دوشنبه, ۱۸ تیر, ۱۴۰۳ / 8 July, 2024
مجله ویستا

یک بستنی و ۹ سوال


یک بستنی و ۹ سوال

آزمونی درباره بستنی

بستنی از تنقلاتی است که برخی آن را سالم‌ترین میان‌وعده می‌دانند و اگر از آنها پرسیده شود شکلات میل دارید یا چیپس یا بستنی؟ گزینه آخر را انتخاب می‌کنند آن هم با این استدلال که من به سلامتم توجه دارم...

اما باورهای نادرستی نیز در مورد این خوراکی نسبتا سالم وجود دارد و تصورهای اشتباهی باعث می‌شود حداقل زیان خوردن یک بستنی، اضافه ‌شدن وزنمان باشد. برای اینکه اطلاعاتتان را درباره بستنی محک بزنید، با دقت به این پرسش‌های زیر پاسخ دهید و جواب‌هایتان را با پاسخ‌نامه آن تطبیق دهید.

۱ بستنی چه شباهتی با مواد اعتیادآور دارد؟

الف) هر بار بیشتر از قبل دلمان می‌خواهد بستنی بخوریم.

ب) هرچه بیشتر بخوریم، لذت‌خوردنش را کمتر حس می‌کنیم.

۲ کدام پرکالری‌تر است؟

الف) ۲ اسکوپ بستنی

ب) یک لیوان شیک ‌یخی بزرگ

ج) یک همبرگر

۳ بستنی رژیمی از بستنی معمولی سالم‌تر است.

الف) درست

ب) نادرست

۴ علت ایجاد سردرد با خوردن بستنی چیست؟

الف) بستنی به سقف دهان می‌خورد.

ب) رگ‌های خونی سر سریع گشاد می‌شوند.

ج) هردو

۵ چرا روی بعضی بستنی‌ها یخ می‌زند؟

الف) بستنی مرغوب نیست.

ب) دمای آن خیلی بالا و پایین شده است.

ج) به مدت طولانی در فریزر مانده است.

۶ چرا باید به بستنی خانگی نمک زد؟

الف) کمک به شکل گرفتن بافت بستنی

ب) بهبود طعم و بافت

ج) جلوگیری از یخ زدن

۷ فلور میکروبی بستنی ماستی همان فلور میکروبی ماست معمولی است.

الف) درست

ب) نادرست

۸ مصرف ژلاتین در بستنی خانگی چه فایده‌ای دارد؟

الف) شکل گرفتن بستنی در قالب

ب) کمک به کش آمدن آن

ج) سبک شدن بافت آن

۹ چه کسانی برای اولین بار بستنی را از شیر تهیه کردند؟

الف) ایرانی‌ها

ب) فرانسوی‌ها

ج) عرب‌ها

● پاسخ‌نامه

۱) ب. با گذشت زمان، تحمل معتادان به مواد مخدر بیشتر می‌شود و با مصرف بیشتر مواد مخدر رسیدن به حس اوج اولیه را تجربه نمی‌کنند. تحقیقات دانشمندان نشان داده این حالت در مورد بستنی هم صادق است. این محققان با بررسی گروهی از نوجوانان که مدام بستنی می‌خوردند و گروهی دیگر که گاهی بستنی می‌خوردند، دریافتند قسمت لذت مغز گروه اول نسبت به بستنی حساسیت خود را از دست می‌دهد و ضعیف‌تر می‌شود.

۲) ب. آنهایی که نگران چاقی هستند و در گردش‌های شهری سعی می‌کنند یک لیوان شیک یخی بخورند تا کالری زیادی به بدنشان نرسد، سخت در اشتباهند زیرا این مخلوط شیرین بیشتر از ۱۰۰۰ کیلوکالری انرژی و حدود ۳۲ گرم چربی اشباع دارد. در حالی که انرژی یک همبرگر بدون سس حدود ۵۴۰ کیلوکالری و هر اسکوپ بستنی حدود ۳۰۰ کیلوکالری است.

۳) ب. بستنی رژیمی ۵۰ درصد چربی و ۳۳ درصد کالری کمتر نسبت به بستنی معمولی دارد که این کالری کمتر آن را سالم‌تر از بستنی معمولی نمی‌کند و مجوز مصرف بیشتر آن نیست. اگر می‌خواهید بستنی سالم‌تری بخورید، بهتر است ضمن توجه به میزان کالری، به مقدار چربی اشباع آن هم دقت کنید.

۴) ج. سردرد با خوردن بستنی یا «انجماد مغز»، در اثر برخورد جسمی سرد با سقف دهان ایجاد می‌شود. در این حالت اعصاب ناحیه‌ای از مغز فرمان می‌گیرند تا رگ‌ها را منبسط کنند و در نتیجه سقف دهان ناگهان درد می‌گیرد بنابراین برای پیشگیری از این موضوع، بهتر است بستنی را آرام بخورید.

۵) ب. نوسان درجه حرارت شایع‌ترین علت یخ زدن بستنی است. اگر بلورهای کوچک یخ بستنی در اثر افزایش درجه حرارت ذوب شوند و دوباره بستنی در شرایط سرما قرار گیرد، این بار بلورها به‌صورت توده‌ای تشکیل می‌شوند. بنابراین بهتر است دمای فریزر را بین منهای ۱۸ تا منهای ۲۰ تنظیم کنید و بستنی را در طبقه‌ها یا در یخچال نگذارید.

۶) ج. افزودن نمک به بستنی نقطه انجماد آن را به پایین‌تر از نقطه انجماد آب کاهش می‌دهد و نمی‌گذارد بستنی یخ بزند.

۷) الف. بستنی‌های ماستی همان فلور میکروبی ماست معمولی را دارند. این میکروب‌ها در حین نگهداری بستنی غیرفعال‌اند و با ورود به بدن می‌توانند فعالیت سودمند خود را شروع کنند.

۸) ج. ژلاتین ماده‌ای بی‌بو، بی‌مزه و بی‌رنگ است و ضمن پیشگیری از تشکیل بلور یخ در بستنی باعث ایجاد بافتی نرم و یکدست در آن می‌شود.

۹) ج. می‌گویند عرب‌ها اولین کسانی بودند که ۱۰۰۰ سال پیش به جای آبمیوه، از شیر شیرین شده برای تولید بستنی استفاده کردند.

ترجمه: یاسمین ثریا

منبع: Webmd