سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

واژه نامه بی سیم


واژه نامه بی سیم

امروزه رایج ترین نوع ارتباط تلفنی بی سیم است كه ارتباطات اطلاعاتی كندی را فراهم می سازد و تمركز اصلی آن روی كیفیت صدا است

▪ ۲G: امروزه رایج‌ترین نوع ارتباط تلفنی بی‌سیم است كه ارتباطات اطلاعاتی كندی را فراهم می‌سازد و تمركز اصلی آن روی كیفیت صدا است.

▪ ۲.۵G: یك استاندارد حد وسط و رابط بین ۲G و ۳G است. برقراری ارتباط به طریقه دیجیتال زمینه پست الكترونیكی و مرور وب آسان را فراهم می‌سازد.

▪ ۳G: به عنوان سومین نسل از تكنولوژی ارتباطات بی‌سیم عمل می‌كند و حاكی از پیشرفت‌های سریع و قریب الوقوع در ارتباطات صوتی و اطلاع‌رسانی بی‌سیم با انواع استانداردهای موجود می‌باشد. مصرف اصلی این تكنولوژی، بالا بردن سرعت انتقال داده به ۲ مگابیت در ثانیه است.

▪ ۸۰۲.۱۱: گروهی از ویژگی‌های بی‌سیم می‌باشد كه از سوی IEEE عرضه می‌شود و شامل رابط بی‌سیمی بین دستگاه‌ها برای كنترل ترافیك بسته‌های اطلاعاتی است (برای اجتناب از برخورد در انتقال داده و غیره). این ویژگی‌ها با علائم و نشانه‌های متفاوتشان شامل موارد زیر هستند.

▪ ۸۰۲.۱۱a: با دامنه فركانس ۵ گیگاهرتز (۵/۸۵ تا ۵/۱۲۵ گیگاهرتز) و حداكثر سرعت سیگنال ۵۴ مگابیت در ثانیه عمل می‌كند. باند فركانس ۵ گیگاهرتز به اندازه فركانس ۲/۴ گیگاهرتز شلوغ نیست، چون كانال‌های بیشتری نسبت به ۸۰۲.۱۱b دارد و در واقع از ۸۰۲.۱۱b جدیدتر است، ولی با آن سازگاری ندارد.

▪ ۸۰۲.۱۱b: در باند ۲/۴ گیگاهرتزی،Industrial, Scientific and Measurement (ISM) ۲/۴ تا ۲/۴۸۳۵ گیگاهرتز عمل می‌كند و میزان سیگنال‌دهی آن تا ۱۱ مگابیت در ثانیه است كه معمولا این میزان فركانس كاربرد بیشتری دارد، مثل اجاق‌های مایكروویو، تلفن‌های بی‌سیم، تجهیزات علمی و پزشكی كه همه همچون دستگاه‌های بلوتوث با باند ISM ۲/۴ گیگاهرتز كار می‌كنند.

▪ ۸۰۲.۱۱e: این استاندارد در اواخر ماه سپتامبر سال ۲۰۰۵ توسطIEEE تصویب شد. كیفیت سرویس دهی آن طوری است كه می‌تواند كیفیت ترافیك صوتی و تصویری را تضمین نماید و برای شركت‌هایی حائز اهمیت است كه به استفاده از تلفن‌های Wi-Fi تمایل دارند.

▪ ۸۰۲.۱۱g: شبیه ۸۰۲.۱۱b است، ولی این استاندارد از میزان سیگنال‌دهی تا ۵۴ مگابیت در ثانیه پشتیبانی می‌كند، همچنین در باند ISM، ۲/۴ گیگاهرتز كاربرد دارد، ولی از تكنولوژی رادیویی متفاوتی برای افزایش ظرفیت پذیرش كلی استفاده می‌كند؛ با ۸۰۲.۱۱b قدیمی نیز سازگار است.

▪ ۸۰۲.۱۱i: گاهی Wi-Fi Protected Access ۲ (WPA ۲) نامیده می‌شود و در ژوئن سال ۲۰۰۴ به تصویب رسیده است. WPA ۲ ازAdvanced Encryption Standard (استاندارد رمزگذاری پیشرفته) در حد ۱۲۸ بیت و بالاتر از آن پشتیبانی می‌كند و با ویژگی‌های كنترل كلید و شناسایی كاربر ۸۰۲.۱x همراه است.

▪ ۸۰۲.۱۱k: در اواسط سال ۲۰۰۶ به تصویب می‌رسد و استانداردRadio Resource Management (كنترل منابع رادیویی) است كه اطلاعات سنجش نقاط دستیابی و تغییرات لازم برای اجرای بهتر LAN (شبكه‌های) بی‌سیم را فراهم می‌سازد. مثلا می‌تواند با استفاده از نقاط دستیابی، بار ترافیك را مدیریت نماید یا به تنظیم مرتب و دائم نیروی انتقال داده، جهت كاهش تداخل (داده‌ها) كمك نماید.

▪ ۸۰۲.۱۱n: این استاندارد بهینه‌سازی برای توان عملیاتی بالاتر و برای بالا بردن ظرفیت پذیرش WLAN تا بیش از ۱۰۰ مگابیت در ثانیه طراحی شده است. این استاندارد در اواخر سال ۲۰۰۶ به تصویب نهایی می‌رسد.

▪ ۸۰۲.۱۱r: این استاندارد در سال جاری به تصویب می‌رسد و یك استاندارد گشت و گذار سریع است كه برای حفظ ارتباط‌پذیری كاربر در هنگام جابه‌جایی و حركت از یك نقطه دستیابی به نقطه دیگر به كار می‌رود، همچنین در برنامه‌های كاربردی كه به استانداردهای كیفیت خدمات بالا با تاخیر كم، مثل كیفیت صدای روی WLAN نیاز دارند، مهم است.

▪ ۸۰۲.۱۱s: این استاندارد در شبكه‌بندی mesh به كار می‌رود و در اواسط سال ۲۰۰۸ به تصویب خواهد رسید.

▪ Access Point (نقطه دستیابی): یك فرستنده/گیرنده WLAN یا ”base station“ است كه می‌تواند یك شبكه را به شبكه دیگر یا چند دستگاه بی‌سیم وصل نماید. نقاط دستیابی (APها) به عنوان پل و رابطی برای یكدیگر هستند.

▪ حالت Ad hoc: یك چهارچوب شبكه بی‌سیم است كه در آن دستگاه‌ها بدون اینكه لازم باشد از یك AP استفاده كنند یا به شبكه وصل شوند، قابلیت برقراری ارتباط مستقیم با یكدیگر را خواهند داشت و درست برعكس شبكه زیربنایی است كه در آن همه دستگاه‌ها از طریق AP به یكدیگر وصل شده و ارتباط برقرار می‌نمایند.

▪ بلوتوث: یك لینك (اتصال) رادیویی كم هزینه با بورد كوتاه بین لپ‌تاپ‌ها، تلفن‌های همراه، نقاط دستیابی شبكه و دستگاه‌های دیگر است. بلوتوث می‌تواند جایگزین كابل‌ها شود و برای ایجاد شبكه‌هایad hoc مفید باشد، همچنین روش استانداردی را برای اتصال دستگاه‌ها در هر جای دنیا ارائه می‌دهد.

▪ CDMA: Code Division Multiple Access یك تكنولوژی سلولی دیجیتال است كه از تكنیك‌های طیف گسترده استفاده می‌كند و به جای جداسازی كاربران از یكدیگر آنها را با استفاده از كدهای فركانس دیجیتال با دسترسی كامل به طیف، جدا می‌سازد. CDMA با GSM و TDMA رقابت می‌كند.

▪ CDPD: تكنولوژی Cellular Digital Packet Data برای حاملان ارتباطات از راه دور كاربرد دارد كه آن را برای انتقال داده به كاربران از طریق شبكه‌های سلولی آنالوگ استفاده نشده به كار می‌برند. اگر یك قسمت از شبكه مثل یك محدوده جغرافیایی خاص یا یك ”سلول“، بیش از اندازه استفاده شود، CDPD می‌تواند بطور خودكار منابع شبكه را برای كنترل ترافیك اضافه به كار برد.

▪ CTIA: Cellular Telecommunications & Internet Association یك سازمان بین‌المللی است كه به معرفی و عرضه همه عناصر مخصوص ارتباطات بی‌سیم، مثل سرویس‌های ارتباطات شخصی، سلولی، سرویس‌های پیشرفته مخصوص ماهواره و رادیوی سیار، كمك كرده و توجه سرویس دهندگان، سازندگان و غیره را به خود جلب می‌كند.

▪ EDGE: نرخ (سرعت) انتقال داده پیشرفته برای GSM Evolution است. این تكنولوژی ۳G، انتقال داده به طریقه بی‌سیم را با سرعت ۳۸۴ كیلوبیت در ثانیه میسر می‌سازد و مبتنی‌بر تكنولوژی GSM بوده و امكان خدمات باندپهن بالایی، مثل مولتی مدیا (چند رسانه‌ای) را فراهم می‌سازد. در آمریكای شمالی از آن بیشتر پشتیبانی می‌شود، چون تكنولوژی‌هایی مثل CDMA و UMTS مورد توجه بوده و كاربرد بیشتری دارد.

▪ EVDO: Evolution Data Only یا Evolution Data Optimized تكاملی از شبكه‌های CDMA است كه بر مبنای استاندارد ۱xRTT كار می‌كند و سرعت انتقال داده بی‌سیم بیشتری را یعنی از ۴۰۰ كیلوبیت در ثانیه به ۷۰۰ كیلوبیت در ثانیه، با ركورد تقریبی ۴/۲ مگابیت در ثانیه فراهم می‌سازد.

