شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

پیچیدگی توانایی شنوایی انسان


پیچیدگی توانایی شنوایی انسان

تحقیقات جدید نشان می دهد توانایی شنوایی انسان از آنچه تاكنون تصور می شده، پیچیده تر است. تا پیش از این تصور می شد كه انسان ها با مكانیسمی مشابه برخی انواع جغدها جهت صدا را تشخیص …

تحقیقات جدید نشان می دهد توانایی شنوایی انسان از آنچه تاكنون تصور می شده، پیچیده تر است. تا پیش از این تصور می شد كه انسان ها با مكانیسمی مشابه برخی انواع جغدها جهت صدا را تشخیص می دهند اما دانشمندان دانشگاه «یوسیال» لندن در مطالعه ای جدید متوجه شدند این امر فقط برای اصوات با فركانس بالا صادق است. محققان امیدوارند یافته های جدید بتواند به تولید ابزارهای كمك شنوایی بهتر و همچنین ابداع روش های كارآمدتر برای شناسایی منبع صدا در مكان های شلوغ كمك كند. به گفته دكتر «دیوید مك آلپاین» سرپرست این مطالعه، انسان ها برای تشخیص جهت صداهای با فركانس پایین، از روشی مشابه روش برخی پستانداران كوچك از قبیل موش صحرایی و خوكچه هندی استفاده می كنند. دانشمندان عقیده دارند كه انسان ها و حیوانات از اختلاف زمان های بسیار كوچك رسیدن صدا به گوش چپ و راست خود برای تشخیص جهت منبع صدا استفاده می كنند و مغز انسان قادر است اختلاف زمان های بسیار كوچك تا ۱۰میلیونیوم یك ثانیه را در مورد دریافت صدا در گوش های چپ و راست تشخیص بدهد. دانشمندان از مدت ها پیش بر این باور بوده اند كه انسان ها و نوعی جغد به نام «جغد انبار» از روش مشابه برای تشخیص جهت صدا استفاده می كنند.

مغز جغد انبار دارای مجموعه سلول هایی است كه در واكنش به تفاوت زمان رسیدن صدا به دو گوش، فعال می شوند و بسته به اینكه كدامیك از این سلول ها فعال شوند، جغد جهت صدا را به طور دقیق تشخیص می دهد. تحقیقات جدید نشان می دهد كه این سامانه عصبی جغدها تنها برای اصوات با فركانس بالا كارایی دارد. در همین حال حیواناتی نظیر موش صحرایی كه قابلیت بالایی در تشخیص جهت صداهای با فركانس پایین دارند، از سامانه متفاوتی بهره می گیرند و در واقع از میزان فعالیت گروه های مختلف سلول های عصبی شنوایی خود استفاده می كنند. تحقیقات جدید دانشمندان دانشگاه «یوسیال» نشان می دهد كه انسان ها برای تشخیص جهت صدا به هیچ كدام از دو روش فوق متكی نیستند بلكه مغز انسان با توجه به فركانس صدا، روش كارآمدتر را برای سنجش جهت منبع صوتی برمی گزیند.

به گفته محققان، انسان ها برای تشخیص جهت صداهایی كه دارای فركانسی بیشتر از فركانس نت موسیقی «دو» میانی (C middle) هستند از روش جغد انبار و برای صداهای دارای فركانس پایین تر از این میزان، از روش پستانداران كوچك بهره می گیرند. به علاوه انسان ها قادرند بر خلاف تجهیزات جهت یابی صدا كه تنها در مكان های ساكت كارآمد هستند، در مكان های پر همهمه و شلوغ نیز جهت یك صدای خاص را به خوبی تشخیص بدهند.