جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مراقب دندان عقل خود باشید!


مراقب دندان عقل خود باشید!

چه عواملی باعث ابتلا به گوش درد می شوند؟

مهم‌ترین دلیل ابتلا به گوش‌درد که ریشه در خود گوش دارد، ابتلا به عفونت‌های حاد گوش خارجی یا داخلی است. این در حالی است که اشتراک عصبی میان گوش و برخی اندام‌های دیگر، باعث می‌شود درد آن اندام‌ها هم در گوش بپیچد و فرد با شکایت از گوش‌درد، به پزشک مراجعه کند...

در این موارد، پزشک با مشاهده سلامت گوش و وجود درد در آن، بررسی‌های بیشتری برای پی بردن به ریشه درد در بیمار انجام می‌دهد. در علم پزشکی به این نوع دردها، «دردهای ارجاعی» گفته می‌شود. مثلا ممکن است شما به دلیل ابتلا به بیماری‌های مربوط به دندان مانند عفونت یا پوسیدگی شدید دندان‌ها، مبتلا به گوش‌درد بشوید. مشکلات مربوط به لوزه، فک، مفصل فکی-گیجگاهی و حنجره هم می‌توانند ابتلا به درد گوش را به دنبال داشته باشند. جالب‌تر اینکه در برخی از موارد، بیمار از وجود مشکل و ناراحتی در اندام مبتلا به دلیل نداشتن درد در آن ناحیه، اصلا آگاهی ندارد و فقط درد را در گوش خود حس می‌کند. گاهی مشکلات مربوط به دندان عقل هم می‌تواند به‌سادگی باعث گوش‌درد شود.

در این مورد، با کشیدن دندان عقل توسط دندان‌پزشک، درد گوش هم خیلی سریع از بین خواهد رفت. یکی از بیماری‌های جدی و مهمی که ممکن است با درد گوش خودش را نشان بدهد، ابتلا به سرطان حنجره و گاهی هم سل حنجره است. در این صورت، گوش‌دردی که ریشه در حنجره فرد دارد، برای بیمار اتفاق می‌افتد. مشکلات حلق و لوزه هم می‌توانند خیلی سریع خودشان را به‌شکل گوش‌درد نشان بدهند. با این حساب، ۲ نکته مهم در مورد گوش‌درد مطرح است؛ اول اینکه پی بردن به دلیل ابتلا به این بیماری، کار پزشک است و شما نمی‌توانید خودسرانه بیماری‌های گوش را تشخیص بدهید و درمان‌های خانگی را برای رفع آنها شروع کنید.

دوم هم اینکه پزشکان در صورت مواجهه با گوش‌درد بیماران و پی بردن به وجود نداشتن بیماری یا عفونت در خود گوش، باید به بیماری‌های دیگری که اشاره کردیم هم مشکوک شوند و بیمار را بدون معاینه و بررسی کامل، مرخص نکنند. متاسفانه گاهی برخی افراد با ابتلا به هر نوع گوش‌دردی، اقدام به مصرف خودسرانه قطره‌های مخصوص گوش یا مسکن‌های مختلف برای درمان بیماری و مشکل خود می‌کنند. بد نیست این گروه از مردم بدانند استفاده از قطره‌‌های گوش در بسیاری از موارد، حتی در برخی زمان‌هایی که عفونت گوش هم اتفاق افتاده است، ضروری نیست. گاهی استفاده خودسرانه و بیجا از قطره‌های گوش، می‌تواند نتیجه عکس هم بدهد و وضع بیمار را وخیم‌تر کند. ضمن اینکه درمان عفونت‌های مربوط به گوش میانی با قطره انجام نمی‌شود و معمولا برخی قطره‌های مخصوص گوش در موارد ابتلا به عفونت گوش خارجی (یعنی تورم و عفونت کانال گوش خارجی)، تجویز می‌شوند.

دکتر ابراهیم رزم پا

متخصص جراحی پلاستیک، گوش، حلق و بینی، فلوشیپ جراحی سر و گردن

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران