چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

خوش بینی راز تناسب و سلامتی ذهن


همه مایلند از لحاظ جسمی و نیز فکری و ذهنی, سالم باشند معیار واقعی ”سلامتی ذهنی“, میزان خوش بینی نسبت به خود و زندگی است

همه مایلند از لحاظ جسمی و نیز فکری و ذهنی، سالم باشند. معیار واقعی ”سلامتی ذهنی“، میزان خوش‌بینی نسبت به‌خود و زندگی است. در این مقاله، شما با نحوه کنترل فکر به شیوه‌های گوناگون آشنا خواهید شد طوری‌که احساس خوبی نسبت به‌خود و وضعیت‌تان داشته باشید، صرف‌نظر از اینکه چه اتفاقاتی در حال وقوع است.

●واکنش‌ها و پاسخ‌های خود را کنترل کنید

در واکنش‌هائی که افراد خوش‌بین و بدبین نشان می‌دهند، سه تفاوت عمده وجود دارد. نخستین تفاوت این است که فرد خوش‌بین، هر مانعی را موقتی می‌بیند در حالی‌که فرد بدبین آن را دائمی می‌پندارد. فرد خوش‌بین، حادثه یا رویداد نامطلوب، مثلاً عدم موفقیت در فروش یک کالا یا از میان رفتن یک سفارش - را حادثه یا رویدادی موقتی می‌داند که هیچ‌ تأثیر واقعی بر موفقیت آینده ندارد و تنها به زمان حال محدود می‌شود. در حالی‌که فرد بدبین، حوادث منفی را دائمی می‌پندارد و آنها را بخشی از زندگی یا سرنوشت می‌داند.

●هر امری را مجزا از امور دیگر در نظر بگیرید

دومین تفاوت بین دو گروه یاد شده این است که افراد خوش‌بین، مشکلات را محدود می‌بینند در حالی‌که بدبین‌ها مصائب را اموری فراگیر که بر همه جنبه‌های زندگی‌شان تأثیر خواهد گذاشت می‌بینند. این بدان معناست که هنگامی‌که برای فرد خوش‌بین وضعیت بد می‌شود، او هر مشکلی را امری واحد و کاملاً غیر مرتبط با چیزها و امور دیگر زندگی تلقی می‌کند در حالی‌که فرد بدبین آن را به تمام جنبه‌های زندگی حتی جنبه‌های غیرمرتبط تعمیم می‌دهد و به خاطر یک مشکل کوچک همه زندگی‌اش را خراب می‌کند.

مشکلات را تعمیم ندهید

برای مثال اگر چیزی که روی آن حساب می‌کردید تحقق نیافته و شما آن را در ذهن خود حادثه‌ای بد تفسیر کردید که گاه در زندگی و کار رخ می‌دهد، شبیه فردی خوش‌بین رفتار کرده‌اید. اما فرد بدبین، حوادث بد را امور فراگیر تلقی می‌کند که از دید او نشانه‌هائی از وجود مشکل در تمام جنبه‌های زندگی هستند.

●اشتباهات را به‌خود نگیرید

سومین تفاوت بین خوش‌بین‌ها و بدبین‌ها این است که گروه نخست، حوادث را اموری خارج از خود می‌بینند در حالی‌که گروه دوم آنها را به‌خود می‌گیرند. هنگامی‌که وضعیت نامناسبی پیش می‌آید، فرد خوش‌بین آن را مشکلی می‌داند که حاصل عوامل خارجی است و او کنترل زیادی روی آن ندارد اما می‌تواند آن را حل کرده و به حرکت ادامه دهد. در حالی‌که فرد بدبین همه چیز را به‌خود می‌گیرد برای مثال اگر در ترافیک قرار گیرد، طوری رفتار می‌کند که گوئی دیگر رانندگان عمداً قصد دارند او را ناراحت و خسته کنند.

●آرام و واقع‌بین باشید

مهم‌ترین مشخص شخصیت بلوغ‌یافته، سالم و مفید، توانائی در آرام و واقع بین باقی ماندن در طوفان‌های اجتناب‌ناپذیر زندگی روزمره است. شخصیت قوی علیرغم وجود مشکلات مختلف می‌تواند به گفتگوی مثبت با خویش ادامه دهد، خوش‌بین باقی بماند، ذهن خویش را آرام نگه‌دارد و آن را کاملاً کنترل کند. شخصیت بلوغ یافته و سالم، آرام و آگاه است و می‌تواند حوادث را واقع‌بینانه و کمتر احساسی تفسیر کند. در نتیجه او کنترل بسیار بیشتری بر محیط خود احساس می‌کند و احتمال عصبانی یا ناامید شدن او بسیار بیشتر از یک شخصیت بلوغ نیافته است.

●چشم‌انداز بلندمدت داشته باشید

مشکلات اجتناب‌ناپذیر زندگی و کار را موقتی، غیرفراگیر و تحت‌تأثیر عوامل خارجی بدانید. وضعیت بد را رویدادی واحد که هیچ ارتباطی با دیگر رویدادها ندارد تلقی کنید. هرگز تصور نکنید وضعیت‌های نامساعد دائمی هستند و نشان‌دهنده بی‌لیاقتی یا ناتوانی شما می‌باشند. صرف‌نظر از حوادثی که روی می‌دهد، خوش‌بین باقی بمانید. شاید نتوانید حوادث را کنترل کنید اما واکنش خود نسبت به آنها را حتماً می‌توانید کنترل کنید.

●چند اقدام عملی

در اینجا به سه اقدام عملی که به شما کمک می‌کند موارد بالا را عملی کنید اشاره می‌شود:

۱. همیشه به خود یادآوری کنید که موانع و مشکلات، موقتی هستند و امور همان‌قدر جدی و مهم هستند که شما آنها را جدی و مهم می‌پندارید.

۲. هر مشکل را حادثه یا رویدادی انفرادی تلقی کنید که ربطی به دیگر زمینه‌های زندگی شما ندارد و از هیچ الگوی فراگیری پیروی نمی‌کند. آن را حل کنید و به زندگی و کار ادامه دهید.

۳. در مورد رویدادها و موانعی که قابل حل و رفع نیستند همواره به‌خود یادآوری کنید که ”مشکلات غیر قابل حل، باید تحمل شوند“ سپس به دنبال کردن اهداف خود بپردازید.

نویسنده: Brian Tracy