چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
استان لوری
استان لوری (لُری) از بزرگترین استانهای ارمنستان و شهر واناجور (وانادزُر) که سومین شهر بزرگ ارمنستان است مرکز این استان است. این شهر پیش از این کیروفاکان و پیش از آن قره کلیسا نام داشت.
نزدیک واناجور، در کنار یک تپه، کلیسایی ساخته شده از سنگ سیاه، قرار دارد و نامی که آذری زبانهای کوچ نشین منطقه به این شهر دادند یعنی قره کلیسا (کلیسای سیاه) به همین خاطر بوده است. جمعیت این منطقه پیشترها آمیزهای از ارمنی، گرجی، آذری، روس و یونانی بود و در بسیاری از زمانها بخشی از خان نشین گرجستان (که جزئی از ایران بود) بشمار می آمد.
در شمال واناجور با دنبال کردن رودخانه جوراگِت (بمعنی رودخانه دره یا همان درهْ رود) به دژ لوری (به ارمنی لوری برد) میرسیم. این دژ پایتخت داوید آنهوغین (۹۸۹-۱۰۴۹) از حاکمان قلمروی تاشیر-جوراگت و در دیگر زمانها مرکز حکمرانی خاندان زکریا بود.
در زمان سلجوقیان حاکمانی از خاندان زکریا به نام زکریا و ایوان که مسیحی و احتمالاً از اصل کُرد بودند به مرند و اردبیل حمله کردند و در آن جایها دست به کشتار زدند. این دو برادر توانستند سامانهای زیادی را از دست سلجوقیان بدر آورند. آنها بعدها در ۱۲۲۴ در جنگی از شاه ایران جلال الدین خوارزمشاه شکست خوردند و موج بعدی حمله مغول بود که همه چیز را ویران کرد.
بهنگام حمله مغول دژ لوری در دست پسر زکریا به نام شاهنشاه بود. سردار مغولها به نام جغتای که درباره گنجینههای شاهنشاه در لری شنیده بود با سربازان و ابزار دژکوبی به سوی دژ لوری آمد. شاهنشاه با زن و فرزندانش به غاری در آن پیرامونها گریخت و دژ را به خویشانش سپرد. آنها هم بجای جنگ به خوشگذرانی پرداختند و مغولها پس از گشودن دژ کشتار فراوانی کردند و به گنج شاهنشاه که آن را در چاهی با دهانهای بسیار باریک پنهان کرده بود دست یافتند.
بازماندههای خاندان زکریا هم بعدها بدست افراد تیمور لنگ نابود شدند.
از روستاهای دیدنی منطقه روستای شاه نظر (مِتساوان کنونی) است که در مرز گرجستان جای دارد و عقیقهای سرخی در پیرامون آن از زمین بیرون زده است.
از شهرها مهم این استان یکی شهر الله وردی است که کانسار مس آن زمانی یک چهارم مس شاهنشاهی روسیه را تولید میکرد.
شهر قره کلیسا (واناجور) در جریان جنگهای ایران و روس در سال ۱۸۲۶ به دست حسن خان کاملآ ویران گشت. احیای دوباره این شهر با آغاز بکار راه آهنی که به سمت تفلیس ساخته شد میسر گشت. ارتشبد نظربکیان در سال ۱۹۱۸ با وجود کمی افراد توانست در این مکان لشکریان ترکیه را پس براند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست