دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

کارنامه سیاه آمریکا در دوران اشغال عراق


کارنامه سیاه آمریکا در دوران اشغال عراق

کاملا بعید بنظر می رسد کنگره آمریکا با بودجه پیشنهادی بوش برای سال آینده بدون هیچگونه قید و شرطی موافقت کند دمکراتهای کنگره هشدار داده اند که بدون در اختیار داشتن جدول زمانی برای خروج نظامیان آمریکائی از عراق محال است بودجه جدیدی را برای ارتش تصویب کنند

بودجه های نجومی درخواستی بوش و دستیارانش برای جنگ عراق در سال مالی آینده منابع کنگره و مخالفین جنگ در آمریکا را خشمگین کرده است . « رابرت گیتس » وزیر دفاع آمریکا و مقامات ارشد پنتاگون درخواست ۱۹۵ میلیارد دلاری برای جنگ عراق را برای سال مالی آینده (دیماه ۸۶ تا دیماه ۸۷ ) به کنگره ارائه داده اند . این رقم ۱۲ درصد بیش از بودجه سال جاری است و اگر با این رقم توافق شود بزرگترین رقم تخصیصی در پنج سال گذشته خواهد بود و در واقع سال آینده پرهزینه ترین سال جنگ عراق است .

این درحالیست که هیچگونه چشم اندازی برای پایان جنگ عراق دیده نمی شود و گردانندگان جنگ نمی توانند پیش بینی صحیح و روشنی از اوضاع عراق را به دست بدهند. مسئله اینست که مقامات پنتاگون و همچنین دستیاران بوش درباره جنگ عراق توضیحات شفاف و اطمینان بخشی را ارائه نمی کنند و به همین دلیل حتی مقامات کنگره و افکار عمومی آمریکا هم ارزیابی روشنی از بحران عراق ندارند و نمی دانند بوش و دستیارانش در کجاها دروغ می گویند و در چه مواردی حقیقت را بیان می کنند دقیقا به همین دلیل است که گمانه زنی ها درباره ماهیت جنگ و جزئیات تحولات عراق تا این اندازه متفاوت و حتی مغایر است .

کاملا بعید بنظر می رسد کنگره آمریکا با بودجه پیشنهادی بوش برای سال آینده بدون هیچگونه قید و شرطی موافقت کند. دمکراتهای کنگره هشدار داده اند که بدون در اختیار داشتن جدول زمانی برای خروج نظامیان آمریکائی از عراق محال است بودجه جدیدی را برای ارتش تصویب کنند. این هشدار در گذشته نیز مطرح بود لکن در آن دوره بوش و دستیارانش با جوسازی علیه کنگره چنین وانمود کردند که منافع ملی آمریکا تحت تاثیر جناح بندیهای سیاسی قرار گرفته و لطمه دیده است . هرچند دمکراتها هم از این فرصت برای اعمال فشار علیه جمهوریخواهان و تیم بوش بهره های فراوانی برده اند ولی هنوز هم معتقدند که بوش سعی دارد جنگ عراق را بعنوان « میراثی شوم » برای جانشین خود به ارث بگذارد. اگر بودجه پیشنهادی بوش حتی با تغییرات جزئی به تصویب کنگره برسد در واقع جنگ عراق تا پایان سال آینده ۷۰۰ میلیارد دلار هزینه در برداشته و « گران ترین جنگ تاریخ جهان » محسوب می گردد .

دلایل فراوانی وجود دارند که نشان می دهند بوش و دستیارانش از بحران عراق سواستفاده کرده و به دنبال منافع شخصی و گروهی خود هستند. رهبران کنگره به اسناد و مدارکی برخورد کرده اند که سواستفاده از مناقصه های پنتاگون و سایر دوایر دولتی فعال در عراق نه تنها اطرافیان دست اول بوش را در بر می گیرد بلکه حتی رده های پائین تر نظامی در سلسله مراتب فرماندهی ارتش پنتاگون هم در این سواستفاده ها نقش داشته و دارند.

