یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

ژنتیک، تستوسترون و الگوی رویش موی آقایان


ژنتیک، تستوسترون و الگوی رویش موی آقایان

یکی از پرسش‌های شایع آقایان درباره موهای ریش و سبیل این است که آیا ما خودمان می‌توانیم نقشی در رویش موی ریش یا سبیل داشته باشیم؟ ...
در پاسخ به این سؤال باید گفت که اساسا رویش موی …

یکی از پرسش‌های شایع آقایان درباره موهای ریش و سبیل این است که آیا ما خودمان می‌توانیم نقشی در رویش موی ریش یا سبیل داشته باشیم؟ ...

در پاسخ به این سؤال باید گفت که اساسا رویش موی صورت بر پایه ساختار ژنتیکی و مدت‌زمان پاسخ به درمان با تستوسترون استوار است. در واقع رویش موی صورت به مدت زمان شروع رویش موی صورت در دوران بلوغ بستگی دارد.

بنابراین هم مقدار و مکان رویش مو و هم کیفیت موی صورت بر پایه ژنتیک استوار است. بعضی مردان موهای ضخیمی دارند و دوره کوتاهی پس از شروع بلوغ یا درمان با تستوسترون دارای صورت پرمویی می‌شوند، در حالی که عده‌ای دیگر هرگز موی کاملی در زیر ریش یا سبیل خود ندارند و بعضی فقط در نواحی چانه و اطراف آن مو دارند و فقط موی کمی در ناحیه گونه دارند.

بعضی ممکن است دارای نواحی طاس در ناحیه ریش باشند و یا ریش آنها به صورت تکه‌ای (Patchy) باشد. این الگو ارتباطی قوی با ویژگی‌های ژنتیکی دارد و ممکن است با نسبت پدری فرد ارتباط قوی نداشته باشد، یعنی در صورت پرمویی پدر یا برادر این قضیه رد نمی‌شود. با توجه به مدت زمان رویش مو پس از شروع درمان با تستوسترون، افراد به اشکال متفاوتی پاسخ به درمان دارند. به‌طور کلی موی صورت در طی چند سال تمایل به ضخیم شدن دارد و غالبا پسران پس از شروع بلوغ چند سال طول می‌کشد که موی صورت ضخیم و پری داشته باشند.

بسیاری از آقایان موهای تکه‌تکه در اوایل دهه دوم زندگی دارند ولی رویش آنها در اواخر دهه دوم زندگی یا اوایل دهه سوم پرتر می‌شود. همکاری کسانی که جهت رویش موی صورت به آنها تستوسترون داده می‌شود، بسیار مهم است چون ممکن است این پروسه چند سال طول بکشد.

دکتر محمدعلی نیلفروش‌زاده/ متخصص پوست و مو و رییس مرکز تحقیقات پوست و سالک