دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

معاشرت با اهل قناعت


معاشرت با اهل قناعت

چه عواملی موجب می‌شود تا انسان در زندگی رفتاری این چنین اخلاقی را در پیش گیرد؟

این چنین به نظر می‌رسد که هرگاه کسی نکات زیر را در مسیر زندگی خود در نظر بگیرد بهتر می‌تواند این صفت زیبای اخلاقی را در زندگی خود احیا نماید.

۱- هم‌نشینی و ارتباط با فقرا و مستمندان که در جلسه گذشته بررسی شد.

۲- معاشرت با اهل قناعت: یکی از عوامل تاثیر گذار در تقویت و بارور سازی این خصیصه‌ی اخلاقی، ارتباط و معاشرت با افرادی است که خود متخلّق به این اخلاق ارزشمند هستند یقیناً ارتباط و دوستی با این چنین افرادی می‌تواند در رفتار دیگران تاثیر گذار باشد.

«معاشره ذوی الفضائل حیوه القلوب؛ اختلاط و آمیزش با صاحبان فضایل زندگی دلهاست‏» [۱]

۳- باور به بازخواست نعمت‌ها: از جمله عواملی که باعث می‌شود افراد در زندگی رویکردی قناعت پیشه در پیش بگیرند توجه نمودن و باور داشت به بازخواست الهی پیرامون چگونگی مصرف نعمت هاست یقناً این چنین افرادی سعی می‌کنند مصرف خود را به شکلی تنظیم نماید که رضایت الهی را به دنبال داشته باشد. ثُمَّ لَتُسْئَلُنَّ یوْمَئِذٍ عَنِ النَّعیمِ؛ سپس در همان روز است که از نعمتِ [روی زمین‏] پرسیده خواهید شد.» [۲]

۴- آموزش وکنترل خانوادگی: از جمله عواملی که می‌تواند در تقویت این روحیه اخلاقی موثر باشد آموزش و توجه خانواده‌ها به این موضوع می‌باشد یقیناً هرگاه خانواده ها به این موضوع توجه بیشتری داشته باشند و با اهتمام دادن به این موضوع نحوه صحیح مصرف را رعایت نمایند، این رویکرد مناسب می‌تواند در فرزندان این خانواها تاثیر گذار باشد.

«یا أَیهَا النَّبِی لِمَ تُحَرِّمُ ما أَحَلَّ اللَّهُ لَک تَبْتَغی‏ مَرْضاتَ أَزْواجِک وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحیمٌ؛ ای پیامبر، چرا برای خشنودی همسرانت، آنچه را خدا برای تو حلال گردانیده حرام می‏کنی؟ خدا [ست که‏] آمرزنده مهربان است» [۳]

ذبیح الله محمدی بردبری