سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

نیازهای تغذیه‌ای در سالمندان


نیازهای تغذیه‌ای در سالمندان

با افزایش سن به علت تغییر متابولیسم، فعالیت بدنی و کاهش بافت ماهیچه‌ای نیاز به انرژی کاهش می‌یابد. متوسط نیاز انرژی زنان ۱۸۰۰ - ۱۵۰۰ کیلوکالری و مردان ۲۴۰۰- ۱۷۰۰ کیلوکالری …

با افزایش سن به علت تغییر متابولیسم، فعالیت بدنی و کاهش بافت ماهیچه‌ای نیاز به انرژی کاهش می‌یابد. متوسط نیاز انرژی زنان ۱۸۰۰ - ۱۵۰۰ کیلوکالری و مردان ۲۴۰۰- ۱۷۰۰ کیلوکالری است.

پروتئین:

توصیه می‌شود که ۱۲ تا ۲۰ درصد از انرژی دریافتی روزانه از پروتئین‌ها تأمین شود که حــدود ۵۰ - ۴۵ در زنان و۶۰ - ۵۵ گرم در مردان (روزانه) است.

کربوهیدرات:

۵۰ تا ۶۰ درصد از کل کالری از کربوهیدرات‌ها تأمین می‌شود.

چربی:

۲۰ تا ۲۵ درصد از انرژی روزانه از چربی‌ها تأمین می‌شود. تأکید بر محدودیت مصرف موادغذایی سرخ شده وجود دارد ولی مصرف کمی از روغن‌های گیاهی مانند روغن زیتون توصیه می‌شود.

راهنمای غذائی برای سالمندان در روز

یک فنجان شیر یا ماست ،۳۰ تا ۴۵ گرم پنیر ۳۰ گرم گوشت بدون چربی ،گوشت ماکیان یا ماهی پخته شده (معادل ۳- ۲ تکه گوشت خورشتی بدون چربی) ،نصف فنجان حبوبات پخته شده،یک عدد تخم مرغ یک عدد سیب، پرتقال و نارنگی متوسط،نصف فنجان میوه پخته شده ،یک فنجان آب میوه یک فنجان سبزیجات خام ،نصف فنجان سبزیجات پخته شده یک کف دست نان سنگک ۴ کف دست نان لواش (معادل ۳۰ گرم نان)‌،نصف فنجان برنج پخته شده

توصیه‌های تغذیه‌ای - کاهش مصرف نمک در برنامه غذائی روزانه برای کاهش فشار خون

- کنترل وزن و مناسب نگه داشتن آن با توجه به نوع استخوانبندی

- رعایت تنوع در گروه‌های غذائی

- پرهیز از مصرف غذاهای چرب و سرخ شده

- مصرف گروه شیر و لبنیات در روز

- مصرف کمتر گوشت‌های قرمز و استفاده بیشتر از مرغ و ماهی و حبوبات جهت تأمین پروتئین

- مصرف کمتر غذاهای پر کالری نظیر شیرینی، ‌شکر، آب نبات و کیک خامه‌ای

- مصرف مستمر سبزیجات خام جهت تأمین فیبر غذایی میوه‌های غنی از ویتامین A , C

- کاهش مصرف سبزیجات نفاخ مثل گل کلم و کلم و ...

- افزایش تعداد وعده‌های غذائی و کاهش حجم آنها

- کاهش مصرف نوشابه‌های گازدار و کافئین‌دار

- استفاده از ادویه جات و گیاهان معطر جهت بهبود طعم و مزه و بوی غذا

- استفاده از آب در طول روز ۶ - ۳ لیوان

- مصرف حداکثر ۳ عدد تخم مرغ در هفته

- عدم مصرف چای و قهوه قبل از خواب

- مصرف حداقل غذاهای دودی و کنسرو شده

- عدم مصرف سس‌های چرب (مانند مایونز) برای سالاد و سبزیجات پخته، استفاده از ماست بجای سس‌های چرب

- قرار گرفتن در مقابل نور خورشید جهت کسب ویتامین D

- با توجه به مشکل یبوست در اکثر سالمندان مصرف کافی مایعات و موارد پرفیبر نظیر نان کامل گندم و سبزیجات و میوه‌هائی مثل گلابی، ‌آلو، ‌زردآلو اهمیت دارد.