چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
نافرمانی والدین تسریع در کیفر
جایگاه پدر و مادر در آیات و روایات
کسانی که حق والدین را ادا نکنند باید در همین دنیا از کیفر و مجازات عمل خود بهراسند. بسیاری از مردم در زندگی با مشکلاتی مواجه می شوند که ارتباط تنگاتنگی با رفتارهای نادرست خودشان دارد. از این رو خداوند درباره کسانی که یاد خدا را فراموش می کنند، از وضعیت سخت زندگانی آنان به عنوان آثار رفتارشان سخن می گوید. به این معنا که رفتار خودمان در همین دنیا به شکل آثار و پیامدها به خودمان بازمی گردد.
خداوند در آیاتی چند بر نیکی به پدر و مادر تاکید کرده است که از آن جمله می توان به آیه ۱۳ سوره اسراء اشاره کرد که در آن فرمان داده که جز خدا را نپرستید و به پدر و مادر نیکی کنید و اگر یکی از آنان یا هر دو به پیری رسیدند، به آنان اف مگوئید و با آنان تندی مکنید و با ایشان سخنی ملایم و نرم بگوئید.
پیامبر(ص) می فرماید: هر که بامدادان، پدر و مادرش یا یکی از آن دو از او راضی و خشنود باشند، درهای بهشت به رویش گشوده می شود؛ هر که شامگاهان، پدر و مادرش یا یکی از آن دو از او خشمگین باشند، درهای دوزخ به رویش باز می گردد.(انوار الهدایه، ص ۱۰۷)
آن حضرت می فرماید: نگاه محبت آمیز فرزند به پدر و مادر عبادت خداست. (بحارالانوار، ج۷۴، ص ۸۴)
درباره بازتاب اعمال انسان در دنیا امام صادق(ع) می فرماید: به پدرانتان نیکی کنید تا فرزندانتان به شما نیکی کنند. (امالی الصدوق، ص ۲۳۸ و کافی، ج۵ ص ۵۵۴)
پیامبر(ص) نیز خشنودی خدا را در خشنودی پدر و مادر و خشمش را در خشم ایشان می داند (بحارالانوار، ج ۷۴، ص ۸۰) و امام صادق(ع) آسان شدن سختی های مرگ را در صله رحم و ارتباط با خویشاوندان و نیکی به پدر و مادر دانسته و می فرماید: اگر کسی این گونه باشد سختی های مرگ بر او آسان می شود و در زندگی هرگز دچار تنگدستی نمی شود. (همان، ص ۸۱)
نافرمانی پدر و مادر، عامل فشارها و ناکامی ها
بنابراین بسیاری از تنگدستی ها و فشارهای مادی زندگی به سبب بی احترامی به پدر و مادر و نادیده گرفتن حقوق ایشان است که بر آدمی تلنبار می شود و شخص می گوید چرا من به این وضعیت فلاکت بار درآمده ام؛ زیرا اگر به رفتار خود با پدر و مادرش توجه کند درمی یابد که همه این مشکلات می تواند به سبب سوءرفتار با ایشان باشد، یا این که یاد خدا را فراموش کرده است.
در ارزش و جایگاه پدر و مادر، حضرت امیرمؤمنان(ع) از پیامبر نقل می کند که آن حضرت می فرماید: ای علی! هر کس پدر و مادرش را غمگین کند با آنان مخالفت ورزیده است. (همان، ص ۸۴)
به این معنا که غمگین کردن ایشان همانند مخالفت کردن با آنان است که نتیجه آن چیزی جز عقوق والدین نمی باشد؛ زیرا نافرمانی پدر و مادر از گناهان کبیره است و خداوند فرزند نافرمان را معصیت کار و بدبخت قرار داده است.(همان، ص ۷۴)
پیامبر(ص) می فرماید: کسی که پدر و مادرش را دشنام دهد ملعون است. (محجه البیضاء، ج۵، ص ۲۱۸) همچنین از کسانی که اعمال و رفتار بدی انجام می دهند که دیگران پدر و مادرش را دشنام دهند می توان به عنوان ملعون یاد کرد، زیرا چه خود دشنام دهد و یا زمینه دشنام را فراهم کند، ملعون می باشد هر چند که تفاوتی در دشنام مستقیم با غیرمستقیم نیز هست.
از پیامبر(ص) روایت است که سه گناه است که در کیفر آن ها خداوند شتاب و تسریع می کند و آن را به آخرت موکول نمی کند که عبارتند از: نافرمانی پدر و مادر، ستم بر مردم و ناسپاسی در برابر احسان دیگران.(بحارالانوار، ج۵۷، ص ۲۷۵)
بنابراین باید توجه داشته باشیم که با رفتار خود کاری نکنیم که عذاب های الهی در دنیا دامنگیر ما شود و به سبب نافرمانی والدین بدبخت و شقی شویم.
علی شریف زاده
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست