سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
چگونه نوجوان را از خطر اعتیاد منع کنیم؟
سالهای پیش از بلوغ (حوالی ۱۲ سالگی) بهترین سن این آموزشهاست. البته اگر فرزند شما در اطراف خود میبیند و میشنود که بزرگترها به خاطر احساس لذت، به دست آوردن آرامش، بیخیالی و فارغ شدن از مشکلات و یا هر عنوان که مطرح میشود یک سری مواد مثل سیگار یا الکل را استفاده میکنند، بهتر است این آموزشها را متناسب با سن عقلی او شروع کنید حتی اگر او ۱۰ساله باشد. این دوران، مهمترین و حساسترین دوران تربیت کودک و آشنایی او با خطرات و زیانهای مواد مخدر است. این آموزش میتواند به چند روش صورت گیرد ولی قطعا نباید با شیوه تهدید یا امری بچهها را منع کرد: «اگر یه روزی بفهمم سراغ سیگار رفتی، خودت میدونی چیکارت میکنم!» بهترین راه این است که با بچهها درباره آینده صحبت نکنید چون آنها معمولا از شنیدن سخنرانیهای اخلاقی شما سودی نمیبرند. باید در مورد زمان حال و اینکه این مواد جسم آنها را بیمار میکند، حرف بزنید.
بسیاری از والدین در اثر نگرانی و ترسی که از دچار شدن نوجوانانشان به اعتیاد یا سیگار در دل دارند، این واقعیت را فراموش کردهاند که با نهی مستقیم نمیتوان آنها را از تجربه استعمال سیگار، قلیان و مواد بازداشت. باید در حالی که خط قرمز پررنگی روی هر نوع اعتیاد میکشید، با نوجوان طوری صحبت کنید که بداند همواره باب گفتگو باز است و همیشه میتواند به والدیناش تکیه کند. شما باید با صراحت واقعیتها را بیان کنید. واقعیتهایی که او همه آنها را در خیابان میبیند و یا از دیگران میشنود اما نمیداند مواد چه عوارضی در بدن و مغز انسان ایجاد میکنند.
ضمنا خودتان باید الگوی مناسبی باشید و اساس اطلاعرسانی به کودک را طوری پایهریزی کنید که بتوانید در دوران رشد او، آنچه در نظر دارید را به تدریج، به او آموزش دهید. برای این کار شاید لازم باشد از حوالی ۴سالگی متناسب با درک کودک و با استفاده از اینکه او شوق آموختن از بزرگترها را دارد در مورد خطرات مصرف اینگونه مواد نکاتی را بیاموزید. اگر او در مورد اعتیاد یا سیگار کشیدن پرسشی نمیکند، مبادا این مهم را به تاخیر بیندازید. او به زودی در جامعه نمونههایی را خواهد دید و از همسایه و دوست تا فامیل کم نیستند کسانی که سیگار میکشند و یا اعتیاد خاصی دارند. پس اگر آرزو دارید نوجوانتان دنبال اعتیاد و سیگار نرود، باید از وقتی او کمسن و سال است و مدام به این میاندیشد که آنچه استفاده میکند تمیز است یا آلوده، مورد اطمینان است یا سمی، عادات درست خوردن، درست آشامیدن و اهمیت به سلامتی را در او ایجاد کنید. از این طریق میتوانید در سالهای بعد، به راحتی و با مرور آمار تصادفات و تلفات هولناکی که در اثر استعمال موادمخدر رخ میدهند یا بیماریهایی مثل سرطان ریه و دیگر بیماریهایی که یک سیگاری دچار آن میشود، او را از رفتن به سراغ این مواد منع کنید.
دکتر حسن آذریپور
معاون اجرایی انجمن زندگی بدون دخانیات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست