جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
حسود نباشید
![حسود نباشید](/web/imgs/16/141/ozeh51.jpeg)
حسادت داشتن نسبت به دیگران به یکی از جنبه های ثابت رفتار برخی افراد درآمده است.
این مسئله نوعی تلاش برای پیش بودن و عقب نماندن از اهداف دیگران است و از نظر رفتاری زمانی که معیارهای ارزشی در وجود فرد نهادینه نشده باشد، برای او فقط دیدگاه دیگران مهم است اما زمانی که معیارهای ارزشی درون ذهن فرد جای گرفت، آنگاه از وابستگی به نظر دیگران رها می شود .
در واقع سیر تکامل اخلاق و رفتار خود را که در اثر تکامل عاطفه و اندیشه او به وجود آمده است می تواند به کار گیرد.
برخی از جوانان در این حالت مرتباً خود را از چشم دیگران ارزیابی می کنند و به همین علت ظاهر برای او مهم است.
به طور مثال بسیاری از کودکان به محض آن که لباس یا اسباب بازی را در دست کودک دیگری ببینند،
می خواهند مالک آن باشند و به این ترتیب احساس قدرت می کنند که البته این موضوع در افراد بزرگسال هم دیده می شود.
این نشان می دهد این جوانان از نظر ذهنی به تکامل نرسیده اند و می خواهند با تملک وسایل و اشیا نظر دیگران را به خود جلب کنند و در خود به احساس قدرت دست پیدا کنند.
● از فضای صمیمی به سمت حسادت
این نوع از حسادت ها به این معناست که فرد به بلوغ فکری کامل نرسیده است. در واقع چنین جوانی ضعف درونی خود را با ظواهر بیرونی جبران می کند، اما در نهایت هیچ گاه راضی نمی شود.
براساس تحقیقات انجام شده در دانشگاه گلاسکو ۱۵ درصد از دانشجویان دچار حسادت هستند که ۵ درصد این افراد به دلیل مشکلات روانی و کمبودهای دوران کودکی و ۱۰ درصد نیز به دلیل حسادت و رقابت منفی ، چشم و هم چشمی می کنند.
انجام این عمل در دختران وپسران به یک اندازه است، این رقابت موجب بروز معضلات بزرگی می شود و وضعیت کاری و شغلی آنها را با اخلال مواجه می کند.
در واقع هر چه از فضای صمیمی و دوستانه به سمت حسادت و رقابت منفی می رویم، به عنوان یک پدیده رفتاری و ناهنجاری اخلاقی در رفتارها آشکار می شود و در نتیجه موجب رنج های بی شماری می شود که بسیاری از آنان قابل درمان نیست.
این مشکل رفتاری نشان دهنده نداشتن رشد عاطفی و فکری است. به این معنی که جوان معیارهای مادی را درون ذهن خودش جای می دهد.
این نوع رفتار ها نوعی نقص و مشکل است که می تواند منجر به بیماری جدی شود. با وجود این اگر این رفتارها در خانواده ای وجود داشته باشد، کودکان این خانواده ها نیز دچار مشکلات ویژه ای می شوند.
از آنجا که کودکان آیینه تمام نمای رفتار پدر و مادرشان هستند و آن را ملاک اعمال خود قرار می دهند، پدر و مادری که دچار حسادت باشند، سبب بروز این پدیده در کودکان خود می شوند. زیرا این پدر ومادر نمی توانند به کودک بیاموزند که قدرت واقعی در دوست داشتن دیگران و از خود گذشتگی است، بلکه کودک از روی رفتار پدر و مادر به این نتیجه می رسد که ظاهر و ثروت است که ملاک برتری افراد است.
به عقیده محققان این دیدگاه موجب درگیری، بیماری ، نارضایتی، اضطراب، افسردگی و فساد اخلاقی در جوان و نوجوان می شود. در این خانواده ها کودک،هدف اصلی زندگی را امکانات مادی می داند و برای کسب امکانات مادی متوسل به روش های غیراخلاقی و بزهکاری نیز می شود.
● پیشگیری بسیار ضروری است
اقدام های لازم برای پیشگیری از این رفتار ها در میان خانواده ها بسیار ضروری است و باید از دوران کودکی نمونه های مناسب به عنوان سرمشق در اختیار خانواده قرار گیرد. افراد وارسته، دانشمندان و کسانی که که در راه خیراندیشی به مسائل مادی بی توجهی می کنند و حاضرند مال و جان خود را برای پیشبرد اهداف انسانی هزینه کنند باید سرمشق قرارداده شوند.
متأسفانه در حال حاضر آنچه می بینیم آن است که بسیاری از افرادی که امکانات مالی دارند به عنوان الگو برای کودکان مطرح می شوند و گاهی نیز دیده می شود، خانواده به طور ضمنی کسانی را که از راه شرافتمندانه و پرزحمت کسب درآمد می کنند، در قیاس با آنان که از راه های نامشروع، مال به دست می آورند مورد سرزنش و تمسخر قرار می دهند. .
این در حالی است که در برخی جوامع گاهی خانواده ارزش های دوگانه ای را تبلیغ می کند و سبب می شود نوجوان دچار سرگردانی شود. خانواده هم در ظاهر چیز دیگری می گوید اما در عمل عکس آن را رفتار می کند و بدین ترتیب توجه به امکانات مالی و زرق و برق دنیا در ذهن کودک و نوجوان جای می گیرد.
همه ما در زندگی عادی و خانوادگی بارها شاهد این بد رفتاری ها بوده ایم که برخی از افراد به گونه ای حس برتری جویی وسبقت طلبی نسبت به دیگران به ویژه هم جنسان و در پاره ای از موارد اقوام و نزدیکان خود داشته اند.
● حس رقابت به جای حسادت
حس رقابت، در صورتی که درجنبه مثبت و با مبنای اخلاقی انجام شود می تواند فرایندی اصلاح گر و بهبود بخش در زندگی خانوادگی باشد. اما در بسیاری از موارد مسابقه و رقابت در ابعاد منفی خود به گونه ای آزاردهنده و بیمارگونه در رفتار اجتماعی پاره ای از جوانان آشکار می شود.
حسادت نسبت به موفقیت دیگران از رفتاری مشهود است که در آن فرد به دلیل یک حس رقابت مادی نسبت به دیگران، حرکتی را انجام می دهد که این حالت از نظر رفتاری ناشی از کمبودهای مادی و تربیتی دوران طفولیت و یا دنباله ای از حس حسادت است که در رسیدن به برخی از اهداف مادی جلوه گر می شود.
امار ها نشان می دهد نوع شدید این رفتار ها حتی می تواند در پاره ای از موارد جوانان را به ارتکاب اعمال غیرانسانی و تخلفات اخلاقی می کشاند.
در بسیاری از موارد در میان خانواده ها این رفتار ها در نوع لباس و در زینت آلات قدیمی دیده می شود. این موضوع در میان تحصیلکرده ها نیز دیده می شود.
این رفتار ها تنها در امور علمی باعث رشد و تکامل ما می شود. در برخی از موارد موجب تحریک افراد و وقوع تخلفاتی در آنها می شود. در بسیاری از موارد، وسواس اختلال های رفتاری، پرخاشگری و حتی طلاق از حسادت های کوچک آغاز شده است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست