جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

رایزنی برای وحدت


رایزنی برای وحدت

اگرچه برخی از اصولگرایان افراطی, اختلافات موجود در این جریان را به فال نیک می گیرند و معتقدند که این اختلافات به پالایش جریان اصولگرایی خواهد انجامید اما فعل و انفعالات سیاسی کشور حکایت از این دارد که سیاسیون کهنه کار به هیچ وجه با این نظر موافق نیستند

اگرچه برخی از اصولگرایان افراطی، اختلافات موجود در این جریان را به فال نیک می‌گیرند و معتقدند که این اختلافات به پالایش جریان اصولگرایی خواهد انجامید اما فعل و انفعالات سیاسی کشور حکایت از این دارد که سیاسیون کهنه‌کار به هیچ وجه با این نظر موافق نیستند.

البته همگی اصولگرایان لااقل در گفتار، حد و مرزهایی را به عنوان خطوط قرمز جریان اصولگرایی مشخص می‌کنند و معتقدند هر فعالیتی که با احترام به این خطوط صورت بگیرد مورد قبول است و اگر هم اختلافی در دایره اصولگرایی وجود دارد به اختلاف سلیقه‌ها مربوط می‌شود، اما این اختلاف سلیقه‌ها در برخی موارد آنقدر بالا می‌رود که چهره‌های معتدل را درخصوص آینده جریان اصولگرایی نگران می‌کند.

البته در سال‌های اخیر همواره چنین اختلافات درون‌گروهی وجود داشته و بسیاری از فعالان سیاسی، این‌گونه اختلاف سلیقه‌ها را لازمه فعالیت سیاسی می‌دانند اما نکته حائز اهمیت این است که در چند انتخابات گذشته، اصولگرایان توانسته‌اند در نزدیکی انتخابات اختلاف‌سلیقه‌ها را کنار بگذارند و با اتحادی قابل قبول در انتخابات حاضر شود.

نمونه‌های بارز این مساله را در انتخابات شورای شهر دوم، مجلس هشتم و ریاست جمهوری دهم شاهد بودیم و اصولگرایان توانستند با تابلوهایی چون آبادگران و جبهه متحد اصولگرایان، اکثر نیروهای خود را در صفی واحد قرار دهند و در انتخابات ریاست جمهوری دهم نیز باوجود همه اختلافاتی که وجود داشت اکثریت اصولگرایان به حمایت از کاندیداتوری محمود احمدی‌نژاد تن دادند.

اما بعد از انتخابات ریاست جمهوری دهم و حوادثی که اتفاق افتاد، اختلاف نظرها در میان اصولگرایان کمی تشدید شد و باوجود گذشت بیش از یک سال از انتخابات دهم، هیچ نشانه‌ای از کاهش اختلافات به چشم نمی‌خورد و این نگرانی را در میان اصولگرایان معتدل به‌وجود آورده است که مبادا در انتخابات پیش‌رو که شاید در اواخر امسال باشد جریان اصولگرایی نتواند بار دیگر اختلافات را کنار بگذارد.

● اختلاف سلیقه‌ها و تاثیر آن بر انتخابات آتی

البته بحث اختلاف میان اصولگرایان و تاثیر آن بر انتخابات آتی، شاید کوچک‌ترین نگرانی باشد که در این وادی وجود دارد، علت آن هم این است که به زعم بسیاری از اصولگرایان، جریان اصلاح‌طلبی به شکل گذشته آن به پایان راه رسیده است و در انتخابات‌های آتی، عمده رقابت‌ها میان خود اصولگرایان است.

محمدنبی حبیبی، دبیرکل حزب موتلفه در گفتگو با «جام‌جم» تاکید می‌کند که به هیچ وجه نگران سلایق مختلف و متنوع در جریان اصولگرایی نیست. او با اشاره به تجربه‌ای که در دوران فعالیت سیاسی خود کسب کرده است، می‌گوید: اگر سلیقه‌های متنوع اشخاص و تشکل‌های اصولگرا حتی وارد میدان رقابت هم بشوند؛ ولی مراقب باشند که به اصول اساسی این جریان پایبند باشند، هر سلیقه‌ای که در این رقابت پیروز شود، کل جریان اصولگرا پیروز شده است.

● اصولگرایان و اداره کشور

اختلافات در داخل جریان اصولگرایی (یا به تعبیری اختلاف سلیقه‌ها) چه برانتخابات پیش‌رو تاثیر داشته باشد و چه نداشته باشد، در حال حاضر ظاهرا در اولویت کار اصولگرایان نیست.