▪ FLASH-OFDM: یك تكنولوژی باندپهن سلولی اختصاصی است كه اپراتورهای شبكه می‌توانند از آن برای كامپیوترهای نوت‌بوك كاربران در حال حركت یا به عنوان یك سیستم دستیابی بی‌سیم ثابت استفاده كنند كه برای اتصال كامپیوترهای خانگی و اداری كوچك تا آخرین مسافت، جواب می‌دهد. ویژگی‌های مهم آن، معماری IP كامل و سرعت بالای آن است. این تكنولوژی به كاربران امكان می‌دهد تا با سفر در حد ۲۵۰ كیلومتر در ساعت، داده را با سرعت ۱/۵ مگابایت در ثانیه دریافت كنند یا با سرعت ۵۰۰ كیلوبیت در ثانیه آن را ارسال نمایند. Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM) با تبدیل سیگنال‌های رادیویی به سیگنال‌های كوچكتر و با سرعت پایین‌تر كه به صورت موازی منتقل می‌شوند، اختلال ایجاد شده هنگام انتقال را كاهش داده و از باندپهن كافی استفاده می‌كند، ولی بورد آن را كاهش می‌دهد.

▪ GPS: Global Positioning System ”منظومه‌ای“ از ۲۴ ماهواره است كه زمین را در ارتفاع ۱۰۹۰۰ مایل دور می‌زند و استفاده از گیرنده‌های زمینی را برای افراد، جهت شناسایی موقعیت جغرافیایی آنها بین ۱۰ تا ۱۰۰ متر امكان‌پذیر می‌سازد. این ماهواره‌ها از محاسبات ریاضی ساده‌ای برای پخش اطلاعات استفاده می‌كنند كه به عنوان طول و عرض و ارتفاع جغرافیایی، توسط گیرنده‌های زمین ترجمه شده‌اند.

▪ GPRS: تكنولوژی General Packet Radio Service با سرعت حداكثر ۱۱۵ كیلوبیت در ثانیه، در مقایسه با سرعت ۹/۶ كیلوبیت در ثانیه در سیستم‌های GSM قدیمی‌تر كار می‌كند؛ اینترنت و ارتباطات بی‌سیم دیگر با سرعت بالا، مثل پست الكترونیكی، بازی‌ها و برنامه‌های كاربردی را فعال و امكان‌پذیر می‌سازد، همچنین از حد وسیعی از باندپهن پشتیبانی كرده و در باندپهن محدود نیز كاربرد مناسبی دارد. برای ارسال و دریافت مقادیر كوچك داده، مثل نامه‌های الكترونیكی و مرور وب به همان اندازه مقادیر زیاد داده، مناسب است.

▪ GSM: Global System for Mobile Communications (سیستم جهانی مخصوص ارتباطات تلفنی) یك سیستم سلولی دیجیتال مبتنی‌بر تكنولوژی باند باریك TDMA است كه به كاربران امكان دسترسی به اسلات‌های زمانی روی باندهای با همان فركانس را می‌دهد، همچنین تا ۸ ارتباط همزمان با همان فركانس را برقرار می‌سازد؛ این تكنولوژی رقیب DMA است.

▪ HSDPA: High-Speed Downlink Packet Access یك تكنولوژی داده با سرعت بالای ۳G است و در واقع همان استاندارد WCDMA پیشرفته است كه سرعت را بالا برده و میزان تاخیر را كاهش می‌دهد؛ با طیف ۵ مگاهرتز كار می‌كند و سرعت واقعی از ۴۰۰ كیلوبیت در ثانیه را به ۶۰۰ كیلوبیت در ثانیه می‌رساند؛ حداكثر سرعت تقریبی آن ۱۴/۴ مگابیت در ثانیه می‌باشد.

▪ Hot spot: مكانی مثل، هتل، رستوران یا فرودگاه كه دسترسی Wi-Fi را به صورت رایگان یا با پرداخت هزینه امكان‌پذیر می‌سازد.

▪ I-Mode: یك سرویس اینترنت بی‌سیم عمومی است كه در سال ۱۹۹۹ به وسیله شركت NTT DoCoMo در ژاپن دایر گردید و برمبنای شكل ساده شده‌ای از HTML كار می‌كند و اطلاعات بسته‌ای، مثل بازی‌ها، نامه‌های الكترونیكی و حتی برنامه‌های بازرگانی را برای دستگاه‌های كوچك دستی ارسال می‌كند.

▪ IEEE: Institute of Electrical and Electronics Engineers یك سازمان غیرانتفاعی فنی حرفه‌ای با بیش از ۳۶۰۰۰۰ كارمند اختصاصی در بیش از ۱۷۵ كشور است كه در زمینه‌های فنی، مثل مهندسی كامپیوتر و ارتباطات از راه دور تخصص و صلاحیت دارد؛ این سازمان ویژگی‌های ۸۰۲.۱۱ را نیز توسعه داده است.

Computerworld

مترجم: شراره حداد


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.