چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

مسمومیت با آفتاب


مسمومیت با آفتاب

مسمومیت با آفتاب، درواقع، نوعی واکنش حساسیتی به نور خورشید است. از نظر پزشکی، تفاوتی بین آفتاب‌سوختگی و مسمومیت با آفتاب نیست و هر دوی آنها تحت عنوان فتودرماتیت شناخته می‌شوند.
علایم …

مسمومیت با آفتاب، درواقع، نوعی واکنش حساسیتی به نور خورشید است. از نظر پزشکی، تفاوتی بین آفتاب‌سوختگی و مسمومیت با آفتاب نیست و هر دوی آنها تحت عنوان فتودرماتیت شناخته می‌شوند.

علایم مسمومیت با‌ آفتاب شبیه به آفتاب‌سوختگی شدید است و با خارش، قرمزی و بعضی اوقات، تاول خود را نشان می‌دهد که گاهی ممکن است تاول‌ها عفونی شوند. سایر علایم شامل تهوع، تندی ضربان قلب، تنفس سریع، تب، گیجی، خستگی، سردرد، لرز، کاهش آب و اختلالات الکترولیت‌های بدن است. علایم مسمومیت با آفتاب غالبا به دلیل تماس بیش از اندازه با نورخورشید یا سولاریوم (تخت‌های برنزه‌کننده مصنوعی) است. البته مصرف بعضی داروها یا محصولات زیبایی آرایشی می‌تواند پوست فرد را به خورشید حساس کند و این به آن معنی است که اگر شرایط فرد مهیا باشد حتی در معرض قرار گرفتن خیلی کوتاه می‌تواند فرد را به سوی مسمومیت با آفتاب‌ هدایت کند.

از جمله مواردی که فرد را مستعد مسمومیت با آفتاب می‌کند عبارت‌اند از: داشتن پوست سفید و موهای قرمز. استفاده از داروهایی نظیر تتراسایکلین، دیورتیک‌های تیازیدی، داروهای سولفا و قرص‌های پیشگیری از بارداری، ضدافسردگی‌ها، آلبینیسم، لوپوس، پورفیری، ویتیلیگو و گزرودرماپیگمنتوزا (نوعی خشکی شدید پوست)، استفاده از محصولات آرایشی، محلول، عطر یا صابون‌های حاوی متیل کومارین، روغن لیمو، PABA، پسورالن، کولتار یا سالیسیلیک‌اسید. اگر شما سابقه حساسیت پوستی به آفتاب داشته‌اید، باید به برچسب محصولات مورد استفاده خود دقت کنید. اگر آفتاب‌سوختگی یا مسمومیت با آفتاب، شدید و با عارضه نیست، نیاز به درمان دارویی ندارد. استفاده از کمپرس سرد، اجتناب از در معرض قرارگیری مجدد در آفتاب، مصرف آسپرین، بروفن، ناپروکسن یا استامینوفن برای درد و نوشیدن میزان کافی مایعات مفید است.

وان خنک می‌تواند ورم و درد را تسکین دهد ولی نباید حاوی نمک، روغن یا خوشبوکننده‌ها باشد. به علاوه نباید روی محل پوست آسیب‌دیده لیف بکشید یا بتراشید. در صورتی که با این اقدامات بهبودی ایجاد نشد یا آسیب شدید بود باید تنها به پزشک مراجعه کنید. در این شرایط معمولا استفاده از کرم‌های کورتیکوسترویید یا پردنیزولون خوراکی تجویز می‌شود و در صورت تب بالا، تغییر سطح هوشیاری یا کاهش شدید مایعات بدن اقدامات اورژانسی لازم است.

پرهیز از قرار گرفتن در معرض آفتاب بین ساعات ۱۰ صبح تا ۳ بعدازظهر، استفاده از ضدآفتاب، به کار بردن کلاه و لباس‌های بلند، در پیشگیری از این عارضه نقش به سزایی دارد. باید بدانید که حتما در روزهای ابری، اشعه مضر خورشید وجود دارد و اشعه UV نیز از سطح آب،‌ برف و شن بازتاب می‌شود.

دکتر محمدعلی نیلفروش‌زاده

متخصص پوست و مو

رئیس مرکز تحقیقات پوست و سالک