چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

استراتژی خود را تغییر بده


استراتژی خود را تغییر بده

راه هایی برای رسیدن به شادمانی

۷ راه ساده برای تبدیل شما به موجودی شادمان‌تر وجود دارد؛ ۷ راهی که کارشناسان در گفت‌وگو با وب‌ام‌دی آن را به زبان آورده‌اند یا روزنامه‌نگارانی حرفه‌ای از کتاب‌های متنوع آن را برداشت کرده‌اند...

می‌توانید با استفاده از این ۷ روش، خود را در موقعیتی بهتر از امروزتان ببینید و سپس با افتخار به خودتان بگویید امروز، بهتر از دیروز زندگی می‌کنید. بگذارید از زبان هنری دیوید ترور با شما صحبت کنیم؛ او در جمله‌ای که روی بیشتر کارت تبریک‌های بازار وجود دارد با شما صحبت می‌کند؛ «شادمانی مثل پروانه‌ای است که هر چه بیشتر دنبالش می‌دوید، بیشتر از شما فرار می‌کند، اما تنها کافی است به اتفاق‌های دیگر توجه کنید تا او بیاید و روی شانه‌های شما بنشیند.»

۱.شادمانی را انتخاب کنید

اولین قدم برای رسیدن به شادمانی، این است که تصمیم قاطعی در این زمینه بگیرید و انتخاب کنید موجودی شادمان باشید نه اینکه با غم خوردن خود را در چارچوب بسته‌ای قرار دهید و انتظار معجزه داشته باشید. برتراند راسل نزدیک به ۸۰ سال پیش گفته است:

« شادمانی را پیدا نمی‌کنید، مگر در مواردی کاملا نایاب مثل بر دهان گذاشتن میوه‌ای رسیده، مثل هدیه‌ای که ناغافل به دست آورده‌اید.» یکی از پروفسورهای روان‌شناس به نام تام استیونز نیز در گفت‌وگو با وب‌ام‌دی می‌گوید: «سختی‌ها را به جان بخرید تا بدانید چطور زندگی شادمانی را پشت‌سر بگذارید. مثلا به ارزش‌های زندگی و باورهایتان نگاهی دوباره بیندازید، روش‌های کنار آمدن با خودتان را بازبینی کنید، مهارت‌های فردی‌تان را بالا ببرید و مهارت‌های شغلی‌تان را ارتقا دهید، معاشرت با آدم‌های مثبت‌اندیش را در دستور کار قرار دهید و بگذارید تا آنها با برخوردهای مثبتشان به شما انرژی دهند.» باید دقت کنید شادمانی و رسیدن به آن معجزه نیست و تنها به ما و برخوردمان با افراد و احساس‌های خودمان بازمی‌گردد. جوی هیدیت، نویسنده کتاب روش‌های شادمانی، روان‌شناسی مثبت به دانشجویانش درس می‌دهد. او در واقع دانشجویانش را مجبور می‌کند در طول ترم تحصیلی خود را به موجوداتی شادتر و آرام‌تر تبدیل کنند و سپس از آنها می‌خواهد روش رسیدن به این مرحله را برای دیگران توضیح دهند. این پروفسور دانشگاه ویرجینیا می‌گوید: «ممکن است خودشان را آدم‌هایی محترم‌تر یا بخشنده‌تر بدانند.ممکن است مچ خودشان را در طول افکار منفی که به ذهنشان می‌رسد بگیرند و از آنها جلوگیری کنند.»

۲.رفتار محترمانه

مارتین سلگمن، پروفسور دانشگاه پنسیلوانیا، توصیه‌ای روزانه برای شما دارد. او که اسم این روش را «تمرین رفتارشناسی» می‌گذارد، توضیح می‌دهد گوش دادن به کارهایی

که احترام خاصی به شما می‌دهد، به این احساس کمک می‌کند. لازم است افراد به رفتار خودشان مسلط شوند و به این وسیله از تلخی و ناخوشایندی روزانه خلاص شوند.

۳.پرورش بخشندگی

توجه به روحیه روزانه‌تان، شما را از شر اتفاق‌های ناخوشایند در امان نگه می‌دارد و مهم‌ترین خصوصیت در این راه، این است که بخشندگی را تمرین کنید. به این ترتیب می‌توانید قدرت تحمل اتفاق‌های ناخوشایند را در خودتان تقویت کنید و در مقابل اتفاق‌های ترسناک و تلخ خود را مقاوم کنید. این خصوصیت، توصیه‌ای است که رابرت امونز، یکی از کارشناسان این حوزه به زبان می‌آورد. او در کتاب خودش ۵ مرحله برای رسیدن به این قدرت به زبان می‌آورد؛ مرحله اول به زبان آوردن است. سپس باید بتوانید آن را به صورت خلاصه برای خودتان توضیح دهید و زاویه نگاهتان را نسبت به آن اتفاق برای خود مشخص کنید. در مرحله بعد خودتان را تشویق به نوعدوستی و بخشندگی کنید. سعی کنید این بخشندگی را به زبان بیاورد. تفاوتی نمی‌کند برای طرف مقابلتان پیامی دوستانه بنویسید یا به صورت حضوری به او بگویید. در مرحله آخر، خودتان را در این مرحله از بخشندگی نگه دارید و دوباره در مرحله عصبانیت، آزار و یادآوری احساس‌های ناخوشایند قرار ندهید.

یکی دیگر از راه‌های پایین آوردن سطح استرس، این است که به اتفاق ناخوشایندی که افتاده به خوبی فکر کنید. «فکر کردن به یک اتفاق ناخوشایند از زاویه‌نگاهی متفاوت، به سلامت ذهنی‌تان کمک می‌کند. به شرط اینکه در ذهنتان این موضوع را آنقدر بزرگ نکنید که از پس مشکل برنیایید. باید به خودتان یادآوری کنید قصد برطرف کردن یک مشکل را دارید نه اینکه آن را دوچندان کنید.»

۴.افکار و احساس‌های منفی را خنثی کنید

هیدیت می‌گوید این روش برای بهداشت روان شما مناسب است و در کتاب خود، مثال مردی را می‌زند که بر فیل سوار است. او می‌گوید فیل، نمادی از احساس و افکار قدرتمند شماست که معمولا به صورت ناخودآگاه وارد عمل می‌شود. همین افکار و احساس‌هاست که رفتار شما را مدیریت می‌کند. مردی که بر فیل سوار است، با اینکه ضعیف‌تر است اما می‌تواند کنترل فیل را به دست بگیرد. همان‌طور که شما می‌توانید کنترل رفتار و احساس‌های منفی خود را در دست بگیرید. تنها کافی است با تکرار و تمرین دوباره فیل را تمرین دهید و رفتارش را تغییر دهید. او توضیح می‌دهد: «شواهد نشان می‌دهد کارهای زیادی از دست شما برمی‌آید به شرط اینکه برای رسیدن به آن تلاش کنید.» برای نمونه آرامش ذهنی، تنفس منظم و ورزشی همچون یوگا تکنیک‌هایی برای مقابله با رفتار منفی و عصبانیتتان به شما یاد می‌دهد. می‌توانید تشخیص دهید کدام افکارتان از شما موجودی دست و پا بسته و عصبانی ساخته است. اگر تکنیک‌هایی برای شناخت افکار منفی یاد بگیرید، ساده‌تر می‌توانید با آنها مبارزه کنید. هیدیت می‌گوید: «گاهی اوقات خواندن یک کتاب مثبت‌اندیشانه در این زمینه، کمک‌ فراوانی به شما می‌کند.»

۵.پول شادمانی نمی‌آورد

تحقیقات نشان می‌دهد بالارفتن سطح درآمد ابتدای راه شادمانی اندکی به زندگی‌تان اضافه می‌کند. ما این‌گونه در نظر می‌گیریم که چون کالاها نمی‌توانند شادمانی‌مان را تضمین کنند، در نتیجه پول بیشتر نمی‌تواند شادمانی را برای مدتی طولانی تضمین کند.» دنیل گیلبرت، در کتاب خود می‌نویسد: «صرف‌نظر از اینکه برای به دست آوردن یک کالا چقدر تلاش کرده‌اید، آن کالا نمی‌تواند شادمانی زایدالوصفی برایتان رقم بزند.»

۶.پرورش دوستی

بهترین پادزهر برای ناراحتی‌هایتان، معاشرت با افرادی است که دوستتان دارند و به شما توجه می‌کنند. دکتر دیوید میر پس از تاکید بر این واقعیت، از تحقیقی که در استرالیا انجام شده صحبت می‌کند. این تحقیق نشان می‌دهد پیرمردان و پیرزنانی که پس از ۷۰ سالگی‌شان میان شبکه‌ای قدرتمند از دوستان و فامیل زندگی می‌کنند بیشتر و راضی‌تر زندگی می‌کنند. متاسفانه زندگی مفرد ما روز به روز در جامعه ارزشمندتر می‌شود و زندگی و رابطه‌های واقعی ما از میان می‌رود و بسیاری از روان‌شناسان معتقدند بخش مهمی از افسردگی جمعی این روزها، به دلیل از دست رفتن رابطه‌های واقعی و جایگزین کردن آن با رابطه‌های مجازی است. او همچنین در کتاب خود می‌نویسد: «رابطه‌های واقعی و نه مجازی، می‌توانند در روزهای سخت، راهکارهای بهتری به شما ارائه دهند.»

