چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
دایناسورهای شناگر
![دایناسورهای شناگر](/web/imgs/16/121/pjllw1.jpeg)
جای چنگالهای غیرعادی که در ته رودخانهای در چین باقیمانده است، نشان میدهد دایناسورها میتوانستند مسیرهای طولانی را شنا کنند. جای پاهای فسیل شده از جانوران عصر کراتاکئوس تشخیص داده شده که شامل دایناسور غولپیکر و گردنبلند است.
محققان کشف کردهاند که جای چنگالهای پیدا شده، نشان از توالی چپ به راست و راست به چپ هماهنگشدهای میدهد.
آنچه از خراشها باقیمانده، جای دو پای دایناسوری است که نشان میدهد این جانور در طول این رودخانه شنا میکرده و در جایی که عمق آب کمتر بوده، شست پاهایشان ته رودخانه را لمس میکرده است.
فاصله بین هر دو رد پنجه پشت سر هم، حدود ۱۵ متر اندازهگیری شده است که به گفته محققان، بر توانایی این دایناسور در شنا با حرکات هماهنگ شده پا را نشان میدهد.
حدس زده میشود که جای پنجههای کشف شده متعلق به دایناسور گوشتخواری از خانواده تروپاد است که طبق برآورد انجام شده ران آن تقریبا یک متر طول داشته است.
این رودخانه که برای بیش از صد میلیون سال اسرار شنای ماهرانه دایناسورها را در سینه خود حفظ کرده بود، هنوز هم جایی در میان استان ژچوآن در جنوب کشور چین جاری است.
جاپاهای فسیل شده بسیار ناهموار و در برخی موارد از گل پر شده است. این موضوع نشان میدهد که در زمان دایناسورها این رودخانه گاهی کمآب یا حتی خشک میشده و زمانی سیلابهای خروشان، آن را به گذرگاهی تندرو برای جابهجایی در طول رودخانه تبدیل میکرده است.
احتمالا در دوران پرآبی دایناسورهایی را دیده که خود را به دست جریان قوی آب رودخانه سپردهاند تا در جستجوی غذا، راهی سرزمینی در پایین دست شوند.
در کف این رودخانه جا پاهای زیادی از تروپادها و سوروپادهای چهارپای غولپیکر (سوسمارهای عظیمالجثه و گیاهخواران دوران کرتاسه و ژوراسیک) پیدا شده است. به همین دلیل محققان این رودخانه را «بزرگراه آبی دایناسورها» نامیدهاند.
البته صرفا بر پایه جای پنجههای باقیمانده از دایناسورها در بستر رودخانه نمیتوان بدقت هویت دایناسوری که صد میلیون سال پیش در آب این رودخانه شنا میکرده است، تشخیص داد، اما پژوهشگران فکر میکنند صاحب این پنجههای قوی میتوانسته تیرانوسور (دایناسوری گوشتخوار از دوره کرتاسه) یا سینوکالیوپتریکس (دایناسور گوشتخواری با سه متر ارتفاع که بزرگترین دایناسور شناخته شده از نوع خود تا به امروز است) باشد.
دانشمندان از شواهدی که از قبل به دست آمده میدانستند که هر دوی این شکارچیان خونخوار صدها میلیون سال پیش در این منطقه از چین زندگی میکردند.
منبع: sciencedaily
مترجم: آزاده ارشدی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست