شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

غذاهای ضدافسردگی زمستانی


غذاهای ضدافسردگی زمستانی

افسردگی در فصول سرد سال به میزان قابل توجهی افزایش می‌یابد و این در حالی است که تغذیه مناسب می‌تواند راهکار مناسبی برای کاهش پیامدهای آن باشد.
اگر می‌خواهید از افسردگی زمستانی …

افسردگی در فصول سرد سال به میزان قابل توجهی افزایش می‌یابد و این در حالی است که تغذیه مناسب می‌تواند راهکار مناسبی برای کاهش پیامدهای آن باشد.

اگر می‌خواهید از افسردگی زمستانی در امان بمانید به شما توصیه می‌کنیم مصرف مواد مغذی ضدافسردگی را از یاد نبرید.

ویتامین‌های گروه B از جمله مهم‌ترین مواد مغذی ضدافسردگی هستند. کمبود اسید فولیک که از انواع ویتامین‌های گروه B محسوب می‌شود، موجب بروز اختلالات روحی و روانی، افسردگی و همچنین کم‌خونی می‌شود.

سبزیجات بخصوص اسفناج که برگ‌های سبزرنگ دارند یک ماده غذایی ضدافسردگی هستند و نباید از مصرف آنها غافل بود.

همچنین استفاده از سیرخام یا پخته در تهیه انواع مختلف غذاها مانند بورانی اسفناج نیز نه‌تنها تاثیر مثبتی بر میزان کلسترول خون دارد بلکه می‌تواند در ایجاد نشاط، سرحالی و برطرف کردن افسردگی نیز موثر باشد.

تامین نشدن نیاز بدن به ویتامین B۱ (تیامین)‌ یا کاهش سطح آن در بدن نیز علاوه بر ایجاد افسردگی با عوارض دیگری از قبیل احساس خستگی مفرط، اختلالات روحی و روانی، سردرد، بی‌اشتهایی و کاهش یادگیری همراه است.

همچنین تهوع، دل‌درد، از دست دادن وزن بدن و گزگز کردن دست‌ها و پاها نیز از دیگر عوارض کمبود این ویتامین در بدن هستند اگر به دنبال راهکاری برای افزایش سطح ویتامین B۶ (پیریدوکسین یا پیریدوکسالین)‌ در بدن هستید مصرف گوشت، مرغ، جگر، سیب‌زمینی، شیر، موز، تخمه آفتابگردان و برنج را در برنامه غذایی روزانه خود فراموش نکنید.

آب پرتقال طبیعی، گل کلم، کره بادام زمینی و گوجه فرنگی نیز از دیگر منابع غذایی تامین‌‌کننده ویتامین B۶ مورد نیاز بدن هستند.

ویتامین B۱۲ از خانواده گروه Bکمپلکس است و کمبود یا دسترسی نداشتن به آن بخصوص در افرادی که گیاهخوار هستند موجب بروز عوارض متعدد از جمله افسردگی می‌شود. جگر، گوشت، مرغ، ماهی تن، شیر، تخم‌مرغ، پنیر یا ماست کم‌چرب از منابع غذایی غنی ویتامین B۱۲ هستند.

علاوه بر ویتامین‌های گروه B، کمبود برخی از مواد معدنی نیز می‌‌تواند بر روند افسردگی‌های زمستانی تاثیرگذار باشد. ملنیوم و آهن از جمله مواد معدنی‌ هستند که کمبود آنها در بدن می‌تواند منجر به افسردگی شود.

کمبود سلنیوم نه‌تنها موجب افسردگی می‌شود، بلکه ترس و خستگی مفرط نیز از دیگر عوارض و پیامدهای تهی‌شدن ذخایر بدن از این ریزمغذی است.

از طریق مصرف انواع مکمل‌های غذایی یا منابع غذایی حاوی سلنیوم می‌توان کمبود این ماده معدنی را در بدن برطرف کرد. غذاهای دریایی، صدف، ماهی و آبزیان دیگر غلات کامل پرک شده و جگر مرغ از منابع غنی سلنیوم هستند.

آهن از جمله مواد معدنی بسیار مهم و ضروری برای بدن است که کمبود آن در بدن علاوه بر افسردگی می‌تواند با عوارض و پیامدهای دیگری نظیر کم‌خونی نیز همراه باشد.

پرنیان قربانپور

‌کارشناس تغذیه و رژیم درمانی