پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

مورچه‌‌های آنتی بیوتیك ساز


فیزیولوژی رفتار
ممكن است آفت كش‌ها ابتكاری نسبتاً جدید برای كشاورزان باشند. اما یك گروه تحقیقاتی به سرپرستی «كامرون كوری» باكتری شناس دانشگاه ویسكانسین اعلام كرده كه مورچه‌ای …

فیزیولوژی رفتار

ممكن است آفت كش‌ها ابتكاری نسبتاً جدید برای كشاورزان باشند. اما یك گروه تحقیقاتی به سرپرستی «كامرون كوری» باكتری شناس دانشگاه ویسكانسین اعلام كرده كه مورچه‌ای موسوم به «آتین» (Attine) كه قارچ پرورش می‌دهد با استفاده از آنتی بیوتیك برای حداقل ۵۰ میلیون سال محصول خود را آفت‌زدایی می‌كند. نگاهی دقیق به نقاط غیرعادی و سفیدی كه بر روی بدن این مورچه قرار دارند این یافته را موجب شد. این گروه گزارش داد كه «دخمه‌های» كوچكی كه در فاصله بین دهان و پاهای جلویی این مورچه پنهان هستند محتوی باكتری‌هایی هستند كه آنتی بیوتیك تولید می‌كنند. این تیم با استفاده از یك میكروسكوپ پیشرفته به نام میكروگراف الكترونی مورچه را بررسی كرده و دریافتند كه این دخمه‌ها دارای منافذ كوچكی هستند كه به سطح بیرونی بدن مورچه راه دارند. این منافذ به مورچه این توانایی را می‌دهند تا آنتی بیوتیك را بر روی محصول بریزد. آنتی بیوتیك‌ها انگل‌هایی كه به باغچه مورچه حمله می‌كنند را از بین می‌برند و در عوض باكتری‌ها یك سواری مجانی و مواد مغزی را از طریق غده‌های خاصی از مورچه دریافت می‌كنند. ساختار ویژه و پیچیده دخمه ها فقط در میان مورچه‌هایی كه قارچ پرورش می‌دهند یافت می‌شود و حتی در گونه‌هایی كه خیلی نزدیك به آنها هستند دیده نمی‌شود. از آنجایی كه این مورچه برای میلیون‌ها سال از آنتی بیوتیك به عنوان ابزار باغبانی استفاده می‌كند، تعجب آورترین سئوال این است كه چگونه آنتی‌بیوتیك‌ها موثر باقی مانده‌اند بدون آنكه تكامل سیستم مقاومتی انگل‌ها در مقابل آنها مصونیت ایجاد كند. مقاومت در مقابل آنتی بیوتیك تاثیر بسیاری از آنتی بیوتیك‌هایی را كه افراد از آنها استفاده می‌كنند كاهش داده است كه نتیجه آن عفونت‌های سخت در بیمارستان‌ها است. اگر این مورچه‌ها راه حلی برای از میان بردن مقاومت و مصونیت در مقابل آنتی بیوتیك را در خود تكامل داده باشند، ممكن است ساختار بدن آنها به انسان نیز یاری برساند. نتایج این یافته در مجله «ساینس» گزارش شد.

Usatoday.com, Jan. ۲۰۰۶