چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

مسلمانان در اتریش و تحولات مثبت به نفع آنان


مسلمانان در اتریش و تحولات مثبت به نفع آنان

طی سال های گذشته در کشورهای مختلف اروپایی بخصوص اروپای مرکزی و شمالی شاهد گستاخی هایی نسبت به مسلمانان عالم بوده ایم از جمله انتشار کاریکاتورهای توهین آمیز به ساحت حضرت نبوی ص و فراتر از آن تهیه فیلم فتنه به سرکردگی نماینده ای از مجلس هلند و اهانت به قبور مسلمانان, بی حرمتی به زنان محجبه و حمله به مساجد مسلمانان و که در برخی نقاط با تبلیغات محلی و منطقه ای نیز همراه بود

طی سال‌های گذشته در کشورهای مختلف اروپایی بخصوص اروپای مرکزی و شمالی شاهد گستاخی‌هایی نسبت به مسلمانان عالم بوده‌ایم از جمله انتشار کاریکاتورهای توهین‌آمیز به ساحت حضرت نبوی‌(ص) و فراتر از آن تهیه فیلم فتنه به سرکردگی نماینده‌ای از مجلس هلند و اهانت به قبور مسلمانان، بی‌حرمتی به زنان محجبه و حمله به مساجد مسلمانان و ... که در برخی نقاط با تبلیغات محلی و منطقه‌ای نیز همراه بود. پس از یک وقفه و ارزیابی واکنش‌های مسلمانان اکنون نیز با سناریوهای جدیدی (بازی رایگان رایانه‌ای و آنلاین که در آن کاربر در حد توان مسلمانان را قتل عام نماید، گستاخی نازی‌ها در قبرستان‌ مسلمانان شهر هامبورگ و ترسیم علامت نازی‌ها روی آن) در شرف تکوین است حوادثی از این دست اثبات می‌نماید که این مسیر ادامه خواهد داشت، قطعا ساختاری سیاسی و با اهدافی بلند در این مسیر هستند و احتمالا این پیش درآمدی بر تئوری برخورد تمدن‌ها است و تا هزینه‌‌های پرداخت شده به امثال هانتینگتون‌ها و سلمان ‌رشدی‌ها به جیب کارتل‌ها و کمپانی‌های مورد نظر باز نگردد این دسیسه‌ها ادامه خواهد داشت، کما اینکه بررسی حوادث از سال۲۰۰۰ ‌ تاکنون در فرانسه و گزارشات دیدار کمیسیون حقوق بشر اسلامی نیز حکایت از استمرار این فجایع بر علیه مسلمانان دارد.

اتریش به لحاظ داشتن شرایط خاص در اروپا و مرکزیت سازمان‌های بین‌المللی و اعلان بی‌طرفی در مناقشات جهانی و بهره‌گیری از فرهنگ و تمدن کهن با به رسمیت شناختن دین اسلام شرایط مناسبی را برای مسلمانان فراهم نموده است.

در اتریش ادیان مسیحیت (کاتولیک و پروتستان و ارتودکس)، اسلام و یهودیت به رسمیت شناخته شده‌اند. اکثریت مردم (حدودا ۹۵ درصد) مسیحی‌اند و زبان رسمی آنها آلمانی است (حدود ۹۸ درصد مردم به آن زبان تکلم می‌کنند) در اتریش حدود ۲۰۰ الی ۳۰۰ هزار نفر مسلمان مهاجر زندگی می‌کنند که اکثریت قاطع آنها از کشور ترکیه به این کشور مهاجرت کرده‌اند. در قبال مسلمانان مهاجر تنها تعداد انگشت‌‌شماری مسلمان بومی که بعضی‌ها سنی و برخی دیگر شیعه‌اند در اتریش زندگی می‌کنند. مسلمانان اتریشی در شهر وین یک مرکز فرهنگی دایر کرده‌اند.

نخستین برخورد مسلمانان با مردم سرزمینی که اتریش کنونی جزئی از آن بوده، در قرون وسطی، با عبور بازرگانان مسلمان ایرانی و ترک‌ از این سرزمین به قصد تجارت صورت گرفت.

بین سال‌های ۱۰۸۰ تا ۱۲۵۰ میلادی اولین جامعه اسلامی در این سرزمین در ۳۰ شهر و روستا تشکیل شد. مسلمانان در آن زمان برای آنکه شناخته شوند مجبور به پوشش ویژه و در بر داشتن نشانه‌های مخصوص بودند. در همین زمان‌ها هنر اسلامی به قلمرو مسیحیت راه یافت که آثار آن اکنون نیز در برخی از کلیساها مشهود است. در سال ۱۷۸۱ میلادی در زمان ژوزف دوم پادشاه اتریش، ‌اسلام برای اولین بار و به طور رسمی مورد حمایت قرار گرفت و حتی امامان جماعت برای جوامع مسلمان تعیین شدند و تحصیل فلسفه شرقی - اسلامی در دانشگاه‌ها رواج یافت.

دین اسلام برای اولین بار در سال ۱۹۱۲ میلادی در اتریش به رسمیت شناخته شد. و در همین سال‌ها (اتحادیه فرهنگی اسلامی) تشکیل شد. از سال‌های ۱۹۶۴ میلادی به بعد مسلمانان با تشکیل (انجمن خدمات اجتماعی مسلمانان) با مدیریت مسلمانان بوسنیایی و افغانی فعال شدند. در سال ۱۹۷۰ مذاکرات در مورد تاسیس جامعه مسلمانان اتریش آغاز و در سال ۱۹۷۹ جواز تاسیس جامعه مسلمانان اتریش از طرف وزارت فرهنگ و هنر این کشور صادر شد و مذاهب چهارگانه اهل تسنن و شیعه اثنی عشری و زیدیه به عنوان شاخه‌های مختلف آن مورد تائید قرار گرفتند و در سال ۱۹۸۰ جامعه اسلامی اتریش با هدف نگهداری و حفظ ایمان پیروان اسلام بنیان گذاشته شد. در حال حاضر بیش از ۳۵۰۰۰۰ مسلمان در اتریش زندگی می‌کنند که دارای ملیت‌های زیر هستند: ترک، عرب، ایرانی، افغانی، بوسنیایی، اتریشی نسبت و مسلمانانی از دیگر ملیت‌ها.

در سراسر اتریش حدود ۲۰۰ نمازخانه و مسجد و مجتمع اسلامی وجود دارد که بیش از ۸۵ نمازخانه و مسجد آن در وین می‌باشد. مسجد بزرگ وین با نام مرکز اسلامی در سال ۱۹۷۵ در کنار رود دانوب در منطقه ۲۱ شهر وین تاسیس شد.

بررسی تحولات فرهنگی و دینی در اتریش نشان می‌دهد که دولت و ملت اتریش دیدگاه مثبتی به مسلمانان و مهاجرین داشته و این روند نشانگر دموکراسی حاکم بر جامعه، سطح بالای آگاهی‌های عمومی و سیاسی مردم و مسئولین اتریش می‌باشد. مهمترین این رویدادها و تحولات مثبت در سال‌جاری به شرح زیر است.

۱) تصمیم وزیر فرهنگ اتریش نسبت به روزآمد کردن قوانین اسلامی

۲) تاسیس نخستین صندوق سرمایه‌گذاری اسلامی با سرمایه ۲۰۰ میلیون دلار و فعالیت براساس موازین اسلامی

۳) گشایش نخستین قبرستان ویژه مسلمانان در وین

۴) اجری طرح آشنایی با مبانی و آموزه‌های اسلامی و سنت نبی‌اکرم‌(ص) به همت اتحادیه اسلامی «وین» در پنج شهر اتریش و با هزینه‌ای بالغ بر ۱۰۰ هزار یورو

۵) اعزام سالانه ۳-۴ هزار نفر به زیارت خانه خدا

۶) برگزاری همایش گفتگوی بین ادیان با حضور رئیس جمهور اتریش و آقای خاتمی و دیگر شخصیت‌های جهان

۷) انتخاب دو معلم مسلمان محجبه برای تدریس در مدارس راهنمایی شهر «وین» پایتخت اتریش در سال‌جاری تحصیلی

۸) انتخاب راننده محجبه مسلمان برای رانندگی قطار شهری وین

۹) انتخاب یک زن مسلمان به عنوان زن نمونه در اتریش

به جز موارد بسیار نادر بی‌حرمتی به مسلمانان، این کشور بهترین و مناسب‌ترین کشور در حوزه اروپا برای مسلمانان می‌باشد و این محیط مناسب و شرایط خاص سیاسی و جغرافیایی و حضور سازمان‌های مهم بین‌المللی و عضویت این کشور در اتحادیه اروپا و بی‌طرفی در بسیاری از مناقشات سیاسی در دنیا حضور فعال‌تر فرهنگی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران را در این کشور می‌طلبد.

منبع: سایت‌های خبری و تحلیلی بویژه www.islamineurop.ir

سید رضا جعفری - کارشناس فرهنگی