مطبوعات آمریکا اخیرا از طیف وسیعی سواستفاده های مالی در قراردادهای ارتش و پنتاگون پرده برداشتند که در یک مورد آن سرگرد « جان لی کاکرهام » به جرم سازماندهی بزرگترین شبکه رشوه گیری از محل قراردادهای ارتش مجرم شناخته شده و به زندان محکوم گردیده است . وی متهم است که به همراه ۲۹ تن از پرسنل کادر و سرباز ارتش ارقام کلانی رشوه گرفته که سهم خالص وی به تنهائی از این رشوه ها ۵۰ میلیون دلار بوده است . این رشوه ها از جانب شرکتهائی که در جستجوی عقد قرارداد باارتش بوده اند دریافت شده و در شبکه ای گسترده از بانکهای داخلی و خارجی آمریکا گردش مالی عظیمی را بوجود آورده است . نامبرده تاکنون در ۷۵ پرونده بطور مستقیم اتهاماتی را دریافت کرده و در معرض تحقیقات جنائی قرار گرفته است .

« دیک چنی » هم اکنون برای سواستفاده ها و اختلاس های گسترده در طرحهای عظیم بازسازی عراق و همچنین فعالیتهای پنتاگون و ارتش در عراق جزو متهمان اصلی محسوب می شود. علاوه بر این « پل برمر » حاکم آمریکائی عراق در چند مورد متهم به اختلاس حدود ۱۰ میلیارد دلار از بودجه های سری آمریکا در عراق و همچنین اختلاس درآمدهای نفتی عراق است و دولت نوری المالکی در پیگیری شکایات دولتهای قبلی هنوز هم نتوانسته این ارقام نجومی را به خزانه دولت عراق و بانک مرکزی این کشور باز گرداند. اگرچه این مباحث در کنگره آمریکا نیز مطرح است لکن کمتر سعی می شود که با انعکاس رسانه ای مطالب افکار عمومی آمریکا و جهان در جریان جزئیات پرونده های سواستفاده های مالی مقامات ارشد آمریکا قرار بگیرند. با اینهمه روشن است که امکان سواستفاده های مالی روزافزون یکی از جدی ترین دلایل ادامه حضور نظامی آمریکا در عراق است . به عبارت بهتر با تداوم حضور نظامی آمریکا در عراق امکان اختلاس بیشتر و حساب سازیهای عمده تر در پرونده جنگ در عراق استمرار می یابد و زمینه های عملی برای سواستفاده های مالی فراهم می گردد.

در یک مورد دستگاههای نظارتی آمریکا به فهرستی از اقدامات ادعائی ارتش و پنتاگون در عراق دست یافته اند که بخش اعظم موارد آن اصولا محقق نشده و عموما تحت عنوان « حساب سازی » در معرض تحقیقات نظارتی و حسابرسی قرار گرفته و برای ارجاع به دادگاهها سرگرم جمع آوری اسناد و مدارک بیشتر هستند. جای تعجب نیست که مقامات ارشد پنتاگون و ارتش در این مقوله ها نهایت همکاری را برای جمع آوری اطلاعات و اسناد و مدارک بعمل می آورند. چرا که از یکطرف خود را همگام با قانون و مجری قابل اعتماد قانون معرفی می کنند و از طرف دیگر با از میدان به در کردن رقبای خود زمینه برای اختلاس های بعدی خود را فراهم می کنند و بطور همزمان بر اختلاس ها و اقدامات غیر قانونی دیگر خود سرپوش می گذارند و برای خود « حاشیه امن » ایجاد می کنند.

