سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

آیا استرس می تواند باعث سقط جنین شود


آیا استرس می تواند باعث سقط جنین شود

براساس گزارش محققان در سراسر دنیا, امروزه ۳۱ تا ۸۹ درصد بارداری ها به سقط جنین ختم می شود مطالعات نشان داده است بیشتر زنان, حدود شش هفته بعد از بارداری به حاملگی خود پی می برند و از این رو طی این مدت تحت هیچ گونه مراقبت بارداری نیستند

براساس گزارش محققان در سراسر دنیا، امروزه ۳۱ تا ۸۹ درصد بارداری‌ها به سقط جنین ختم می‌شود.مطالعات نشان داده است بیشتر زنان، حدود شش هفته بعد از بارداری به حاملگی خود پی می‌برند و از این رو طی این مدت تحت هیچ‌گونه مراقبت بارداری نیستند. با این حال بیشتر سقط‌ها در سه هفته اول بارداری اتفاق می‌افتد. بر اساس آمار‌های جمع‌آوری شده در خصوص سقط جنین، بارداری بیشتر زنان به دلیل شرایط استرس زا و سبک زندگی مهیج به سقط جنین منتهی می‌شود. بنابراین اگر سوال شما این است که آیا استرس می‌تواند به سقط جنین منجر شود یا نه، پاسخ، یک بله محکم است. زنانی که دقیقا قبل از شروع بارداری، تحت استرس جسمی و روحی شدید بوده اند، به احتمال زیاد سقط جنین خواهند داشت.

● اما چگونه؟

به طور کلی فرایند تاثیر استرس بر بدن و سقط جنین ناشی از آن، به یک هورمون به نام کورتیزول مربوط است. این هورمون از غده آدرنال یا فوق کلیه ترشح می‌شود و نقش مهمی در تنظیم قند خون، فشارخون و نیز سوخت و ساز قند بر عهده دارد. مقدار کورتیزول به طور طبیعی هنگام صبح بالاتر و موقع شب پایین تر است. به این هورمون هورمون استرس نیز گفته می‌شود، چراکه ترشح آن در شرایط استرس تحریک شده و افزایش می‌یابد. کمی افزایش کورتیزول برای سلامت بدن ضروری است و باعث افزایش سطح انرژی، تقویت قدرت حافظه، افزایش قدرت ایمنی و نیز افزایش مقاومت بدن به احساس درد می‌شود.

اما اگر فردی همیشه تحت شرایط پراسترس باشد، بدن او به این شرایط عادت کرده و برگشت به حالت طبیعی سخت می‌شود و این وضعیت به استرس مزمن منجر خواهد شد در این شرایط است که سطح کورتیزول همچنان بالا باقی می‌ماند و عوارض خود را نشان می‌دهد، مانند فشار خون بالا، عدم تنظیم قند خون، اختلال در انعقاد خون، ضعف استخوان‌ها و ضعف عضلانی و ... . افزایش هورمون کورتیزول در بارداری به علت تاثیر بر مقدار هورمون پروژسترون خطرناک است.پروژسترون یک هورمون ضروری و مهم است که نقش حیاتی در تنظیم چرخه قاعدگی در یک خانم بر عهده دارد. بعد از تخمک گذاری، افزایش پروژسترون دیواره رحم را برای لانه گزینی تخم آماده می‌کند.

زمانی که بارداری رخ ندهد، سطح پروژسترون کاهش یافته و با ریزش دیواره رحم، قاعدگی رخ می‌دهد. مشکل آنجاست که علی رغم افزایش میزان کورتیزول در شرایط استرس، سطح پروژسترون کاهش می‌یابد. در این شرایط مغز فرمان می‌دهد، هیچ سلول لقاح یافته‌ای در رحم وجود ندارد. بنابراین اگر خانم بارداری تحت استرس قرار بگیرد و این استرس مکرر باشد، ریزش دیواره‌های رحم و سقط جنین رخ خواهد داد. بنابراین مهم‌ترین چیز برای خانم‌های باردار این است که از استرس دوری کنند. برای این کار می‌توانند روش‌های کنترل استرس را یاد بگیرند.

● پیشگیری از سقط جنین

حال که می‌دانید استرس می‌تواند باعث سقط جنین شود، لازم است روش‌های دوری از استرس را نیز یاد بگیرید. اولین نکته آن است که سعی کنید زندگی آرام و بدون استرس داشته باشید. اگر ممکن نیست، باید دنبال راهکارهای کنترل استرس باشید. با افزایش سن، خطر سقط جنین افزایش می‌یابد. در متن زیر توصیه‌هایی برای کاهش خطر سقط جنین وجود دارد: برنامه غذایی مناسب و سالم داشته باشید، به طور مرتب ورزش کنید، به وزن گیری منظم و ماهانه خود اهمیت دهید و هر گونه کاهش یا افزایش وزن غیر طبیعی را به پزشک خود بگویید و علت را جویا شوید. سعی کنید شکم و اندام‌های شما در معرض هیچ آسیب جسمی قرار نگیرد. سیگار نکشید و از افراد سیگاری و محیط‌های آلوده به دود سیگار دوری کنید. از مصرف زیاد کافئین نظیر قهوه، کاکائو و چای پررنگ به میزان بیش از دو فنجان در روز خودداری کنید.

از مصرف هرگونه دارو بدون تجویز پزشک جدا خودداری ورزید، حتی اگر آن دارو یک مولتی‌ویتامین باشد. فعالیت‌های سنگین و شدید و دیگر کارهای خطرناک را در دوران بارداری و سه ماهه اول انجام ندهید. به محض مشاهده هرگونه علائمی از خونریزی رحم و سقط، به پزشک زنان خود مراجعه کنید. استرس زیاد و مهم‌تر از آن استرس طولانی مدت می‌تواند به خونریزی و سقط جنین منجر شود. بنابراین سعی کنید در دوران بارداری، از سبک زندگی سالم و مراقبت‌های مناسب بهره‌مند شوید تا یک بارداری شاد داشته باشید.

الهه گودرزی