شنبه, ۱۶ تیر, ۱۴۰۳ / 6 July, 2024
مجله ویستا

پاسخ به سئوالاتی درباره آنفلوانزای مرغی


پاسخ به سئوالاتی درباره آنفلوانزای مرغی

در مرغان اهلی عفونت با ویروس آنفلوانزای پرندگان باعث دو مشکل اصلی بیماری می شود که توسط حداقل و حداکثر مسری بودن افتراق داده می شوند مشکل اصطلاحاً با بیماریزایی خفیف معمولاً فقط علائم ملایم آشفتگی و به هم ریختگی پرها , کاهش تولید تخم ایجاد کرده و ممکن است تشخیص داده نشود

آنفلوانزای پرندگان یا مرغی یک بیماری مسری حیوانات است که توسط ویروسهایی ایجاد می شود که معمولاً فقط پرندگان و گاهی خوکها را مبتلا می کند . ویروسهای آنفلوانزای پرندگان بسیار اختصاصی هستند . ولی در موارد نادری می توانند باعث ابتلاء انسان نیز بشوند .

در مرغان اهلی عفونت با ویروس آنفلوانزای پرندگان باعث دو مشکل اصلی بیماری می شود که توسط حداقل و حداکثر مسری بودن افتراق داده می شوند . مشکل اصطلاحاً با بیماریزایی خفیف معمولاً فقط علائم ملایم ( آشفتگی و به هم ریختگی پرها ، کاهش تولید تخم ) ایجاد کرده و ممکن است تشخیص داده نشود . مشکل با بیماریزائی شدید بسیار مشخص و واضح است . این مشکل با سرعت زیادی در بین دسته های پرندگان منتشر شده و باعث درگیری ارگانهای مختلف داخلی شده و حتی صددرصد باعث مرگ و میر در ظرف حداکثر ۴۸ ساعت می شود .

▪ کدام ویروسها باعث بیماری شدید می شوند ؟

ـ ویروسهای آنفلوانزا به سه گروه A,B,C تقسیم می شوند . ویروسهای آنفلوانزای A,B از نقطه نظر سلامتی انسان مهم هستند . فقط ویروسهای آنفلوانزای A می توانند باعث همه گیری شوند . ویروس آنفلوانزای A دارای ۱۶ زیر گروه H و ۹ زیرگروه N می باشد . زیر گروه H از لحاظ همه گیری از همه مهمتر است . فقط ویروسهای زیرگروه H۵ , H۷ باعث فرم شدید بیماری می شوند . البته تمامی ویروسهای زیرگروه H۵,H۷ ایجاد بیماری شدید نمی کنند .

ویروسهای H۵,H۷ به شکل بیماریزائی خفیف وارد دستجات پرندگان می شوند . زمانیکه این ویروسها در جمعیت پرندگان در حال انتقال هستند معمولاً ظرف چند ماه جهش یافته و به شکل با بیماریزائی شدید تبدیل می شوند . به همین دلیل وجود ویروسهای H۵,H۷ در پرندگان همیشه باید مورد توجه قرار گیرد حتی اگر علائم عفونت اولیه خفیف باشد .

▪ آیا پرندگان مهاجر باعث انتشار ویروسهای با بیماریزائی شدید آنفلوانزای پرندگان می شوند ؟

ـ نقش پرندگان مهاجر در انتشار نوع شدید بیماری کاملاً مشخص نشده است . پرندگان آبی وحشی منبع طبیعی تمام ویروسهای آنفلوانزای A محسوب می شوند . این پرندگان احتمالاً قرنهاست که حامل این نوع ویروسهای آنفلوانزا هستند ، بدون اینکه زیان خاصی را ایجاد کنند . همچنین این پرندگان ویروسهای زیر گروه H۵,H۷ را البته معمولاً به شکل با بیماریزائی خفیف حمل می کنند . شواهد قابل توجهی وجود دارد که پرندگان مهاجر باعث ورود ویروسهای H۵,H۷ به دسته جات پرندگان شده و سپس ویروس به شکل با بیماریزائی شدید جهش می یابد .

در گذشته ویروسهای با بیماریزائی شدید در مرغان مهاجر در موارد بسیار نادری پیدا شده اند ، که این مرغان معمولاً در محدوده پروازی شیوع این بیماری مرده یافت شدند . این یافته نشان می دهد که پرندگان آبی وحشی عامل گسترش رو به جلوی این ویروس ها نیستند .

مطالعات اخیر نشان می دهد که احتمالاً بعضی از مرغان مهاجر در حال حاضر مستقیماً باعث انتشار ویروس H۵N۱ در شکل با بیماریزائی شدید می شوند .

▪ چه نکته خاصی در مورد شیوع فعلی بیماری در پرندگان وجود دارد ؟

ـ شیوع فعلی آنفلوانزای با بیماریزائی شدید پرندگان که در نیمه سال ۲۰۰۳ در آسیای جنوب شرقی شروع شده ، بزرگترین و شدیدترین مور ثبت شده می باشد . هرگز در تاریخچه این بیماری ، این تعداد زیاد کشورها بصورت همزمان مبتلا نشده و مرگ پرندگان در این وسعت اتفاق نیفتاده بود .

عامل مولد بیماری یعنی ویروس H۵N۱ بسیار مقاوم و سرسخت می باشد . علیرغم مرگ یا نابودسازی حدود ۱۵۰ میلیون پرنده ، این ویروس در حال حاضر در بسیاری از قسمت های اندونزی ، ویتنام ، کامبوج ، چین و تایلند آندمیک محسوب می شود. به نظر می رسد کنترل بیماری در پرندگان سالها طول بکشد .

▪ کدام کشورها مورد هجوم بیماری در پرندگان قرار گرفته اند ؟

ـ از نیمه دسامبر ۲۰۰۳ تا اوائل فوریه ۲۰۰۴ شیوع ویروس H۵N۱ در هشت کشور آسیائی گزارش شد . لیست این کشورها به ترتیب گزارش عبارتست از جمهوری کره ، ویتنام ، ژاپن ، تایلند ، کامبوج ، لائوس ، اندونزی و چین . بیشتر این کشورها قبلاً هرگز دچار حمله آنفلوانزای با بیماریزائی شدید پرندگان نشده بودند .

در اوائل آگوست ۲۰۰۴ مالزی اولین حمله H۵N۱ در پرندگان را گزارش و تبدیل به نهمین کشور آسیائی مبتلا گردید . روسیه اولین حمله H۵N۱ را در اواخر ژوئیه ۲۰۰۵ گزارش کرد و متعاقب آن وقوع بیماری در مناطق مجاور قزاقستان در اوائل آگوست گزارش شد . مرگ پرندگان وحشی بعلت ویروس H۵N۱ با بیماریزائی شدید در هر دو کشور گزارش شد . تقریباً همزمان مغولستان یافته شدن ویروس H۵N۱ در پرندگان مهاجر مرده را گزارش کرد . در اکتبر ۲۰۰۵ وجود ویروس H۵N۱ در پرندگان در ترکیه و رومانی اثبات شد .

ژاپن ، جمهوری کره و مالزی کنترل بیماری در پرندگان را اعلام نموده و در حال حاضر از بیماری پاک می باشند . در سایر مناطق مبتلا حملات بیماری با درجات مختلفی از شدت ادامه دارد .

▪ مسائل مبتلا به برای سلامت انسان چیست ؟

ـ تداوم حضور گسترده ویروس H۵N۱ در پرندگان دو خطر عمده برای سلامتی انسان دارد . اولین خطر احتمال عفونت مستقیم است ، زمانی که ویروس از پرندگان به انسان منتقل شده و باعث بیماری بسیار شدید شود . از تعداد معدود ویروس های آنفلوانزای پرندگان که از گونه خود خارج و باعث ابتلا انسانها گشته اند ، ویروس H۵N۱ باعث بیشترین موارد بیماری شدید و مرگ در انسانها شده است . برخلاف آنفلوانزای فصلی معمولی که معمولاً باعث فقط علائم تنفسی خفیف در اکثریت افراد می شود بیماری ایجاد شده توسط ویروس H۵N۱ دارای سیر بالینی بسیار مهاجم و مرگ و میر بالا می باشد . ذات الریه ویروسی اولیه و اختلال شدید ارگانهای متعدد بدن شایع می باشد . در شیوع فعلی بیماری بیش از نیمی از افراد مبتلا به ویروس مرده اند . اکثریت موارد در کودکان و جوانان کاملاً سالم رخ داده است .

خطر دوم که به نظر اهمیت بیشتری دارد این است که در صورتی که به این ویروس فرصت کافی داده شود تبدیل به شکل بسیار مسری ( پاندمی ) برای انسانها شده و به آسانی از فرد به فرد منتقل می شود . چنین تغییری می تواند علامت شروع یک شیوع جهانی باشد .

▪ موارد ابتلا انسانی در چه مناطقی رخ داده است ؟

ـ در حمله فعلی بیماری موارد انسانی اثبات شده توسط آزمایشگاه در چهار کشور رخ داده است . کامبوج ، اندونزی ، تایلند و ویتنام .

هنگ کنگ در گذشته دو مورد شیوع بیماری را تجربه کرده است . در سال ۱۹۹۷ در اولین موارد ثبت شده ابتلاء انسانی به ویروس H۵N۱ ، ۱۸ نفر مبتلا شده و ۶ نفر از آنها مرده اند . در اوایل سال ۲۰۰۳ این ویروس باعث دو مورد عفونت و یک مورد مرگ در یک خانواده هنگ کنگی با تاریخچه مسافرت اخیر به چین شده است .

▪ چطور انسانها به بیماری مبتلا می شوند ؟

ـ تماس مستقیم با پرندگان آلوده یا سطوح و مواد آلوده به مدفوع آنان راه اصلی ابتلاء انسان محسوب می شود . تا به امروز اکثریت موارد انسانی در مناطق روستائی یا حومه شهر رخ داده است . جائی که بسیاری از خانواده ها دسته های کوچکی از پرندگان را نگهداری می کنند و این پرندگان اغلب به آزادی حرکت کرده و گاهی وارد خانه ها شده یا در مناطق بازی بچه ها می گردند . چون پرندگان مبتلا مقادیر زیادی ویروس از طریق مدفوع خود دفع می کنند ، احتمال قرار گرفتن در معرض این مواد آلوده یا محیط آلوده به ویروس در این شرایط بسیار زیاد است . از این گذشته چون بسیاری از خانواده های آسیائی برای درآمد و غذا به این پرندگان وابسته هستند ، بسیاری از آنان زمانی که علائم بیماری در پرنده ظاهر می شود آن پرنده را فروخته یا کشته و مصرف می کنند . و تغییر این روش زندگی بسیار مشکل است . احتمال مبتلا شدن به این بیماری در حین سربریدن ، پرکندن و آماده سازی مرغان برای پختن بسیار زیاد است .

▪ آیا خوردن گوشت پرندگان و محصولات آنها مطمئن است ؟

ـ بله : اگر چه باید اقدامات احتیاطی خاصی در کشورهای مبتلا انجام شود . در مناطق عاری از بیماری ، پرندگان و محصولات پرندگان را می توان به طور معمول و بدون ترس از ابتلا به بیماری آماده و مصرف کرد . د رمناطق دچار شیوع بیماری نیز می توان در صورت پخت صحیح از پرندگان و محصولات آنها با اطمینان استفاده کرد .

ویروس H۵N۱ به حرارت حساس است . درجه حرارت طبیعی مورد استفاده برای آشپزی ( ۷۰ درجه سانتیگراد تمامی قسمت های غذا ) ویروس را خواهد کشت . فقط مصرف کنندگان باید مطمئن باشند که تمامی قسمت های گوشت پرندگان کاملاً پخته است ( بدون مناطق صورتی ) و تخم مرغ ها نیز به میزان لازم پخته اند ( قسمت های داخلی تخم مرغ سفت باشند )

مصرف کنندگان باید از خطرات آلودگی متقاطع آگاه باشند . هرگز نباید اجازه داده شود که در حین آماده سازی غذا ، آب گوشت خام یا محصولات پرندگان با مواد خوراکی که معمولاً به صورت خام مصرف می شوند مخلوط شده و یا تماس حاصل کنند . زمان آماده سازی گوشت خام یا محصولات پرندگان افراد درگیر در آماده سازی غذا باید دستان خود را کاملاً شسته و سطوح در تماس با محصولات پرندگان را شسته وضدعفونی کنند . آب گرم و صابون برای این منظور کافی هستند .

در مناطق آلوده نباید از تخم مرغ خام در غذاهائی استفاده شود که بعداٌ بخوبی پخته نمی شوند .

آنفلوانزای پرندگان از طریق غذای پخته شده منتقل نمی شوند . تا به امروز مدرکی وجود ندارد که نشان دهد هیچ فردی بعلت مصرف گوشت یا محصولات پرندگان که به خوبی پخته شده باشند دچار بیماری شده باشد . حتی اگر این غذاها با ویروس H۵N۱ آلوده شده باشند.

▪ آیا ویروس به راحتی از پرندگان به انسانها منتقل می شود ؟

ـ خیر ، اگر چه تا به حال در شیوع فعلی بیماری بیش از ۱۰۰ انسان مبتلا شده اند ، این تعداد در مقایسه با تعداد زیاد پرندگان مبتلا و موقعیت های زیاد ابتلاء انسانها بخصوص در مناطقی که از پرندگان در خانه ها نگهداری می کنند بسیار کم می باشد . در حال حاضر مشخص نیست که چرا بعضی از مردم و نه سایرین در موقعیت های مشابه دچار بیماری می شوند .

▪ آیا خطر همه گیری ( پاندمی ) وجود دارد ؟

زمانی پاندمی می تواند شروع شود که سه شرط وجود داشته باشد .

۱) زیر گونه جدیدی از ویروس آنفلوانزا بوجود آمده باشد .

۲) انسانها را مبتلا کرده و باعث بیماری شدیدی شود .

۳) به راحتی مابین انسانها منتشر شود .

ویروس H۵N۱ دارای دو شرط اول می باشد . یعنی برای انسانها ویروس جدیدی است همچنین ویروس H۵N۱ هرگز بطور وسیع مابین مردم منتشر نشده است و تا به حال بیش از ۱۰۰ انسان را مبتلا کرده و نیمی از آنها را کشته است . در صورت وقوع پاندمی با ویروس H۵N۱ هیچکس دارای ایمنی نخواهد بود .

بنابراین تمامی پیش شرط های شروع پاندمی بجز یکی وجود دارند یعنی استقرار انتقال مؤثر و مداوم ویروس از انسان به انسان . احتمال اکتساب این توانائی توسط ویروس H۵N۱ تا زمانی که عفونت های انسانی رخ دهند وجود خواهد داشت . احتمال ابتلاء انسان نیز به نوبه خود تا زمانی که ویروس در بین پرندگان انتشار می یابد وجود خواهد داشت و این حالت نیز می تواند تا سالها ادامه داشته باشد .

▪ چه تغییراتی برای ویروس H۵N۱ لازم است تا تبدیل به یک ویروس پاندمیک شود؟

ـ ویروس می تواند از طریق دو مکانیسم اصلی ، انتقال خود مابین انسانها را افزایش دهد . اولین مکانیسم آرایش و دسته بندی مجدد است که در آن ماده ژنتیکی بین انسان و ویروس پرندگان مبادله می شود . آرایش و دسته بندی مجدد می تواند باعث ایجاد یک ویروس پاندمیک کاملاً قابل انتقال شده و در نتیجه موارد ناگهانی بیماری با انتشار انفجاری وجود خواهد داشت .

مکانیسم دوم روند تدریجی تری از جهت تطابقی است که در آن قدرت ویروس برای اتصال به سلولهای انسانی در طی عفونت های مکرر انسانها افزایش می یابد . جهش تطابقی که در ابتدا به شکل گروههای کوچک بیماری انسانی با درجاتی از انتقال انسان به انسان تظاهر می کند ، احتمالاً به جهان زمان بیشتری برای یک عمل دفاعی خواهد داد .


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 3 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.