چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
ارز و کاربرد آن در بازار پول
▪ هنگامی که صادرات کالاها، صادرات خدمات و سرمایهگذاری خارجیان در داخل یک کشور بیشتر از واردات کالا، واردات خدمات و سرمایهگذاری در خارج از کشور باشد، کشور مربوطه با مازاد تراز ارزی مواجه خواهد شد.
▪ بسیاری از اقتصاددانان، مازاد تجارت خارجی را موتور رشد اقتصاد کشورها معرفی كردهاند، زیرا در صورت رونق تجارت خارجی و حصول مازاد تجاری، زمینه گسترش بازار داخلی، افزایش كارایی، ارتقای سطح کیفیت کالاها و در نهایت رشد تولید فراهم میشود.
افراد و شرکتها در سبد داراییها و بدهیهای خود انواع ریسکها از جمله ریسک نوسانات نرخ ارز را در نظر دارند و سعی میکنند با کمترین ریسک، بیشترین سود را نصیب خود کنند.
▪ بازار ارز تنها بازاری در سطح جهان است که در آن شب و روز و تعطیلی معنا و مفهومی ندارد، زیرا به دلیل جهانی بودن نرخ آن و وجود نوسانات نرخ ارز، در هر لحظه خرید و فروشی صورت میگیرد.
● مقدمه
تقریباً همه نیازهای انسانهای اولیه در محیط خانوادگی تأمین میشد، اما با رشد جوامع و شروع زندگی اجتماعی، نیاز به استفاده از تولیدات دیگران احساس شد. بهطوریکه افراد، محصولات و تولیدات خود را با محصولات و تولیدات بهدست آمده به وسیله دیگران معاوضه میکردند. با اختراع پول، این مبادلات سیری صعودی یافت و مراودات تجاری بین ملل نیز آسانتر شد، بهطوریکه امروزه کمترین کشوری را میتوان یافت که کلیه نیازهای خود را در داخل تأمین کند. زیرا به دلیل تنوع منابع طبیعی یا پیشرفت فنآوری، کشورها از قابلیتهای گوناگونی برای تولید کالاها و ارایه خدمات برخوردار شدند. از اینرو رشد و توسعه فزاینده تجارت جهانی در چند دهه اخیر سبب تغییرات گستردهای در روابط تجاری بین ملل مختلف شده است، بهنحویکه شیوه نوین خرید و فروش بینالمللی جایگزین روش سنتی شده و استفاده از پول بیگانه (ارز) به جزئی لاینفک ازاین مبادلات تبدیل شده است. به این دلیل کسب درآمدهای ارزی از مهمترین برنامههای اقتصادی کشورها بهشمار میرود. از طرف دیگر واژه برنامهریزی برای کسب درآمدهای ارزی مستلزم درک اهمیت ارز در اقتصاد ملی، نحوه تبدیل پذیری پولهای بیگانه به پول ملی و نقش بانکها در بازار ارز با توجه به ریسک نوسانات نرخ ارز است.
● اهمیت ارز در اقتصاد ملی
امروزه کسب حداکثر وجوه ارزی ناشی از صادرات کالا و خدمات، از عمدهترین سیاستهای اقتصادی کشورها است. زیرا چنانچه کشوری با کمبود ذخایر ارزی مواجه شود، برای تأمین نیازهای وارداتی خود، به ناچار میباید از مجامع، کشورها یا بانکهای بیگانه وام بگیرد. این حالت زمانی اتفاق میافتد که کشور با کسری تراز ارزی مواجه باشد.در جریان عکس، هنگامی که صادرات کالاها، صادرات خدمات و سرمایهگذاری خارجیان در داخل یک کشور بیشتر از واردات کالا، واردات خدمات و سرمایهگذاری در خارج از کشور باشد، کشور مربوطه با مازاد تراز ارزی مواجه خواهد شد. محاسبه مازاد یا کسری تراز از جدول تراز پرداختهای کشور بهدست میآید، این جدول نشاندهنده ارزش سالانه کلیه مبادلات اقتصادی ساکنان یک کشور با بقیه جهان است.
بسیاری از اقتصاددانان، مازاد تجارت خارجی را موتور رشد اقتصاد کشورها معرفی كردهاند، زیرا درصورت رونق تجارت خارجی و حصول مازاد تجاری، زمینه گسترش بازار داخلی، افزایش كارایی، ارتقای سطح کیفیت کالاها و در نهایت رشد تولید فراهم میشود. سپس از طریق گسترش و شکوفایی بخشهایی از اقتصاد كه كشور در آن مزیت دارد، راههای دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی فراهم میشود. گسترش تجارت خارجی و افزایش صادرات کالا سبب توسعه زیرساختهای اساسی اقتصاد میشود و از طرف دیگر، به سبب افزایش تقاضای محصول و وارد شدن فعالان اقتصادی کشور در بازارهای جهانی، رشد اقتصادی و بهبود كیفیت كالاها حاصل خواهد شد. افزایش صادرات از جنبههای دیگری نیز سبب افزایش درآمدهای ارزی و به دنبال آن افزایش تقاضای مؤثر در اقتصاد میشود. تأمین تقاضای صادرات، نیازمند عرضه کالا و خدمات است كه این امر میتواند افزایش سرمایهگذاری از طریق جذب سرمایههای داخلی و خارجی را به دنبال داشته باشد و زمینه رشد اقتصادی و کسب حداکثر درآمدهای ارزی را فراهم کند.
● سیاست تعیین نرخ ارز
نرخ مبادله پول رایج یک کشور با پول سایر کشورها را در اصطلاح، "نرخ ارز" گویند. این نرخ در کشورهای مختلف بر اساس یکی از روشهای ثابت، متغیر، چندگانه یا مدیریت شناور شده تعیین میشود. سیاست تعیین نرخ ارز، تنظیم كننده جریان ورود و خروج ارز در اقتصاد ملی است و از آن طریق میزان ورود و خروج كالا، خدمات و سرمایه بین یک كشور با سایر كشورها مشخص میشود.
نئوكلاسیكها در مدل تعادل عمومی خود اعلام کردهاند که نرخ واقعی ارز همواره بهعنوان عامل مؤثر تعادل در بخش خارجی مورد توجه قرار میگیرد. اگر ارزش پول یك كشور بهصورت تصنعی بالاتر از ارزش واقعی آن نگهداشته شود، قیمت كالاهای خارجی در بازارهای داخلی نسبت به كالاهای تولید داخل ارزانتر خواهد شد و واردكنندگان، این مابهالتفاوت ارزش را بهدست خواهند آورد. اگر ارزش پول كشور بهصورت تصنعی كمتر ارزشگذاری شود، این اثرات بهطور معكوس در اقتصاد نمایان میشود.
در واقع نرخ ارز میباید از طریق عرضه و تقاضا تعیین شود. عرضه و تقاضا نیز به کسری یا مازاد ترازپرداختهای هر کشور برای پرداخت تعهدات و نیز انتظارات مربوط به تغییرات آتی نرخ ارز بستگی دارد،اما بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران به دلایل گوناگون کنترل ویژهای بر نرخ برابری پول ملی با ارزهای خارجی اعمال میکنند. لذا چنانچه دولت (بانک مرکزی) نرخ ارز را مدیریت کند، این نرخ به صورت شناور مدیریت شده تعیین میشود. در جدول زیر، نرخ برابری ۴ نوع ارز (دلار آمریکا، یورو، پوند انگلیس و ین ژاپن) نسبت به ریال ایران در مقاطع ماهانه مربوط به شش ماه مختلف نشان داده شده است.(۱)
همانطوریکه ملاحظه میشود نرخ برابری هیچیک از ارزهای یاد شده در جدول نسبت به ریال ثابت نبوده و بهطور دایم در حال تغییر و نوسان بوده است، اما چنانچه نرخ برابری یک ارز بیش از یک دامنه محدود افزایش یا کاهش یابد، دولت از طریق بانک مرکزی در بازار وارد میشود و با جمعآوری یا عرضه ارزمربوطه برای مدیریت آن اقدام میکند.
● چرا دولتها در بازار ارز مداخله میکنند؟
برخی از تحلیلگران معتقدند، سیاست ارزی مطلوب كه به تنظیم متناسب نیروی درون بازار ارز میانجامد، سیاست ارزی شناور مدیریت شده است. بهکارگیری این سیاست به دولت اجازه میدهد كه شرایط عرضه و تقاضا در بازار ارز را تحت مدیریت خود قرار دهد و از این طریق نیز بتواند به توزیع ارز بین متقاضیان مبادرت كند. از طرف دیگر تغییرات گسترده و سریع نرخ ارز میتواند برای اقتصاد هر کشور ویرانگر باشد، لذا از طریق مداخلات احتیاطی دولت و بدون آنكه نرخ مشخصی بر بازار تحمیل شود، نوسانات سریع و گسترده در بازار ارز مدیریت میشود، زیرا تنظیم نکردن نرخ واقعی ارز، روند صادرات و واردات و شكلگیری تولیدات داخلی را براساس شرایط غیرواقعی شكل میدهد. به بیانی دیگر، تولیدكنندگان با دریافت علایم غلط درباره ارزش منابع اقتصادی و قیمت محصولات تولیدی، به سمت سرمایهگذاریهای غیراقتصادی سوق مییابند و بهاین ترتیب ساختار اقتصادی بر مبنای یك شرایط مصنوعی شكل میگردد كه در آینده، ایجاد تغییر در آن، مشكلات و خسارات زیادی را به همراه خواهد داشت.
نویسنده: محمد روشن
منابع :
۱- فرجی، یوسف. ۱۳۸۲. آشنایی با ابزارها و نهادهای پولی و مالی. ناشر: مؤسسه عالی بانکداری ایران
۲- رشیدی، مهدی. ۱۳۸۲. بانکداری بینالمللی ۱. ناشر: مؤسسه عالی بانکداری ایران
۳- سازمان حسابرسی.۱۳۶۲. ارز و عملیات بازار پولی. ناشر: مرکز تحقیقات تخصصی حسابداری و حسابرسی
۴- برهانی، حمید. ۱۳۷۹. بانکداری و تأمین مالی بینالمللی. ناشر: مؤسسه عالی بانکداری ایران
International Banking and Foreign Currency. Available inhttp://www.eastwestbank. -۵
پانوشتها:
۱-http://WWW.cbi.ir
۲-http://WWW.cbi.ir
۳- Treasury
۴- Spot
۵- Forward
۶- Fixed Forward
۷- Option Forward
۸- Swap
۹- Speculation
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست