دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

با خوردن این خوراکی ها خوش اخلاق شوید


با خوردن این خوراکی ها خوش اخلاق شوید

آیا تاکنون به این نکته توجه کرده اید که غذا هم می تواند روی خلق و خوی انسان تاثیر بگذارد

آیا تاکنون به این نکته توجه کرده اید که غذا هم می تواند روی خلق و خوی انسان تاثیر بگذارد؟

کارشناسان تغذیه معتقدند که اگر بدن شما از نظر شیمیایی و ترکیبات طبیعی خود متعادل باشد، خلق و خو و رفتار شما هم متعادل می شود.

عوامل زیادی می توانند تعادل بدن انسان را به هم بزنند. بعنوان مثال، بسیاری از زنان دچار کم خونی هستند. این مسئله باعث افسردگی و خستگی زودرس می شود، یا افراد سالمند معمولا با کمبود ویتامین های گروه ب مواجهند که این کمبود، روی سیستم عصبی و رفتاری بسیار موثر است.

همچنین در افرادی که به طور منظم و با برنامه ریزی زمانی غذا نمی خورند، قند خون دائما در حال تغییر است و ثبات لازم را ندارد. همین مسئله روی قدرت تفکر و تمرکز و در نتیجه خلق و خوی آنها تاثیر نامطلوب می گذارد.

از سوی دیگر، بعضی از مردم هم به بعضی مواد شیمیایی موجود در غذا حساسیت دارند که حین مصرف این مواد غذایی خاص، خلق و خوی آنها دچار مشکل می شود.

مواد غذایی که برای خلق فرد، استرس زا یا تنش زا محسوب می شوند، شامل شکر، کافئین موجود در قهوه، و شکلات در صورت مصرف بیش از حد هستند. در حالی که می توان گفت؛ مواد غذایی حمایت کننده و بهبوددهنده خلق و خو عبارت از آب، سبزی، میوه و ماهی هستند.

گروه عظیمی از مواد شیمیایی موجود در مغز که خلقیات را کنترل می کنند، انتقال دهنده های عصبی نام دارند. معروف ترین آنها نیز سروتونین است که بعنوان ماده شادی آور به حساب می آید. این مواد شیمیایی تعیین می کنند که آیا شما احساس خوبی دارید یاخیر، کاملا پر انرژی هستید یا کاملا خسته اید، تحریک پذیرید و کلافه به نظر می رسید یا آرامش و ثبات خلقی دارید.

این مواد شیمیایی موجود در مغز که کاملا حیاتی هستند برای اینکه عملکرد طبیعی داشته باشند به انرژی نیاز دارند و مغز یکی از معدود نواحی بدن است که برای تامین انرژی خود، کاملا و فقط به گلوکز وابسته است. گلوکز در شکر، قند و بسیاری مواد دیگر وجود دارد.

متخصصان معتقدند؛ اگر سطح گلوکز یا همان قند خون در تمام طول روز در شرایط پایداری باقی بماند و نوسان نداشته باشد، بتدریج مغز را تغذیه می کند و مشکلی پیش نمی آید. برای اینکه قندخون حالت پایداری پیدا کند، باید از کربوهیدرات هایی استفاده کرد که قندخون را ناگهان بالا نمی برند. این کربوهیدرات ها در نان، لوبیا، غلات سبوس دار، سویا، سیب، هلو و سایر میوه ها وجود دارند. خوراکی هایی مثل کیک، چیپس، شکلات و شیرینی، قندخون را سریعا افزایش می دهند. درنتیجه بدن شما ناچار می شود برای ورود این قندها به درون سلول یا ذخیره کردن آنها بطور ناگهانی و به شدت هورمون انسولین ترشح کند و تعادل طبیعی سیستم کنترل کننده قندخون به هم می خورد.

برهمین اساس، متخصصان علوم تغذیه سلامت توصیه می کنند که سعی کنید قندخونتان را در شرایطی پایدار حفظ کنید. نگذارید قندخون دچار نوسانات شدید شود. برای این کار باید در فواصل غذایی حتما از میان وعده های غذایی استفاده کنید و هرچهارساعت یکبار نیز از تنقلاتی سالم مصرف کنید. توصیه می شود از تنقلاتی مثل خشکبار، آجیل، میوه و سبزی استفاده شود.

علاوه بر این، مقدار آب مصرفی شما نیز باید کافی و متعادل باشد. این مقدار به فعالیت روزانه و درجه حرارت هوا نیز بستگی دارد. هرچه فعالیت بیشتر و هوا گرم تر باشد، مقدار آب مصرفی باید بیشتر شود. فراموش نکنید که هیچ نوشیدنی جای آب را نمی گیرد.

یک توصیه مهم دیگر این است که روزی ۲۰ دقیقه ورزش کنید، چون روزی ۲۰ دقیقه ورزش، خلق را تقویت می کند، البته اگر می خواهید چربی های اضافه را آب کنید، باید نیم ساعت دیگر هم به ورزش ادامه دهید.

پژوهشگران تاکید می کنند که هرگز سراغ رژیم های لاغری که ناگهانی و سریع وزن کم می کنند، نروید. کاهش وزن ناگهانی شما را کاملا عصبی و بداخلاق می کند.

وجود چربی دربدن درحد متعادل، اثر ضدافسردگی دارد. به جای چربی های خالص و اشباع شده از چربی های غیراشباع شده ساده و پیچیده، روغن های گیاهی و روغن ماهی استفاده کنید، زیرا این چربی ها حاوی امگا۳ هستند که بسیار مفید است.

از شیر و گوشت بوقلمون استفاده کنید. زیرا حاوی «تریپتوفان» است. «تریپتوفان» اسید آمینه ای است که باعث می شود، قندخون در دسترس انتقال دهنده های عصبی قراربگیرد. برای اینکه جذب تریپتوفان این مواد بیشتر باشد، کمی کربوهیدرات مثل نان، برنج یا خرما همراه با آنها مصرف کنید.

همچنین تاکید می شود که حتما صبحانه بخورید و هرگز آن را از رژیم غذایی خود حذف نکنید. به هنگام خرید از فروشگاه به جای شیرینی و کیک و شکلات بیشتر سراغ میوه و سبزی بروید. همچنین سعی کنید از مصرف غذاهایی که داخل سلفون پیچیده شده اند، خودداری کنید.

مصرف قهوه و نوشابه های گازدار را محدود کنید و هرگز یک گروه از مواد غذایی را از رژیم خود حذف نکنید. مثلا بطور کل نان و برنج را از رژیم غذایی خود حذف نکنید، بلکه مصرف آنها را به حد تعادل برسانید.

ازسوی دیگر، در تحقیقاتی که اخیرا انجام گرفته مشخص شده است در شرایط استرس وخستگی، زنان بیش از مردان سراغ تنقلات می روند و بیش از حد از آنها استفاده می کنند.

بررسی ها نشان می دهد؛ زنانی که با اصوات بلند مواجهند و یا دارای کارهای سخت و طاقت فرسا هستند، نسبت به مردان بیشتر به مصرف خوردنی هایی مثل شکلات، چیپس و پنیر روی می آورند.

همین بررسی ها نشان داده است: مردان و زنان در دورانی که استرس دارند، بیشتر می خورند. در طول روز شرایطی پیش می آید که برای فرد ایجاد استرس و تنش می کند، درچنین شرایطی اکثر افراد به خوردن روی می آورند تا این استرس را برطرف کنند. حتی زنانی که به کارهای سخت مشغولند در تعطیلات آخر هفته بیشتر می خورند. درحالی که به توصیه متخصصان اگر بتوان در این شرایط از مواد غذایی مناسب و به میزان متعادل استفاده کرد، می توان جلوی تغییرات نامطلوب خلقی را گرفت.