چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
مجله ویستا

واردات عینك به صرفه تر از تولید آن در كشور است


واردات عینك به صرفه تر از تولید آن در كشور است

ایرانیان برای اولین بار در دوران قاجار عینك را روی چشم اروپاییان دیدند آشنایی ایرانیان با این صنعت باعث واردات عینك و پس از مدتی وارد شدن این صنعت به ایران شد و در حال حاضر قدیمی ترین عینك ایرانی در موزه علوم پزشكی نگهداری می شود

یاوریان فرد در رابطه با به صرفه نبودن تولید این صنعت در كشور گفت: به دلیل وجود بازارهای چینی تولید این محصول درداخل كشور به صرفه نیست. تولیدكنندگان ما با بازار اروپایی مشكلی ندارند ولی باید جلوی واردات چین را گرفت.

ایرانیان برای اولین بار در دوران قاجار عینك را روی چشم اروپاییان دیدند. آشنایی ایرانیان با این صنعت باعث واردات عینك و پس از مدتی وارد شدن این صنعت به ایران شد و در حال حاضر قدیمی‏ترین عینك ایرانی در موزه علوم پزشكی نگهداری می‏شود.

این صنعت به صورت پراكنده در كشور وجود داشت تا سال ۱۳۴۱ افرادی به نام هراتی، یاوریان و براتی اتحادیه صنعت سازندگان و فروشندگان تهران را تاسیس كردند و بعد از آن شهرستانهای دیگر كشور به فكر تاسیس چنین اتحادیه در شهرستانها افتادند و به نوعی توانستند كار عینك‏سازی و عینك‏فروشی در كشور را قانونمند كنند.

بیش از یك هزار عینك‏سازی و یك هزار و ۵۰۰ عینك‏فروشی در تهران مشغول به فعالیت هستند و همچنین در كشور بیش از ۵ هزار عینك‏سازی وجود دارد.

یكی از مهمترین مشكلات این صنعت وجود عینكهای نامرغوب و غیراستاندارد در بازار است. عینك‏های آفتابی كه مردم از كنار خیابان و با قیمت نازلی آنرا تهیه می‏كنند یكی از عوارض استفاده از این عینك‏ها ایجاد آب مروارید زودرس برای افراد است. اتحادیه صنف سازندگان و فروشندگان عینك تهران به منظور آشنا كردن هرچه بهتر اعضاء با تكنولوژی‏های جدید در این صنعت اقدام به برگزاری چهارمین نمایشگاه علمی و تخصصی عینك و لوازم جانبی آن با نام تاپكس كردند این نمایشگاه هفته گذشته برگزار شد.

در این نمایشگاه جدیدترین فنون و دانش علمی و هنری ساخت و تولید انواع عدسی، فریم عینك، دستگاهها و تجهیزات اپتیكی در زمینه عینك به نمایش گذاشته شد. در این نمایشگاه علاوه بر ارایه محصولات شركت‏های تابعه ۲۳ سمینار تخصصی توسط كمیسیون فنی و آموزشی اتحادیه صنف سازندگان و فروشندگان عینك، جهاد دانشگاهی صنعتی شریف، دانشگاه علوم بهزیستی و توان‏بخشی موسسه استاندارد برگزار شد.

كمال‏الدین یوسفی از اعضای اتحادیه صنف سازندگان و فروشندگان عینك تهران در مراسم افتتاحیه چهارمین نمایشگاه اپتیك (تاپكس) تهران گفت: ایده برگزاری نمایشگاه تخصصی اپتیك از سالها قبل به صورت پراكنده در بین اعضا مطرح شد و از آنجائی كه عینك‏سازی در ایران پیشینه‏ای ۸۰ ساله دارد اعضاء اتحادیه سعی كردند تا ایده و طرح نمایشگاه را به فعل تبدیل كنند و در بهمن ماه سال ۱۳۸۱ اولین نمایشگاه علمی تخصصی عینك و لوازم مربوط برگزار شد.

وی در ادامه افزود: اولین نمایشگاه در محل ساختمان اتحادیه عینك‏سازان تهران با وسعتی معادل ۳۰۰ متر و با حضور ۱۶ شركت برگزار شد. تاپكس طی چهار دوره برگزاری رشدی كم نظیر و می‏توان گفت بی‏نظیر داشته رشدی معادل ۲۰۰۰ درصد و امروز نمایشگاه اپتیك تهران را می‏توان بزرگترین نمایشگاه تخصصی اپتیك در منطقه دانست.

