شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

۲۳ اوت سال ۱۹۳۹ ـ امضای پیمان عدم تجاوز با هیتلر نخستین فریب روس ها از غرب بود و دومین آن ابطال پیمان ورشو


۲۳ اوت سال ۱۹۳۹ ـ امضای پیمان عدم تجاوز با هیتلر نخستین فریب روس ها از غرب بود و دومین آن ابطال پیمان ورشو

۲۳ اوت سال ۱۹۳۹میان دو دولت آلمان و شوروی (هیتلر و استالین) یک پیمان عدم تجاوز ده ساله به امضا رسید. از سوی آلمان، فون ریبنتروپ Von Ribbentrop و از سوی شوروی، مولوتوف (وزیران امور خارجه دو کشور) …

۲۳ اوت سال ۱۹۳۹میان دو دولت آلمان و شوروی (هیتلر و استالین) یک پیمان عدم تجاوز ده ساله به امضا رسید. از سوی آلمان، فون ریبنتروپ Von Ribbentrop و از سوی شوروی، مولوتوف (وزیران امور خارجه دو کشور) این پیمان را امضا کردند. سران وقت شوروی که از سابقه دشمنی و کینه هیتلر نسبت به کمونیسم آگاه بودند فریب خودشان و او را خوردند و تن به امضای پیمان دادند. برای هیتلر، این پیمان تنها دو سال و دو ماه مفید بود و در سال ۱۹۴۱ خاک شوروی را مورد حمله قرارداد و بزرگترین تلفات یک جنگ در طول تاریخ را به آن اتحادیه وارد ساخت و ویرانی فراوان به بارآورد. مورخان معاصر، پیمان عدم تجاوز هیتلر و استالین را نخستین فریب روسها از غرب در قرن بیستم بشمار آورده اند و دومین فریب را اغفال گورباچف در سه سال آخر دهه ۱۹۹۰ و یلتسین در تمامی طول زمامداری اش دانسته اند.

از زمان فروپاشی شوروی، روسها شاهد نقض همه وعده هایی بودند که غرب قبلا به آنان داده بود. آنان خاک آلمان را به رغم اخطار مورخان روس که آلمانی ها دوباره ضربه خواهند زد تخلیه کردند، از اروپای مرکزی، لهستان و اروپای شرقی و جنوب شرقی خارج شدند و در برابر فروپاشی شوروی مقاومت خشونت آمیز نکردند زیرا که غرب می گفت «عملی غیر دمکراتیک و زور» است. در اوت ۲۰۰۸ همان لهستان با آمریکا قرارداد استقرار پایگاه موشکی امضاء کرد و گرجستان کوچولو که از بطن شوروی بیرون آمده با رقیب ساخت و بهانه مداخله تراشید.

از سال ۲۰۰۴ بود که روسها به این حقیقت که فریب خورده بودند واقف شدند و دام گرجستان در اوت ۲۰۰۸ با شبیخون نظامی به اوستیای جنوبی (که نقشه دیگران بود) آنان را به خود آورد، صریحا حرفهایی را که در دل داشتند زدند و استوار ایستادند و با متوقف ساختن همکاری های خود با «ناتو» بنای «نه گفتن» را گذاردند و به این ترتیب بر یک دوره کوتاه تاریخی که از ۱۹۸۹ آغاز شده بود نقطه پایان نهادند و از این رهگذر بسیاری از ملل به راحتی نفس خواهند کشید.

هیتلر نتیجتا از فریب دادن مسکو سودی نبرد."تاریخ" نشان داد که اگر هیتلر به شوروی حمله نکرده بود، جهان اینک چهره دیگری داشت. انگلستان منهدم شده بود، آمریکا وارد جنگ نمی شد و ایران که با آلمان مناسبات حسنه داشت، دست کم در آن زمان از سلطه انگلستان رها می شد. هیتلر هشدار آن دسته از ژنرالهایش که مخالف حمله به شوروی بودند، نادیده گرفت و با این حمله جنگ را باخت و کمتر از چهار سال بعد، این نیروهای شوروی بودند که پایتخت او - شهر برلن را تصرف کردند.