سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

غنی سازی حلوا با کنجد و شیره انجیر


غنی سازی حلوا با کنجد و شیره انجیر

حلوای کنجدی پیشنهادی برای سفره افطار شما

وقتی از متخصصان تغذیه می‌پرسیم بهتر است روزه‌مان را با چه غذاهایی باز کنیم، معمولا در پاسخ می‌گویند خرما و یک استکان چای کمرنگ یا یک لیوان شیر ولرم. ولی خرما را می‌شود به روش‌های مختلفی تهیه کرد. حلوای کنجدی یکی از این روش‌هاست که می‌تواند ارزش غذایی خرمایتان بالا ببرد و طعم لذتبخشی را هم به وجود آورد....

«دستور غذا»ی این هفته به تحلیل ارزش غذایی حلوای کنجدی می‌پردازد.

ٓ● طرز تهیه

ابتدا خرما را هسته‌گیری کرده و کاملا له کنید. در تابه، روغن بریزید و آرد را به آن بیفزایید. هل، دارچین، خرما و شیره انجیر را نیز اضافه کرده و پس از مخلوط کردن روی حرارت، مایه حاصل را از روی اجاق بردارید. بعد از خنک شدن، از مخلوط به اندازه یک قاشق غذاخوری برداشته و آن را به صورت گلوله درآورید و در ظرفی که پر از کنجد است، غلتانده و برای سرو در سفره افطاری‌تان بگذارید.

این شیرینی‌ها در کل دارای ۱۲۰۰ کیلوکالری انرژی هستند اما در صورتی که از آن ۲۰ گلوله تهیه کنید، هر یک از آنها دارای ۶۰ کیلوکالری انرژی (معادل مصرف ۳ عدد خرما) خواهد بود.

● خواص خرما

این میوه شیرین بهترین انتخاب برای باز کردن روزه است؛ البته به همراه چای یا آب جوش. همه تصور می‌کنند که کالری زیادی دارد؛ در حالی که هر ۳ عدد خرما معادل یک واحد میوه به حساب می‌آید و دارای ۶۰ کیلوکالری انرژی است اما این به آن معنا نیست که می‌توانید هرقدر که دوست دارید از آن بخورید، بلکه باید به اندازه از آن میل کنید. یادتان باشد که این میوه نیز دارای فیبر است و خاصیت ملین دارد. بنابراین مصرف آن برای کسانی که به یبوست دچار هستند، یک عادت غذایی مناسب به حساب می‌آید. علاوه بر این، خرما به خنثی کردن اسیدمعده نیز کمک می‌کند بنابراین مصرف آن به کسانی که ترش می‌کنند یا زیاد معده‌درد می‌گیرند، نیز توصیه می‌شود.

● خواص کنجد

کنجد در دسته دانه‌های روغنی جای می‌گیرد و خوردن هریک قاشق مرباخوری از آن معادل یک واحد چربی به حساب آمده و دارای ۴۵ کیلوکالری انرژی است. این دانه علاوه بر انرژی دارای کلسیم نیز هست. به این ترتیب که در هر ۱۰۰ گرم آن ۶۷۰ میلی گرم از این ماده معدنی موجود است و با خوردن هر قاشق غذاخوری کنجد، ۱۴ درصد از نیاز روزانه خانم‌ها به کلسیم برطرف می‌شود. از سوی دیگر، با خوردن ۵۰ گرم از این ماده غذایی ۲۵ درصد از نیاز خانم‌ها به اسید فولیک نیز تامین می‌شود. از این رو خوردن محاسبه‌شده کنجد می‌تواند زمینه بیماری‌های قلبی را به شدت کاهش دهد. علاوه بر تمامی ‌نکات یادشده، کنجد آهن بالایی نیز دارد. با خوردن ۱۰۰ گرم از این دانه‌های روغنی ۱۰ میلی‌گرم آهن تامین می‌شود و مصرف مرتب این ماده غذایی به کسانی که گوشت و شیر کمتری می‌خورند، توصیه می‌شود. در غیر این صورت نوشیدن شیر هم انرژی کمتری دارد و هم کلسیم بیشتری.

● خواص آرد گندم سبوس‌دار

آرد گندم منبع کربوهیدرات (قند) است و ۳ قاشق غذاخوری از آن معادل یک واحد غلات به حساب می‌آید و دارای ۸۰ کیلوکالری انرژی است. اما اگر به‌طور کامل، یعنی به همراه سبوس، میل شود؛ ارزش غذایی بیشتری خواهد داشت؛ زیرا دارای فیبر است، یعنی در هر ۱۰۰ گرم از آن ۲ گرم فیبر موجود است. به این ترتیب، با خوردن ۱۰۰ گرم از آن نصف نیاز بزرگسالان به فیبر تامین خواهد شد. جالب است بدانید که همین فیبر بالا به دلیل محلول بودن از بروز سرطان کولون نیز جلوگیری می‌کند بنابراین خوردن آرد گندم به‌صورت سبوس نگرفته توصیه می‌شود. یادتان باشد که سبوس گندم مملو از ویتامین E نیز هست بنابراین بهتر است که در آرد موجود باشد تا این ماده غذایی نیز نیاز مصرف‌کننده را تامین کند. جالب است بدانید که سبوس گندم از گرفتگی عروق هم جلوگیری می‌کند زیرا مانع از افزایش LDL یا همان کلسترول بد خون می‌شود.

● با این شیرینی بخورید

علاوه بر کنجد، می‌توانید پودر نارگیل یا سایر مغزها مانند پسته یا بادام را نیز استفاده کرده و گلوله‌هایتان را در آنها بغلتانید. در ضمن، برای تغییر طعم می‌توانید به جای روغن مایع از روغن کنجد استفاده کنید. به این ترتیب، ارزش غذایی شیرینی‌هایتان افزایش خواهد یافت.

● ماندگی و کهنگی

حتما گلوله‌های شما برای افطاری بعدی اضافه خواهد ماند. بنابراین آنها را در ظرفی که درشان محکم بسته می‌شود، قرار دهید. البته بهتر است در کنجد یا پودر سایر مغزها نغلتانید زیرا اسیدهای چرب اشباع موجود بر اثر ماندگی تحت تاثیر اکسیژن هوا اکسید شده و ترکیباتی حاصل می‌شود که برای سلامت مصرف‌کننده زیانبار خواهند بود.

● اگر چربی خون دارید

بهتر است آردتان از نوع سبوس‌دار باشد و آن را با جو نیز مخلوط کنید. یادتان نرود هر چه سبوس بیشتر باشد، به فرو نشاندن چربی‌تان کمک بیشتری خواهد کرد. در ضمن، برای غلتاندن آن بهتر است گردو را خرد کرده و گلوله‌هایتان را به آن آغشته کنید؛ زیرا به کنترل چربی‌تان کمک خواهد کرد.

● اگر لاغر هستید

این شیرینی‌ها گزینه مناسبی برای آنهایی است که کمبود وزن دارند. اگر لاغرید، بهتر است آن را با پودر انواع مغزها آغشته کنید؛ زیرا به این ترتیب، مواد مغذی مختلف و در عین حال، کالری بیشتری را در یک لقمه به دست خواهید آورد.

● اگر گیاه‌خوارید

امکان دارد کمبود کلسیم و آهن در شما به وجود آمده باشد. از این رو، توصیه می‌شود بادام خردشده، پسته، فندق و کنجد را به گلوله‌هایتان آغشته کنید. فراموش نکنید که بادام و کنجد منبع گیاهی کلسیم‌اند و پسته و فندق هم منبع آهن.

سارا حسنلو