شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

رویاسازان در گذشته


رویاسازان در گذشته

یک گوینده خوب گاهی آنقدر مهربان است که عاشقش می شویم و گاهی آن قدر خشن که دیگر دوستش نداریم, گاهی نقش یک شخصیت شجاع را بازی می کند و گاهی ترسو یک گوینده خوب آنقدر زیبا و هنرمندانه در قالب نقش خود فرو می رود که ما به عنوان مخاطب, وی را در هر نقشی می پذیریم و به آن علاقه مند می شویم

یک گوینده خوب گاهی آنقدر مهربان است که عاشقش می‌شویم و گاهی آن قدر خشن که دیگر دوستش نداریم، گاهی نقش یک شخصیت شجاع را بازی می‌کند و گاهی ترسو؛ یک گوینده خوب آنقدر زیبا و هنرمندانه در قالب نقش خود فرو می‌رود که ما به عنوان مخاطب، وی را در هر نقشی می‌پذیریم و به آن علاقه‌مند می‌شویم. هنر هشتم در ایران پیشینه‌ای بسیار طولانی دارد و در این میان بزرگانی در دوبله بودند که صحنه را ترک گفته و به دیار باقی شتافتند.

● امیرهوشنگ قطعه‌ای

تولد: ۱۳۱۵‌ درگذشت: ۱۳۹۰

زنده یاد «قطعه‌ای» مدیر دوبلاژ آثاری دوست داشتنی چون «بلفی و لیلی‌بیت»، «قاشق سحرآمیز»، «ماسک» و «گوریل انگوری» بود. وی در سال ۱۳۳۷ توسط مرحوم عطاا... کاملی کار دوبله فیلم را آغاز کرد و در سال ۱۳۴۰ جزو گروه ۵ نفره‌ای بود که کار دوبله تلویزیون را آغاز کردند. ایشان صدایی بسیار قابل تغییر و انعطاف پذیر داشت و در آثار ماندگاری چون گوریل انگوری، ماسک، پروفسور بالتازار، بلفی و لیلی‌بیت و دختری به نام نل را گویندگی کرد. همچنین وی خالق صدای «اسمیگل» در «ارباب حلقه‌ها» بود. متاسفانه استاد قطعه‌ای از اواخر سال ۱۳۸۸ به علت مشکلات قلبی و عروقی فعالیت کمتری داشتند و سرانجام در تاریخ ۱۸ دی ماه ۱۳۹۰ زندگی را بدرود گفتند؛ خاطراتشان همیشه ماندگار.

● مهدی آژیر

تولد: ۱۳۲۱‌ درگذشت: ۱۳۶۶

یکی از برجسته‌ترین نقش‌های کارتونی مرحوم مهدی آژیر، گویندگی به جای «تنسی تاکسیدو» است. ایشان فعالیت خود در دوبلاژ را در اوایل دهه ۴۰ آغاز کرد و به دلیل استعداد خارق العاده‌ای که در خلق تیپ‌های جدید داشت خیلی سریع به یک گوینده حرفه‌ای در دوبلاژ کارتون در ایران تبدیل شد. از دیگر شخصیت‌های دوبله شده توسط ایشان می‌توان به «شیلا» در کارتون «سندباد»، پدر «الفی اتکینز» و همچنین «بانکو» در «ماجراهای گالیور» اشاره کرد. این هنرمند برجسته دو فرزند به نام های «شیده» و «شیلا» دارد که هر دو در حوزه گویندگی فعالیت دارند و جالب است بدانید که نام دختر دوم ایشان که متولد سال ۶۰ هستند از همان شخصیت شیلا در کارتون «سندباد» گرفته شده است.

● محمدحسین باغی

تولد: ۱۳۲۹‌ درگذشت: ۱۳۸۹

مرحوم محمدحسین باغی گوینده و دوبلور ایرانی بود که در سال ۱۳۴۶ با گویندگی تبلیغات کار خود را آغاز کرد و سپس به گویندگی در آنونس فیلم‌های سینمایی و تلویزیونی پرداخت. از جمله هنرنمایی‌های وی می‌توان به گویندگی جای شخصیت‌های «ملوان زبل»، «چهاردست» و «نیک و نیکو»، «کایکو» در «سفرهای میتی کمان» اشاره کرد. اما یکی از خلاقانه‌ترین کارهای وی که مربوط به سال‌های اخیر است و در یادها ماندگار شده گویندگی در مجموعه‌های راهنمایی و رانندگی در نقش‌های «سیا ساکتی» و «داود خطر» است. ایشان ۲۹ آذرماه سال ۱۳۸۹ در تهران درگذشت.

● عباس سعیدی

تولد: ۱۳۱۹‌ درگذشت: ۱۳۸۴

مرحوم عباس سعیدی خالق صدای «کلانتر» در مجموعه کارتون «معاون کلانتر» است که برای بسیاری از متولدین دهه ۶۰ بسیار خاطره‌انگیز می‌باشد. این گوینده گرمساری از اوایل دهه ۱۳۴۰ تحت نظر احمد رسول‌زاده فعالیت دوبله را آغاز کرد و در بسیاری از فیلم‌ها و کارتون‌ها صحبت کرد. همچنین صدای ایشان یادآور صدای «رئیس» در «پلنگ صورتی» است که دائما بر بازرس می‌غرید. این هنرمند ارزشمند متاسفانه آنقدر در تمام عمر ۶۵ ساله‌اش منزوی بود که هیچ یک از مخاطبانش با چهره وی آشنایی نداشتند درحالی‌که در فیلم‌ها و کارتون‌های بسیاری با صدایش زندگی می‌کردند.



همچنین مشاهده کنید