یوسفی با اشاره به نمایشگاه سالهای گذشته نمایشگاه امسال را پربارتر دانست و عنوان كرد: نمایشگاه سال ۸۲ با مساحتی حدود ۳۰۰ متر برگزار شد و ۷۵۰ نفر هم بازدیدكننده داشت در سال ۸۳ مساحت سالن از ۳۰۰ متر به ۱۰۰۰ متر افزایش یافت و تعداد بازدیدكنندگان از ۷۵۰ نفر به ۲۳۵۰ نفر رسید و در سال ۸۴ هم رشد بسیاری داشتیم به صورتی كه نمایشگاه از ۱۰۰۰ متر به ۳۰۰۰ متر رسید و ۴۵۱۰ نفر نیز بازدیدكننده داشتیم كه رشد بسیار بالایی را نشان می‏دهد.

وی در ادامه افزود: این آمار در مقایسه با نمایشگاه بزرگ میدو در ایتالیا و نمایشگاه دوسالانه VisionX امارات متحده نشانگر موفقیت تاپكس است. طبق آمار منتشره در سایت اینترنتی میدو در سال ۲۰۰۵ این نمایشگاه در مساحتی بالغ بر ۱۳۳۰۰۰ مترمربع یعنی بیش از ۴۴ برابر تاپكس از نظر وسعت برگزار شد. حال آن كه فقط ۳۲۰۰۰ نفر بازدیدكننده را به خود جلب كرد. یعنی به ازای هر ۴ مترمربع فضای نمایشگاهی یك بازدیدكننده در حالیكه تاپكس ۸۴ به ازای هر ۵۰ سانتیمتر یك بازدیدكننده را پذیرا شده است.

یوسفی در پایان در خصوص ویژگی‏های جدید تاپكس ۸۵ گفت: در نمایشگاه امسال چهار همایش در زمینه‏های اهمیت رضایت مشتری بر كسب و كار، مدیریت امور فروشگاهی، معرفی تكنیكهای فروشندگی و استفاده از Body language در زبان فروشندگی برگزار می‏شود و همچنین طرح نظرسنجی از بازدیدكنندگان نمایشگاه برای بهتر برگزار كردن نمایشگاه در سالهای آینده ازجمله اقداماتی است كه در این نمایشگاه برگزار شد.

حمید ثابت قدم نایب رئیس اتحادیه در حاشیه نمایشگاه در خصوص معرفی اتحادیه صنف سازندگان و فروشندگان عینك تهران گفت: عینك تهران ۶ رشته طبی، آفتابی، عدسی تراشی، نبك‏داری، تعمیرات و دفتر نبكداری را تحت پوشش دارد.

نایب رئیس اتحادیه در ادامه افزود: رشته عینك طبی و آفتابی صلاحیت اخذ پروانه كسب را از وزارت بهداشت و درمان دریافت می‏كند به این صورت كه تا پایان سال ۶۸ وزارت بهداشت و درمان از متقاضیان آزمون می‏گرفت و افرادی كه صلاحیت آنها تائید می‏شد به كانون معرفی كرد. از سال ۷۹ اتحادیه با همكاری انجمن فیزیك ایران رشته كاردانی اپتیك در دانشگاه علمی كاربردی ایجاد كرد و در حال حاضر ۴۵۰ فارغ‏التحصیل و دانشجو در این دانشگاه مشغول به فعالیت هستند. وی در خصوص شرایط گرفتن پروانه كسب برای عینك آفتابی عنوان كرد: كمیسیون فنی در داخل اتحادیه وجود دارد كه از افرادی كه می‏خواهند پروانه كسب برای عینك آفتابی دریافت كنند آزمون می‏گیرد و در صورت قبولی اجازه كسب به آنها داده می‏شود.

ثابت قدم در رابطه با تولیدات داخل گفت: در حال حاضر ما ۱۰ الی ۱۲ واحد تولیدكننده لنز در كشور داریم كه این گروه سازنده عدسی عینك هستند و ۳ كارخانه ساخت عینك دو كارخانه فلزی و یك كارخانه كائوچو در رابطه با ساخت عینك در كشور داریم.

وی ادامه داد: متاسفانه به دلیل حمایت نشدن این صنعت از سوی دولت این كارخانه‏ها درصد كمی از تولید را به خودشان اختصاص داده‏اند رقمی معادل ۱۰ الی ۱۵ درصد سهم تولید را برعهده داشته‏اند و این در حالی است كه ۸۰ تا ۸۵ درصد این محصول از كشورهای دیگر وارد می‏شود.

