پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

كم خوابی های شب امتحان امكان خطا را افزایش می دهد


كم خوابی های شب امتحان امكان خطا را افزایش می دهد

در فصل برگزاری امتحانات و حتی مدتی قبل از آن, شور و هیجان خاصی جوانان و نوجوانان را فرامی گیرد همین موضوع گاهی موجب تغییراتی در تغذیه, خواب و بهداشت آنها می شود از طرف دیگر این سؤال برای آنها و خانواده هایشان مطرح می شود كه مناسب ترین شیوه و نحوه برخورد با كودكان هنگام امتحانات چگونه باید باشد

در فصل برگزاری امتحانات و حتی مدتی قبل از آن، شور و هیجان خاصی جوانان و نوجوانان را فرامی گیرد. همین موضوع گاهی موجب تغییراتی در تغذیه، خواب و بهداشت آنها می شود. از طرف دیگر این سؤال برای آنها و خانواده هایشان مطرح می شود كه مناسب ترین شیوه و نحوه برخورد با كودكان هنگام امتحانات چگونه باید باشد؟

● اضطراب در ایام امتحان

نگرانی های دانش آموزان در ایام امتحان، گاهی با فشار خانواده ها بیشتر می شود، در حالی كه باید با این موضوع عاقلانه و منطقی برخورد كرد.

دانش آموز باید در طول سال، درس بخواند تا در ایام نزدیك به امتحان، مجبور نشود با بی خوابی و نگرانی و در شرایط روحی نامطلوب بیش از حد توان خود فعالیت كند. كم خوابی های شب امتحان، موجب خستگی زودهنگام، كاهش بازدهی، فراموشی، افزایش ناآرامی و اشتباه در جلسه امتحان می شود.

توجه كنیم كه استعداد همه افراد یكسان نیست، دانش آموز را به این دلیل كه نمره امتحانی اش از نمره دانش آموز دیگری كمتر شده، ملامت نكنیم بلكه به عكس برای وظیفه شناسی او برای درس خواندن و انجام تكالیفش احساس رضایت و امتنان داشته باشیم.

هر امتحان، در واقع آزمونی است كه به صورت مسابقه برگزار می شود. بنابراین موفقیت در كنكور یا دیگر امتحانات فقط به میزان فعالیت داوطلب ارتباط ندارد، بلكه به فعالیت داوطلبان دیگر و استعدادهای آنها نیز ارتباط دارد. لذا به هیچ عنوان منطقی نیست كه خانواده ها روی فرزندان خود فشار روحی بیجا وارد كنند و آنها را گرفتار نگرانی های بسیار و آزاردهنده كنند.

وظیفه دانش آموز یا داوطلب كنكور، درس خواندن، تلاش كردن و جدیت است؛ اگر وظیفه خود را به خوبی انجام داده اما نتیجه امتحان یا كنكور باب میل او نباشد، نباید این موضوع وسیله ای برای سرزنش دانش آموز قرار گیرد.

● توكل به خدا

«توكل» نشانه ایمان، منطق و اندیشه درست است، اما «تواكل» حركتی نامطلوب، بی فایده و زیان بخش است. توكل این است كه انسان درجایگاه بنده خدا، وظایف خود را خوب و كامل انجام دهد، اما كار خدایی را به خدا واگذار كند، ولی تواكل یعنی كار خود را درست انجام ندادن و آن را به عهده دیگری (حتی به عهده خدا) گذاشتن.

در زمینه درس خواندن، امتحان دادن یا شركت در آزمون، باید روح توكل بر انسان حاكم باشدنه تواكل. در این صورت فرزندان در انجام وظیفه و تلاش علمی خود كوتاهی نمی كنند، از خداوند برای موفقیت خود كمك می خواهند و با آرامش خاطر در امتحان یا كنكور شركت می كنند. هیچ گاه موفقیت در امتحانات نباید موجب غرور كسی شود، بلكه به جای غرور باید شكرگزاری كرد.

اگر در كنار موفقیت در امتحانات، به این نكته فكر كنیم كه این، فقط ما نبودیم كه چنین توفیقی را در سایه تلاش و دانش خود به دست آوردیم، بلكه عوامل متعددی به ما كمك كرده اند یا اگر آنها كه چنین توفیقی را به دست نیاورده اند، به جای ما بودند و امكاناتی (مانند محیط آموزشی، نقش خانواده، استعداد فردی و غیره) داشتند، شاید بیش از ما توفیق حاصل می كردند. در این صورت چه جایی برای غرور است؟ فقط شكرگزار لطف پروردگار باشید.

● تغذیه كودك در امتحانات

بسیاری از والدین نگران تغذیه فرزندان خود در دوران امتحانات هستند. به همین دلیل با دادن مقادیر زیادی غذا به فرزند خود، كالری اضافه بر نیاز به بدن او می رسانند. ولی موضوع مهم این است كه در دوران امتحان، به دلیل استرس های وارد بر دانش آموزان، سطح ترشح هورمون آدرنالین در بدنشان افزایش می یابد، از این رو نیاز به مصرف پروتئین دو تا سه درصد افزایش می یابد، زیرا این هورمون موجب افزایش سوخت پروتئین های بدن می شود، اما در عین حال كالری موردنیاز، تغییر چشمگیری نخواهد كرد. امروزه برخلاف تصور همگان، اثبات شده است كه فعالیت های مغزی و فكری نیازمند به انرژی زیادی نیست. از این رو بهتر است میزان مواد غذایی مصرفی برای زمان غیرامتحانات باشد و مصرف مواد پروتئینی بویژه پروتئین های غنی با ارزش بیولوژیكی بالا؛ مانند تخم مرغ، شیر و انواع گوشت باید تا حدودی در شب های امتحانات افزایش یابد.