سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

روز ماما چه روزی است


روز ماما چه روزی است

روز ماما چه روزی است از دهه نود قرن بیستم, هر ساله پنجم مه مصادف با 15 اردیبهشت را جشن می گیرند و آنرا روز ماما نام نهاده اند در این مقاله به معرفی این روز و تاریخچه آن در ایران پرداخته شده است

روز ماما چه روزی است ؟

پنجم ماه می برابر با 15 اردیبهشت روز ماما نامگذاری شده است. روز جهانی ماما اولین بار در دنیا در سال 1991 میلادی جشن گرفته شد و در ایران برای اولین بار در سال 2014. روز ماما روزی برای بزرگداشت این قشر حامی مادران باردار است.

یک ماما در دوران بارداری و نیز در طول زمان زایمان در کنار مادر باردار است. یک ماما با صبوری و اخلاق خوش می توان به مادر باردار آرامش و امید بدهد تا یک زایمان طبیعی بی دلیل به سزارین منجر نشود. زیرا زایمان سزارین 4 برایر زایمان طبیعی خونریزی دارد. سزارین باعث می شود مادر پس از تولد نتواند به درستی به کودک خود رسیدگی کند. رفتار و برخورد خوب یک ماما و شب بیداری و از خود گذشتگی او در برابر هزینه ی کمی که نسبت به متخصص زنان دریافت می کند، سلامتی مادر و نوزاد را حفظ می کند.

در صورتی که ماما عجول باشد و تحمل سر و صدای مادر حین زایمان را نداشته باشد، خیلی سریع پزشک متخصص را برای انجام زایمان سزارین خبر می کند. همین امر سبب افزایش شدید نرخ سزارین در کشور شده است. یک ماما همیشه باید با بیمار خود برخورد خوبی داشته باشد. صرف نظر از اینکه فرد باردار فرهنگ روستایی دارد یا شهری، متمول است یا فقیر، یک برخورد بد ماما استرس شدیدی به مادر وارد خواهد کرد.

مامایی در ایران

قدمت رشته مامایی در ایران به شکل آموزش عالی پس از تحصیلات دبیرستان، به 80 سال قبل برمی گردد.

اولین آموزشگاه مامایی به نام «مدرسه قابلگی» با 10 نفر شاگرد سال 1298 در بیمارستان بانوان (زنان) سابق شهر تهران تاسیس شد. پس از گذشت 10 سال، اولین آموزشگاه عالی مامایی سال 1308 و با اعطای مدرک معادل لیسانس به عنوان یکی از شعب مدرسه طب آغاز به کار کرد.

در سال 1313 دانشگاه تهران تاسیس شد و سپس دانشکده پزشکی آن نیز افتتاح شد. چند سال بعد در سال 1319 بیمارستان زنان به دانشکده پزشکی ملحق شد. از این آموزشگاه تا سال 1331 در مجموع 462 نفر فارغ التحصیل شدند. از سال 1335 تا 1358 برنامه آموزشی آموزشگاه به برنامه یک و نیم ساله پرستاری و مامایی برای لیسانسیه های پرستاری تغییر یافت.

پس از آن به دنبال 3 سال تعطیلی انقلاب فرهنگی از آغاز سال 1362 با نام مدرسه عالی مامایی شروع به کار کرد و مجدد از ورودی دیپلم به تربیت کاردان و کارشناس مامایی اختصاص یافت. در سال 1365 پس از انتقال آموزش گروه های پزشکی از آموزش عالی به وزارت بهداشت، دانشکده های پرستاری و مامایی تاسیس گردید که در بهمن 68 مصوب شد و هم اکنون در تربیت دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد مامایی ارائه خدمت می کنند.