ثابت قدم در پایان درخصوص امكاناتی كه اتحادیه در اختیار اعضاء قرار می‏دهد گفت: برای افرادی كه عضو اتحادیه هستند در رابطه با واردات كه شامل نبكداری می‏شود اتحادیه كلاس آموزشی گذاشته و برای واردكنندگان لنز و عینك هم آموزشهایی را برگزار كردیم كه كالایی كه وارد می‏كنند بهترین نوع كالا باشد و كالاهای استوك را وارد كشور نكنند در رابطه با ارز متاسفانه ما كمكی نمی‏توانیم بكنیم چون ما زیرنظر مجمع امور صنفی و وزارت بازرگانی هستیم.

علیرضا یاوریان فر رئیس اتحادیه صنف سازندگان و فروشندگان عینك نیز در حاشیه این همایش درخصوص مشكلات موجود در این صنعت گفت: یكی از بزرگترین مشكلاتی كه ما در این صنعت داریم عدم حمایت دولت از تولیدكنندگان است و این كه دولت این صنعت را به عنوان یك صنعت تولیدكننده نمی‏شناسد.

وی ادامه داد: ما از دولت می‏خواهیم كه به این صنعت توجه بیشتری كند و این صنعت را به عنوان یك صنعت تولیدكننده بشناسد تا این كه تولیدكنندگان بتوانند از خیلی از مزایایی كه تولیدكنندگان از دولت دریافت می‏كنند استفاده كنند و همچنین از تولیدات داخلی حمایت بشود و واردات كالای خارجی به كشور را محدود كنند كه ما بتوانیم این صنعت را رشد دهیم.

رئیس اتحادیه صنف سازندگان و فروشندگان عینك درخصوص هدف از برگزاری این نمایشگاه اظهار داشت: هدف ما از برگزاری این نمایشگاه این بوده كه بتوانیم علم و فرهنگ اعضاء را بالا ببریم و در این نمایشگاه آخرین دستگاههای تولید تراش عدسی و ساخت عینك را معرفی می‏كنیم و سعی می‏كنیم متخصصین در این رشته را به هم نزدیك كنیم تا بتوانیم به تولید با كیفیت بهتر دست پیدا كنیم.

وی در ادامه تصریح كرد: این حرفه یك حرفه پزشكی، صنفی و صنعتی است كه مسائل و مشكلات آن باید زیر نظر وزارت بازرگانی، بهداشت و درمان و صنایع به صورت مشترك برطرف شود.

با قولهایی كه معاون وزیر بازرگانی دادند ما امیدواریم كه از ورود كالاهای نامرغوب به كشور جلوگیری شود تا ما بتوانیم با تدابیری سطح تولیداتمان را بالا ببریم.

یاوریان فر در پایان در رابطه با برنامه‏های آینده اتحادیه گفت: برای آینده ما سعی می‏كنیم این صنعت را در بین اعضا علمی كنیم و بیشتر تلاشمان برای آینده توجه به علم و آموزش در این صنعت است.

كمال‏الدین یوسفی نیز در حاشیه همایش در خصوص بزرگترین مشكل این صنعت گفت: بزرگترین مشكل عینك‏سازان بخش خارجی عدم وضع قوانین اپتیك به خاطر نبود مرزبندی روشن است. وی ادامه داد: مساله تولید در ایران با مشكلاتی رو به رو است و از دید اقتصادی تولید یك عینك متشكل از قطعات مختلفی است و نمی‏تواند تولید آن در كشور صرفه اقتصادی داشته باشد.

یوسفی در ادامه تصریح كرد: تولید عینك در كشور زمانی ارزش دارد كه بتوان از یك مدل خاص به تعداد بالا تولید كرد اما متاسفانه بهترین مدل‏ها هم در ایران با استقبال خوب روبه‏رو نشده‏اند. وی در رابطه با نظارت موسسه استاندارد برای واردات عینك گفت: موسسه استاندارد برای واردات عینك یك نكاتی را مانند میزان نوردهی ماوراء بنفش رعایت می‏كند ولی از نظر كیفی زیاد دقت نمی‏كند.

وی در پایان اظهار داشت: حدود ۱۶ سال در این صنعت از سایر كشورها عقب بودیم اما با تمهیداتی كه به كار گرفتیم و به كارگیری تجهیزات تقریبا این عقب‏ماندگی را به صفر رساندیم و به سطح استانداردهای جهانی رسیدیم.

مژگان میرزایی