. زمانی که همه بازیکنان گردوی «گنگ» را به طرف گردوهای داخل دایره انداختند، مرحله دوم، بدین گونه آغاز می شود؛ گردوهای پرتاب شده بازیکنان در هر جا که متوقف شده باشد، بازیکنان باید از همان جا، گردوهای داخل دایره را هدف قرار دهند. در این مرحله، آغاز بازی با کسی خواهد بود که گردویش «گنگ» از بقیه گردوها نسبت به دایره دورتر قرار گرفته باشد و آخرین نفر کسی است که گردویش «گنگ» نزدیک ترین گردو به دایره گردوهاست.

یادآوری:

زمانی که گردوهای سواره روی زمین افتاد و به وسیله بازیکنان تصاحب شد، شرط بردن و صاحب شدن گردوهای روی زمین، ضربه زدن و هدایت گردوهای داخل به بیرون دایره خواهد بود.

پایان بازی زمانی است که عده ای گردوهای بیشتری از دست بدهند و یا با توافق بازیکنان پایان بازی اعلام شود.

نکته: گرگانی بازی محلی منطقه گیفان است و گنگ به گردوی بزرگ و درشت می گویند.

گردو بازی به روش لک

اهداف بازی:

افزایش تمرکز در نشانه گیری، هماهنگی عصبی و عضلانی و اعتماد به نفس

تعداد بازیکنان:

۲ نفر

ابزار بازی:

برای هر بازیکن ۴ گردو

محوطه بازی:

فضای باز

شرح بازی:

نفر اول دو گردوی خود را روی زمین پرتاب می کند و نفر دوم از فاصله تقریبی ۴ متری باید گردوهای نفر اول را نشانه بگیرد و بزند و اگر بتواند گردوها را هدف قرار دهد و ضربه بزند، گردوی ضربه خورده، جایزه نفر دوم می شود و باز با همان گردو به سراغ گردوی نفر اول دیگر می رود.

بازیکن اگر بتواند به گردو ضربه بزند، گردو نصیب او می شود، ولی اگر نتواند گردوها را بزند نفر اول با گردوهایش که روی زمین است، بازی را ادامه می دهد و به گردوهای نفر دوم که روی زمین است ضربه می زند و در صورت موفقیت صاحب گردوها می شود.این بازی به همین شیوه در دورهای بعدی ادامه پیدا می کند. در این بازی هدف گیری دقیق گردوها و مهارت در نشانه گیری، پیروزی و در نهایت تصاحب گردوهای بیشتری را به همراه دارد. ادامه بازی با توافق دو نفر است و یا پایان بازی، از دست دادن گردوهای یک بازیکن خواهد بود.

منبع: کتاب «بازی های بومی، محلی و سنتی استان خراسان شمالی»

نوشته: اعظم حکمتی، حبیب ا... رحمانی