پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ناخن جویدن چیست؟


ناخن جویدن چیست؟

روان شناسان، اضطراب را مهم ترین علت ناخن جویدن می دانند و اعتقاد دارند که این عمل روشی برای تسکین ناراحتی ها و عصبانیت هایی است که در یک موقعیت فشارآور و اضطراب زا ایجاد می شود.
● …

روان شناسان، اضطراب را مهم ترین علت ناخن جویدن می دانند و اعتقاد دارند که این عمل روشی برای تسکین ناراحتی ها و عصبانیت هایی است که در یک موقعیت فشارآور و اضطراب زا ایجاد می شود.

علل ناخن جویدن

قرار گرفتن در موقعیت های حساس، ترس آور و هیجانی قرار گرفتن در موقعیت های تازه مثل باز شدن مدارس و حضور در مکان هایی که فرد قبلا حضور در آن ها را تجربه نکرده است مثل درس جواب دادن در برابر جمع، تماشای فیلم های ترسناک و ...

تقلید از دیگران (همسالان، والدین، دوستان و نزدیکان) تحقیقات انجام شده احتمال ابتلا، اکتساب و یادگیری را در ناخن جویدن نشان داده اند.

تخلیه هیجانات و تمایلات ناخودآگاه نوجوان برای خودآزاری در قبال گناهی که در خود احساس می کند.

عده کمی از متخصصان نیز بر این عقیده اند که سوءتغذیه و کمبود کلسیم و ویتامین A ممکن است موجب ناخن جویدن نوجوان شود.

شاید مداخله مستقیم بی فایده باشد تذکر و سرزنش مشکل را تشدید می کند. گول زدن نوجوان و بیان این نکته که «تو دیگر بزرگ شده ای» چاره کار نخواهد بود.

بستن ناخن و انگشت یا آلوده کردن ناخن ها به مواد تلخ و اموری از این قبیل موثر واقع نخواهد شد. تهدید و ایجاد ترس در نوجوان ممکن است اختلالات وسواسی را ایجاد کند.

مداخله موثر در کنترل ناخن جویدن

نباید ناگهانی و یک باره از نوجوان بخواهیم که عادت خود را ترک کند در این خصوص، روش های تدریجی که با آرامش و منطق همراه است، موثرتر خواهد بود.

بروز اضطراب در والدین و نگرانی آن ها در مورد مشکل فرزندشان، تغییر رفتار در نوجوان را با مشکل و مقاومت مواجه خواهد کرد.

آگاهی نوجوان، شادابی والدین و خوش رویی آن ها در ارتباط با وی می تواند اعتماد به نفس نوجوان را در درمان بالا ببرد.

مشغول شدن دست های نوجوان از طریق بازی با مهره ها، کنار هم چیدن قطعات پازل و ... در مواقعی که به کارهای ساده و یکنواخت مثل تماشای تلویزیون، گفت و گوهای خانوادگی و اموری از این قبیل می پردازد، کمک کننده است.

کشف نیازهای ارضا نشده نوجوان و دقت در مواقع و شرایطی که نوجوان به ناخن جویدن می پردازد، به کنترل این مشکل کمک می کند.

با برنامه ریزی برای غنی سازی اوقات فراغت نوجوان و مشغول ساختن او با کارها و فعالیت های مناسب، فرصت کمتری برای ناخن جویدن به او می دهیم.

اگر نوجوان در خصوص ترک یا کاهش عادت ناخن جویدن موفقیت های نسبی به دست آورد، باید او را تشویق کنیم و با به کار بردن جملات و عوامل تشویقی او را به سوی ترک یا کاهش این عمل، بیشتر سوق دهیم.

فهیمه زاهدی محبوب