دوشنبه, ۱۴ خرداد, ۱۴۰۳ / 3 June, 2024
مجله ویستا

وقـتـی به ثـلث سـوم بارداری رسیدیـد


وقـتـی به ثـلث سـوم بارداری رسیدیـد

هم اکنون که به ۳ ماهه سوم بارداری رسیده اید و به دلیل افزایش بیشتر وزن و بزرگی شکم احساس خستگی می کنید, بیشتر به استراحت نیاز دارید

هم‌اکنون که به ۳ ماهه سوم بارداری رسیده‌اید و به دلیل افزایش بیشتر وزن و بزرگی شکم احساس خستگی می‌کنید، بیشتر به استراحت نیاز دارید. تحمل کنید. چند هفته دیگر باید صبور باشید. اما این ۳ ماهه بارداری می‌تواند بسیار چالش‌برانگیز باشد. چرا که نه تنها وزنتان بیشتر شده بلکه ممکن دچار علایم ناراحت‌کننده بیشتری شوید. بنابراین باید بیشتر مراقب باشید...

خواندن این مطلب باعث می‌شود بدانید که در ۳ ماهه سوم باید چه انتظاراتی از بارداری خود داشته باشید. متوجه می‌شوید که تعدادی از علایم کاملا طبیعی هستند اما لازم است به برخی دیگر توجه بیشتری داشته باشید و حتما سری به پزشک خود بزنید.

● کمردرد

وزن اضافه ۳ ماهه سوم بارداری موجب افزایش فشار بیشتر روی کمر می‌شود و مادر باردار در کمر احساس درد و ناراحتی می‌کند. همچنان که لیگامان‌ها و رباط‌ها کشیده می‌شوند تا خود را برای زایمان آماده کنند مادر در ناحیه لگن و ران‌ها هم احساس ناراحتی‌ دارد. بنابراین برای تسهیل فشار روی کمر، سعی کنید وضعیت بدنی مناسب خود را حفظ کنید. راست بایستید و از صندلی مناسبی استفاده کنید که کمرتان را محافظت کند. هنگام شب روی پهلو بخوابید و یک بالش بین پاهایتان بگذارید. کفش پاشنه کوتاه بپوشید طوری که قوس مناسبی هم داشته باشد. همچنین برای تسکین درد کمر، می‌توانید از یک کیف آب‌گرم استفاده کنید و از پزشک در مورد مصرف استامینوفن سوال کنید.

● خون‌ریزی

لکه‌های خون ممکن است علامتی از یک مشکل جدی باشد از جمله جفت سرراهی (یعنی جفتی که در پایین رشد کرده و دهانه رحم را کاملا می‌پوشاند) پارگی جفت، (یعنی جدا شدن بخشی از جفت از دیواره رحم) یا زایمان زودرس که می‌تواند سبب لکه بینی یا خون‌ریزی شود. آنچه مهم است اینکه به محض مشاهده هرگونه خون‌ریزی حتما با پزشک خود تماس بگیرید.

● انقباضات براکستون‌هیس

ممکن است شروع کنید به حس کردن انقباضات خفیف، این انقباضات رحم شما را برای شروع درد‌ها و انقباضات واقعی زایمان آماده می‌کند. انقباضات براکستون‌هیس اغلب به اندازه انقباضات واقعی زایمان شدید نیستند اما ممکن است زیاد حس شوند نظیر آنچه زمان زایمان حس می‌شود و می‌تواند در نهایت همانند آن انقباضات پیشرفت کنند. یکی از اصلی‌ترین تفاوت‌های این انقباضات آن است که انقباضات واقعی به تدریج به هم نزدیک‌تر و بسیار شدیدتر می‌شود. اگر درصورت خود احساس قرمزی کردید و بعد از انقباضات احساس تنگی نفس داشتید یا انقباضات منظم و منظم‌تر شد، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

● بزرگی پستان‌ها

در پایان بارداری، پستان‌ها بیش‌از ۹/۰ کیلوگرم بزرگ‌تر می‌شوند. بنابراین مطمئن شوید که لباس زیرتان کاملا مناسب است و بندی که از قسمت پشت لباس زیر شما پستان‌هایتان را نگه ‌می‌دارد سبب آزردگی پشت شما نشود. هرچه به زمان زایمان بیشتر نزدیک می‌شوید مایع زردی را می‌بینید که از نوک پستان‌هایتان تراوش می‌کند. این ماده آغوز نام دارد و برای کودک در اولین روزهای پس‌از زایمان بسیار مغذی است.

● زیاد شدن ترشحات مهبل

با نزدیک شدن به زمان زایمان ممکن است ترشحات غلیظ‌تر، روشن‌تر یا کمی خونی ببینید. این ماده موکوسی علامتی از این است که دهانه رحم شما در حال گشاد شدن بوده و آماده زایمان است. اگر این جریان ترشحات خیلی زیاد است طوری که لباس زیر شما را خیس می‌کند یا در صورتی که رنگ ترشحات زرد یا مایل به سبز شده با خارش، سوزش یا بوی بد همراه باشد باید به پزشک مراجعه کنید. اگر احساس کردید ترشحات ناگهان از شما خارج شد به معنی آن است که کیسه آب شما پاره شده است. حدود ۸ درصد از خانم‌ها قبل از شروع انقباضات کیسه آبشان پاره می‌شود. در صورت مشاهده این علامت حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

● خستگی

ممکن است در ۳ ‌ماهه دوم احساس پرانرژی بودن داشته باشید اما در ۳ ماهه سوم احساس خستگی خواهید داشت. حمل وزن اضافی، بیدار شدن چند بار طی شب برای دستشویی رفتن و احساس اضطراب برای آماده شدن برای ورود یک کودک همه می‌تواند روی میزان انرژی شما تاثیر داشته باشد.

سعی کنید غذاهای سالم بخورید و به طور منظم ورزش کنید تا خودتان را تقویت کنید. وقتی احساس خستگی کردید کمی استراحت کنید. حداقل بنشینید و چند دقیقه آرام باشید. باید خود را تقویت کنید و به اندازه کافی استراحت کنید. چراکه وقتی نوزادتان به دنیا می‌آید واقعا زمان کافی برای استراحت نخواهید داشت.

● تکرر ادرار

هرچه کودکتان بزرگ و بزرگ‌تر می‌شود سر او ممکن است بیشتر روی مثانه فشار وارد کند. فشار زیاد به معنی آن است که شما دفعات بیشتری نیاز به به دستشویی رفتن پیدا می‌کنید. حتی ممکن است چند بار در شب بیدار شوید. ممکن است همچنین متوجه شوید که وقتی سرفه یا عطسه می‌کنید، می‌خندید یا ورزش می‌کنید کمی خود را خیس می‌کنید. برای تسکین فشار و پیشگیری از ترشح ادرار هر وقت احساس نیاز و دفع فوری ادرار داشتید فورا به دستشویی بروید و هر بار کامل ادرار کنید. از نوشیدن مایعات قبل از خواب بپرهیزید و قبل از رفتن به رختخواب حتما به دستشویی بروید. سعی کنید لباس زیرتان را از نوع جاذب انتخاب کنید. اگر هنگام ادرار کردن درد یا سوزش داشتید حتما به پزشک خود اطلاع دهید. شاید اینها علامتی از عفونت‌های ادراری باشد.

● تنگی نفس

به علت بزرگ شدن رحم و افزایش فشار آن به قسمت پایین ریه ها و نیز اثرات هورمون‌های مربوط به بارداری، ممکن است مختصری احساس تنگی نفس و تند شدن تنفس ایجاد شود . گذاشتن چند بالش زیر سر و شانه‌ها و قرار گرفتن به حالت نیمه نشسته و اجتناب از پرخوری کاهش تنگی نفس هنگام خوابیدن کمک می‌کند. در صورت پیشرفت این حالت حتما باید با پزشک یا ماما مشورت کند. در ماه آخر بارداری، زمانی که سر جنین داخل لگن قرار می‌گیرد، نفس کشیدن برای مادر راحت‌تر می‌شود.

● گرفتگی عضلات پا

از نیمه دوم بارداری به علت بزرگی رحم و فشار روی اعصاب، گرفتگی عضلات پاها شایع است. گرم نگه داشتن و ماساژ عضلات، باعث کم شدن گرفتگی عضلات و کاهش درد می‌شود. چنانچه با این اقدامات گرفتگی عضلات رفع نشد، ممکن است علت آن، ‌اختلال کلسیم باشد. در این صورت بهتر است با پزشک مشورت شود.

● بی‌خوابی

با افزایش ماه‌های بارداری به علت بزرگ شدن شکم، حرکات جنین، درد پشت، کمردرد و تنگی نفس به تدریج خوابیدن برای مادر مشکل می‌شود. نوشیدن یک لیوان شیر گرم قبل از رفتن به بستر، گذاشتن کیسه آب گرم و نخوردن غذاهای سنگین در رفع بی‌خوابی موثر است. از نیمه دوم بارداری بزرگی رحم و فشار آن به رگ‌های خونی باعث اختلال در رسیدن خون به جفت، جنین و بعضی اندام‌های زن باردار می‌شود. برای خونسازی بهتر، زن باردار باید از خوابیدن به پشت خودداری کرده و به پهلو بخوابد.

● سوزش سر دل

یکی از شکایات شایع زنان باردار سوزش سردل مخصوصا در ۳ ‌ماهه آخر است که معمولا در اثر برگشت محتویات معده به مری به‌وجود می‌آید. این حالت در اکثر خانم‌های باردار خفیف است و با مصرف غذا با حجم کمتر و در وعده‌های بیشتر، حذف غذاهای دیرهضم، چرب، سرخ کرده و پر ادویه از رژیم غذایی و خودداری از تند خوردن غذا بهبود می‌یابد. بهتر است مصرف شکلات، قهوه، چای و سایر نوشیدنی‌های حاوی کافئین محدود شود. در صورتی که با رعایت این موارد باز هم سوزش سر دل ادامه داشت به پزشک مراجعه کنید.

● رگ‌های واریسی و عنکبوتی

در بارداری گاهی به علت افزایش وزن بدن، سنگینی رحم و فشار آن به رگ‌های بزرگ در لگن و سیاهرگ‌های پشت ران و ساق پا، جریان خون مختل شده و واریس ایجاد می‌شود .در این حالت عروق پا متورم و دردناک است. درد و ناراحتی ناشی از واریس را می‌توان با استراحت و نگه داشتن پاها (ساق و ران) در سطحی بالاتر از سطح بدن کم کرد. مادر باید دراز کشیده و پاهای خود را روی صندلی یا چند بالش قرار دهد و از ایستادن یا نشستن به مدت طولانی خودداری کند. پوشیدن جوراب‌های مخصوص واریس و بالا نگه‌داشتن پاها هنگام نشستن و عدم نشستن طولانی می‌تواند کمی از بروز واریسی شدن رگ‌ها جلوگیری کند. رگ‌های واریسی هم باید چند ماه پس‌از زایمان بهبود پیدا کند.

● همورویید

همورویید در واقع تورم رگ‌های اطراف مقعد است. این رگ‌ها به دلیل افزایش خون و به دلیل وزن مادر در دوران بارداری و فشاری که به این ناحیه وارد می‌شود، بزرگ‌ می‌شوند. برای تسکین خارش و احساس ناراحتی، سعی کنید در یک وان آب‌گرم بنشینید. همچنین می‌توانید از پزشک خود برای دریافت دارو یا پمادهای ضد همورویید یا نرم‌کننده مدفوع سوال کنید.

● تورم

در ۳ ‌ماهه سوم متوجه می‌شوید که حلقه‌تان سخت به انگشت‌تان می‌رود یا ممکن است اصلا نتوانید آن را به انگشت کنید. همچنین ممکن است تورم صورت و مچ پایتان برایتان جلب توجه کند. تورم خفیف نتیجه افزایش تجمع مایعات یا همان ادم است. برای کاهش تورم پاهایتان را وقتی پشت میز یا روی مبل نشسته‌اید بالاتر قرار دهید و هنگام خواب هم کمی پایتان را بالاتر بگذارید. اگر تورم ناگهان شروع شد بلافاصله ‌دنبال درمان باشید چون این ممکن است علامتی از مسمومیت بارداری باشد که یک عارضه خطرناک بارداری است.

● وزن‌گیری

هدف از وزن‌گیری آن‌چیزی است که پزشک شما بر اساس وزن قبل از بارداری به شما می‌گوید. اما به طور معمول باید در انتهای بارداری ۱۱ تا ۱۵کیلوگرم وزن اضافی کنید. این وزن علاوه بیشتر مربوط به رشد جفت و مایع آمینوتیک، افزایش خون و حجم مایعات و بافت‌های پستانی است. اگر کودک شما به نظر خیلی کوچک یا خیلی بزرگ بیاید براساس اندازه شکم شما، پزشک با سونوگرافی رشد او را بررسی می‌کند.

● نشانه‌های Red Flag

هرکدام از این نشانه‌ها می‌تواند علامتی باشد که چیزی در بارداری اشتباه است. منتظر نمانید تا در ملاقات‌های منظم بارداری پزشک خود را ببینید. اگر هر کدام از این موارد را تجربه کردید با پزشک خود صحبت کنید:

- درد شدید یا انقباض در شکم،

- تهوع یا استفراغ شدید،

- خون‌ریزی،

- سرگیجه شدید،

- درد یا سوزش هنگام ادرار،

- وزن‌گیری سریع یا وزن‌گیری کم.

منبع: webmd

ترجمه: مژگان کریمی