پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

حمام کردشت با معماری منحصر به فرد


حمام کردشت با معماری منحصر به فرد

حمام کردشت یکی از زیباترین حمام‌های آذربایجان شرقی است که در ساحل جنوبی رودخانه ارس و با معماری منحصربه‌فردی در روستای کردشت از توابع شهرستان جلفا قرار دارد.
این حمام که سالانه …

حمام کردشت یکی از زیباترین حمام‌های آذربایجان شرقی است که در ساحل جنوبی رودخانه ارس و با معماری منحصربه‌فردی در روستای کردشت از توابع شهرستان جلفا قرار دارد.

این حمام که سالانه پذیرای هزاران گردشگر و علاقه‌مند داخلی و خارجی است در میان باغ بزرگی ساخته شده است.

این بنا در اواسط دوره صفویه و به دستور شاه‌عباس صفوی احداث و در دوره قاجاریه مرمت شد و در سال ۱۳۶۲ با شماره ثبت ۱۶۵۵ و با قدمت قاجاری به ثبت ملی رسید.

حمام کردشت در دوره صفویه تحت عنوان حمام خانی مورد استفاده پادشاهان صفوی قرار داشت اما از آغاز دوره قاجاریه و بخصوص در زمان آقامحمدخان قاجار تغییراتی در آن بوجود آمد و از آن پس مورد استفاده عموم مردم قرار گرفت.

اما پس از گذشت چند سال به دلیل عدم رسیدگی و مرمت نکردن آن، بنای زیبای حمام در معرض تخریب قرار گرفت و عملا به حمامی متروکه تبدیل شد.

این حمام دارای یک هشتی به صورت هشت ضلعی به ابعاد ۵/۳ در ۵/۳ متر و به ارتفاع ۳/۴ متر است. یکی از اضلاع به در ورودی و دیگری به رختکن یا سربینه منتهی می‌شود.

سربینه حمام نیز هشت‌ضلعی بوده و گنبد بزرگ آن روی جرزها و هشت ستون سنگی هشت بر استوار شده است. گنبد سربینه دارای کاربندی‌های جالب مزین به آهک بری‌های زیباست و سکوهای رختکن با طاق ضربی پوشیده و در زیر آنجا کفش‌کن‌هایی تعبیه شده است.

همه ستون‌ها دارای سرستون‌های سنگی مقرنس‌کاری است. رختکن توسط راهرو و هشت ضلعی دیگر به خزینه متصل است.

خزینه یا گرمخانه دارای چهار ستون و دو حوض مستطیل‌شکل است که آب آن توسط کانالی از محل جوش آب به آنها هدایت می‌شده است. نور داخل سربینه توسط روزنه‌ای که نوک گنبد قرار دارد تامین می‌شود و گویا روی آن روزنه‌ها، سنگ‌های مرمر نازک و ظریفی نصب بود که نور آفتاب از آن نفوذ می‌کرد و داخل حمام را به صورت یکنواخت روشن می‌کرد.

این حمام بخش‌های دیگری نیز دارد که بسیار دیدنی و قابل تامل است. هرچند قسمت‌هایی از این بنا به دلیل بی‌توجهی در سال‌های گذشته تخریب شده بود اما به همت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان‌ آذربایجان شرقی مرمت شده و اکنون سالانه هزاران گردشگر از این بنای تاریخی دیدن می‌کنند.