۷.مسوولیت‌پذیری در کارهای معنادار

دکتر میلهای می‌گوید: «زمانی که افراد در معاشرت و بده‌بستان زندگی می‌کنند، شادمان‌تر هستند.» زمانی که در کارهای معنادار همچون حضور در خیریه‌ها فعالیت می‌کنید و مهارت‌های خود را در چنین وضعیتی تخمین می‌زنید، وضعیت بهتری از منظر شادمانی پیدا می‌کنید. او این وضعیت را در مقابل تماشای تلویزیون قرار می‌دهد و می‌گوید: «اما حتی اگر بهترین فیلم را از تلویزیون تماشا کرده باشید، سطح شادمانی و رضایت از خودتان آنقدر بالا نیست.» به این ترتیب، متوجه می‌شویم رسیدن به شادمانی، پیش از آنکه معجزه‌ای آسمانی باشد، یک انتخاب است. هرچند بعضی افراد در طول دوران تربیتشان راحت‌تر متوجه می‌شوند چطور به این انتخاب دست پیدا کنند. از سوی دیگر بدون تمرین نیز نمی‌توان شادمانی به دست آورد پس از همین امروز، تمرین برای رسیدن به شادمانی را آغاز کنید.

● شادی با تغییر عادت‌ها

یکی از راه‌هایی که به وسیله آن می‌توانید شادمانی بیشتری برای خود بسازید، تغییر عادت‌های ناخوشایندی است که به آن دچار هستید. برای نمونه ترک سیگار یا جویدن ناخن‌هایتان. برای ترک چنین عادت‌های ناخوشایندی، ۳ مرحله ساده پیش‌روی شماست؛

اول؛ آگاهانه رفتار کنید. اجازه ندهید رفتارهای از روی عادت تان در ناخودآگاهتان قرار گیرند. باید آنقدر توجه کنید که چرا و چه زمانی این عادت دوباره به شما برمی‌گردد و دست به سمت سیگار می‌برید یا ناخن‌هایتان را به سمت دهانتان می‌برید. اگر بدانید چه زمانی این کار را انجام می‌دهید، می‌توانید احساس‌های منفی همزمان با این عادت را کشف کنید. اگر به چنین درکی برسید، می‌توانید آن را متوقف کنید.

دوم؛ آن را بنویسید. یکی از استادان دانشگاه نیویورک و نویسنده چند کتاب از جمله «چطور سردرد خود را کنترل کنیم» می‌گوید: «نوشتن چنین احساسی به شما کمک می‌کند خودتان را بیشتر بشناسید و با نوشتن آنها و خواندن چندباره آن سطح هوشیاری‌تان را نسبت به خودتان افزایش دهید. مثل بازکردن قفل ذهنتان.» می‌توانید مدت‌زمان مناسبی شبیه یک هفته را برای این مقطع در نظر بگیرید و سعی کنید اطلاعات را به صورت تمام و کمال روی کاغذ بیاورید. در مرحله بعدی، بررسی این اطلاعات را در دستور کارتان قرار دهید. دقت کنید چه رفتارهایی شما را شاد کرده‌اند و توجه کنید وقتی احساس خستگی یا عصبانیت کرده‌اید چه رفتاری داشته‌‌اید.

سوم؛ روی هوا بزنید و تغییر دهید. وقتی تشخیص دهید چه زمانی و چرا ناخن‌هایتان را می‌جوید یا زمانی که به سمت عادت‌های ناخوشایندتان می‌روید، راه جایگزین برای آن پیدا کنید. در شرایط عصبانیت سیگار را از دم دست خود دور یا دست‌هایتان را زیرپایتان قفل کنید. سعی کنید دست‌هایتان را مشغول کاری کنید. مثلا میوه‌ای را قاچ کنید و بخورید یا شروع به بازی با تلفن‌همراه یا رایانه‌ کنید، اما مراقب باشید عادت جایگزینتان شما را به دردسر نیندازد.