آن چیزی که به دغدغه اصلی برخی از فعالان سیاسی کهنه‌کار تبدیل شده است تاثیر این اختلاف سلیقه‌ها بر اداره کشور و همچنین گسترش آن به درون جامعه است، زیرا در حال حاضر اصولگرایان اداره امور کشور را بر عهده دارند و بالا گرفتن اختلافات در میان آنها می‌تواند بر حرکت کشور تاثیر بگذارد. علاوه بر این در شرایطی که کشورمان در مواجهه با فشارهای فراوان خارجی در عرصه‌های مختلف از جمله انرژی هسته‌ای روبه‌روست،‌ ضرورت اتحاد و وحدت داخلی بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود. شاید همین ضرورت‌ها و نگرانی‌ها باشد که باعث شده آیت‌الله مهدوی‌کنی که سال‌ها ترجیح داده است در حاشیه سیاست باشد، این روزها حاشیه‌نشینی را کنار گذاشته و علاوه بر اظهارنظرهای مختلفی که داشته،‌ اخیرا با سفری به قم با رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم درخصوص مسائل روز به رایزنی پرداخته است.

آیت‌الله مهدوی‌کنی که ریاست جامعه روحانیت مبارز را به‌عهده دارد و از سوی بسیاری از فعالان سیاسی به عنوان رهبر معنوی جریان اصولگرایی قلمداد می‌شود همواره به‌گونه‌ای فعالیت کرده است که عده‌ای او را تنها کسی می‌دانند که می‌تواند در شرایط حساس، میان اصولگرایان میانجیگری کند.

در حوادث بعد از انتخابات در این زمینه اقداماتی هم انجام شد و گفتگوهایی با آیت‌الله مهدوی‌کنی صورت گرفت اما وی هرگز نظرات خود را در این زمینه علنی نکرد.

علی مطهری، نماینده مجلس شورای اسلامی بعدها اعلام کرد که آیت‌الله مهدوی‌کنی با وجود اعلام آمادگی برای میانجیگری، انتظار داشته‌ است که هم از سوی معترضان به نتایج انتخابات، هم از سوی دولت و هم از سوی رهبر معظم انقلاب از وی درخواست میانجیگری شود تا میانجیگری او حالت رسمی بیابد اما چون هیچ‌یک از ۳ طرف، استقبال چندانی از طرح موضوع میانجیگری او به عمل نیاوردند، آیت‌الله مهدوی‌کنی هم منصرف شده است.

اما حالا با وجود گذشت بیش از یک سال از انتخابات ریاست جمهوری دهم به نظر می‌رسد آیت‌الله مهدوی‌کنی، خود راسا حرکتی را آغاز کرده تا بتواند دلخوری‌های اصولگرایان از یکدیگر را که در حوادث بعد از انتخابات به‌وجود آمد مرتفع کند و با ریش سفیدی در میان آنها بار دیگر وحدت ملی را به کشور بازگرداند. مسلما چنین مساله‌ای با تلاش یک فرد به نتیجه نمی‌رسد و از همین روست که دبیران کل جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم،‌ در دیدار اخیر خود اقدام به تشکیل کمیته‌ای مشترک کردند.

اگر چه هنوز بعد از گذشت چند روز محورهای فعالیت این کمیته اعلام نشده است اما برخی از اعضای این دو تشکل سیاسی سنتی که در دیدار آیت‌الله مهدوی‌کنی و آیت‌الله محمد یزدی حضور داشته‌اند هدف از تشکیل کمیته مشترک جامعتین را حمایت از قانون اساسی، ولایت فقیه و ایجاد وحدت هرچه بیشتر در جریان اصولگرایان عنوان کرده‌اند و قرار است در این زمینه مذاکراتی میان کمیته مشترک و تشکل‌های همسو برگزار شود.

براساس آنچه معاون سیاسی جامعه روحانیت مبارز اعلام کرده قرار است هر کدام از این دو تشکل روحانی، در جلسات شورای مرکزی خود افرادی را برای عضویت در این کمیته مشترک انتخاب کنند و پس از انتخاب اعضاء، شرح وظایف این کمیته مشترک نیز مشخص خواهد شد.

● اصولگراها تصمیمات جامعتین را صائب می‌دانند

اهمیت دیدار اخیر صورت گرفته و تشکیل کمیته مشترک میان جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم،‌ از نظر شخصیت‌های باسابقه اصولگرا از جمله حبیب‌الله عسگراولادی دور نمانده و او این حرکت را یک گام به جلو در جهت همگرایی و وحدت اصولگرایان می‌داند.

عسگراولادی که خود دبیرکلی یکی از تشکل‌های مهم اصولگرا یعنی جبهه پیروان خط امام و رهبری را به عهده دارد با اشاره به احترامی که اصولگرایان برای جامعتین قائل هستند، به ایسنا می‌گوید: تصمیمات این دو نهاد اصیل روحانی درخصوص مسائل سیاسی، همیشه از نگاه اصولگرایان صادق و صائب است و آثار نشست اخیر آنها بزودی در جریان اصولگرایی نمایان خواهد شد.

حسین نیک‌پور