یک مرکز حسابرسی و نظارت مالی در آمریکا اخیرا به این جمع بندی رسیده است که از مجموع ۲۵۰ میلیارد دلار هزینه های ادعائی ارتش آمریکا در عراق که مورد بررسی قرار گرفته فقط ۶۰ میلیارد دلار واقعا در عراق هزینه شده است . معنی روشن این عبارت آنست که بیش از ۳ برابر هزینه های واقعی در عراق حساب سازی شده و یا در جائی دیگر حیف و میل گردیده است . اگر بر همین مبنای مقایسه بودجه های گذشته و حال مورد ارزیابی قرار گیرند ابعاد عظیم منافع مالی جمهوریخواهان در بحران عراق آشکار می شود و شاید یکی از جدی ترین علل مخالفت کنگره با ادامه حضور نظامی آمریکا در عراق اینست که اصولا علت اصلی تداوم حضور آمریکا در عراق بحث امنیت ملی آمریکا و تروریسم و... نیست بلکه این بهترین فرصت تاریخی برای جمهوریخواهان و طیف وسیعی از شرکتهای فرصت طلب برای سواستفاده از جنگ عراق است . این درحالیست که ارتش آمریکا و شرکتهای اعزامی آمریکا به عراق تاکنون حتی یک پل یک مدرسه یک خیابان و یک بیمارستان جدید در عراق احداث نکرده اند و فقط با ویران کردن زیرساختهای اقتصاد و صنعت عراق این کشور را تا امروز دستکم ۵۰ سال یعنی نیم قرن به عقب رانده اند و برای بازسازی عراق مطابق شرایط ۵ سال گذشته ۵۰ سال وقت نیاز است .

بدین ترتیب کارنامه اشغالگران عراق بسیار شرم آور است و با مرور آن بهتر می توان دریافت که چه فاجعه ای رخ داده است .

▪ تعداد کشته های عراقی ۷۵۰ هزار نفر

▪ تعداد مجروحین و معلولین عراقی ۲ میلیون نفر

▪ کل هزینه های آمریکا برای ویرانی عراق تا پایان سال آینده ۷۰۰ میلیارد دلار

▪ تعداد کشته شدگان آمریکائی در عراق ۳۷۶۰ نفر

▪ تعداد مجروحین آمریکائی در عراق ۲۷۷۶۷ نفر

▪ تعداد پناهندگان عراقی در سوریه ۴ ۱ میلیون نفر

▪ تعداد پناهندگان عراقی در اردن ۵۰۰ هزار نفر

زمان پایان اشغال عراق و ایجاد بهشت دمکراسی خاورمیانه مطلقا نامعلوم !

این کارنامه سیاهی است که فقط بخش کوچکی از فاجعه در عراق را بیان می کند و رمز مخالفتهای کنگره با بوش و دستیارانش در آن نهفته است .

بعید بنظر می رسد کنگره آمریکا با بودجه پیشنهادی بوش برای سال آینده بدون هیچگونه قید و شرطی موافقت کند. دمکراتهای کنگره هشدار داده اند که بدون در اختیار داشتن جدول زمانی برای خروج نظامیان آمریکائی از عراق محال است بودجه جدیدی را برای ارتش تصویب کنند

اگر بودجه پیشنهادی بوش حتی با تغییرات جزئی به تصویب کنگره برسد در واقع جنگ عراق تا پایان سال آینده ۷۰۰ میلیارد دلار هزینه در برداشته و « گران ترین جنگ تاریخ جهان » محسوب می گردد

مطبوعات آمریکا اخیرا از طیف وسیعی سواستفاده های مالی در قراردادهای ارتش و پنتاگون پرده برداشتند که در یک مورد آن سرگرد « جان لی کاکرهام » به جرم سازماندهی بزرگترین شبکه رشوه گیری از محل قراردادهای ارتش مجرم شناخته شده و به زندان محکوم گردیده است . علاوه بر این « پل برمر » حاکم آمریکائی عراق در چند مورد متهم به اختلاس حدود ۱۰ میلیارد دلار از بودجه های سری آمریکا در عراق و همچنین اختلاس درآمدهای نفتی عراق است.