چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
کودکان را چگونه شاد کنیم
مسلما شما کودکتان را بیش از هر چیزی در دنیا دوست دارید، اما دوستداشتن به چه معنی است؟ برخی والدین دوستداشتن را در تسلیم کودک بودن و فراهمکردن تمام خواستههای او میدانند، اما این معنی دوستداشتن نیست. تربیت صحیح همیشه با محدودیت همراه است و محدودیت به معنی تسلیم کودک بودن نیست. برای آنکه عشق را نصیب فرزندتان کنید و در عین حال او را درست تربیت کنید، به این توصیهها عمل کنید....
۱. به تمام خواستههایش پاسخ مثبت ندهید
هر مادر و پدری دوست دارند تمام خواستههای فرزندشان را اجابت کنند تا لبخندی زیبا روی لبانش ببینند و او را که غرق شادی است، با خرید هدایا، اسباببازی، لباس و... ذوقزده کنند. اجابت خواستهها احساس بسیار خوبی به مادر و فرزند میدهد اما اگر به جای «بله» گفتن به تمام خواستههایش گاهی «نه» هم بگویید، لطف بزرگی در حق فرزندتان کردهاید زیرا اگر همیشه به هر چه میخواهد، برسد در آینده به انسانی بالغ، سالم و فعال تبدیل نخواهدشد و هم نوزادی خواهد ماند که محتاج دیگران است و باید حمایت شود.
۲. صبوربودن را به او بیاموزید
برای آموزش این درس تربیتی، باید از تونل محدودیت بگذرید. هر وقت فرزندتان درخواستی دارد، فورا خواستهاش را اجابت نکنید. مثلا به او بگویید: «عروسک میخواهی، باشه ولی باید تا فلان روز یا فلان موقعیت صبر کنی تا آن را بخرم» یا «دوست داری بری پارک، باشه اما اول باید فلان کار را انجام دهی». هر بار که شما او را منتظر نگه میدارید، یعنی به خواستهاش ارزش بیشتری میدهید اما اگر فورا آن را اجابت کنید، کودک به این باور میرسد که برای به دست آوردن کافی است که بخواهی! چنین کودکی وقتی وارد مدرسه میشود، به جای اینکه تلاش کند و درس بخواند و انتظار نمره ۲۰ داشته باشد، فکر میکند باید نمره ۲۰ را بخواهد تا به او بدهند.
۳. به او یاد دهید کسی
صددرصد خوشبخت نیست
این حقیقت را از کودکتان پنهان نکنید که هیچکس صددرصد خوشبخت نیست و برای رسیدن به خوشبختی باید تلاش کرد. به او بفهمانید که زندگی بالا و پایین دارد؛ یک روز شادیم، روز دیگر بیحوصله و یک روز غمگین و این مساله طبیعی است و نباید خود را در این مورد مقصر بدانیم. قوه تخیل را به او بشناسانید و کمک کنید در لحظات سخت زندگی به کمک آن شاد باشد.
۴. همه کارها را انجام ندهید
یک کودک خردسال میتواند به تنهایی لباس بپوشد، دست و صورتش را بشوید و غذا بخورد به شرط آنکه مجال این کارها را به او بدهید. اگر به این دلیل که او کند است یا این کارها را درست انجام نمیدهد، خودتان برایش انجام دهید، دست و پایش را بستهاید. او اعتمادبهنفسش را به زودی از دست میدهد و جرات انجام هیچکاری را درآینده نخواهد داشت.
۵. ارزشها را به او بیاموزید
خوشبختی در آینده نیست، در امروز خلاصه شده! برای شاد بودن و شکوفا شدن همیشه به خریدن ابزارهای جدید و گران قیمت نیاز نیست. اگر میخواهید فرزندتان واقعا خوشبخت باشد، به او بیاموزید که خوشبختی خریدنی نیست و خوشبختی در داشتن دوست، بخشنده بودن، تلاش، احترام گذاشتن، اعتماد و... خلاصه شده است. خودتان هم باور کنید خوشبخت بودن به معنی ثروتمند بودن نیست و با پول نمیتوان دوستی و عشق را خرید.
۶. قدرت انتقاد را در او پرورش دهید
امروزه کودکان بیش از هر زمان دیگری جلوی تلویزیون وقت میگذرانند و نیاز دارند آنچه میبینند و میشنوند، برایشان توصیف کنید. به فرزندتان یاد دهید در مورد چیزهایی که میبیند سوال بپرسد و هر چیزی که به نظرش غیرواقعی میرسد، رد کند و تحت تاثیر تبلیغات رسانهای قرار نگیرد. به او بفهمانید بهتر است هرچه میبیند نقد کرده و نظرش را در مورد آن بیان کند.
۷. لای پر قو بزرگش نکنید
همه والدین سعی میکنند فرزندشان را از خطرها دور نگهدارند اما کودکی اعتمادبهنفس پیدا میکند که بازی کند، بدود و زمین بخورد. اگر برای پیشگیری از بروز صدمهها و خطرها مرتب او را جلوی تلویزیون بنشانید، از یافتن تجربههای باارزش دورش میکنید. این کودک در آینده به نوجوانی گوشهنشین و معتاد به بازیهای رایانهای تبدیل میشود.
۸. مجبورش نکنید بیعیب باشد
شما دوست دارید برای فرزندتان بهترین باشید و تمام تلاشتان را انجام میدهید. از سوی دیگر انتظار دارید فرزندتان نیز بهترین باشد. انتظار زیادی نداشته باشید و اجازه بدهید کودکتان همانی باشد که است. او به دنیا نیامده تا مایه افتخارتان باشد، اشتباههایتان را تصحیح و امید و آرزوهایتان را برآورده کند و شما را در جامعه بالا ببرد. خیلی از کودکانی که والدین پرتوقع دارند، هرگز شادی عمیق را تجربه نمیکنند. نباید کودکی و رویاپردازی را از کودکان گرفت.
۹. نافرمانیها را بپذیرید و قانون وضع کنید
نقش شما به عنوان والد وضع قانون و کار کودک قانونشکنی است. کودکان همیشه به دنبال راهی برای فرار از قانون میگردند. به کودک اجازه آزادی و شیطنت بدهید اما او را بیادب بار نیاورید. قانون وضع کنید اما اگر قانون شکسته شد، از دعوا نهراسید و قانون را دوباره با جدیت یادآور شوید. کنار او باشید نه در مقابلش.
۱۰. قربانی جابه جایی نقشها نشوید
گاهی تبلیغات، فیلم و رسانهها تصویری که از والدین در ذهن کودک وجود دارد، تخریب میکنند. از سوی دیگر مرتب بیان میشود که باید از کودکی به کودکان آموزش داد و همین شعار، کودکی را از آنها میگیرد. نباید اجازه دهیم دنیای مدرن نقشها را جابجا کند. نقش شما به عنوان والد این است که به کودک آموزش دهید ما در دنیایی از محدودیتها زندگی میکنیم و هر یک وظیفهای داریم که باید آن را به نحو احسن انجام دهیم.
منبع:Parents
ترجمه: سمیه مقصودعلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست