سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

كدام سیستم بهتر است؛ بسته یا باز


در سال های اخیر صرف نظر از عواملی همچون محدودیت وسعت آشپزخانه ها كه به جهت كوچك شدن متراژ آپارتمان ها پدید آمده به طور كلی ساختار معماری داخلی دستخوش تغییراتی شده كه یكی از عمده ترین اینها بازشدن آشپزخانه های با سیستم قدیمی (Closed) است.

در سال های اخیر صرف نظر از عواملی همچون محدودیت وسعت آشپزخانه ها كه به جهت كوچك شدن متراژ آپارتمان ها پدید آمده به طور كلی ساختار معماری داخلی دستخوش تغییراتی شده كه یكی از عمده ترین اینها بازشدن آشپزخانه های با سیستم قدیمی (Closed) است. امروزه حتی در بسیاری از خانه های بزرگ نیز با آشپزخانه هایی با سیستم باز (Open) مواجه می شویم. در واقع این تغییر ساختاری به یك مد در معماری داخلی تبدیل شده است. اگرچه این تغییر نیز مانند هر تحول دیگری دارای مزایا و معایبی است ولی دانستن آنها برای آن دسته از افرادی كه در جریان پروژه بازسازی خانه شان در بازكردن سیستم آشپزخانه بسته خود دچار تردید هستند می تواند سودمند باشد.

• مزایای آشپزخانه های باز

- از آنجا كه دیوار صرف نظر از ویژگی های جداكننده اش مانعی دیداری محسوب می شود هرچه این مانع در محیط كمتر باشد، وسعت دید گسترش یافته و فضا بزرگ تر به نظر می آید. لذا حذف دیواری از آشپزخانه نه تنها به افزایش وسعت آن فضا كمك می كند بلكه فضای كناری آن را نیز وسیع تر جلوه می دهد.

- افزایش تبادل نور از دیگر مزایای یك آشپزخانه باز است. به این ترتیب كه انتقال نور از آشپزخانه به فضای مجاور آن و یا برعكس امكان پذیر بوده و گاهی از اهمیت بسیار زیادی نیز برخوردار است زیرا در صورتی كه فضای همجوار آشپزخانه از وجود پنجره ای برای نورگیری محروم باشد، نور مورد نیاز از پنجره آشپزخانه می تواند تامین شود. البته خلاف این مسئله نیز صدق می كند اگرچه وجود پنجره ای هرچند كوچك برای آشپزخانه گذشته از تبادل نور برای جریان هوا در محیط، نیازی ضروری است ولی در برخی از ساختمان های امروزی این پنجره در نقشه حذف شده و به جای آن نورگیری از اتاق نشیمن و یا پذیرایی مجاور انجام می شود.

- با بازشدن یك یا دو دیوار و حتی بخشی از یك دیوار آشپزخانه رابطه فرد داخل آشپزخانه كه معمولاً خانم خانه است با فضای بیرون بیشتر می شود به این ترتیب خانم خانه همزمان با انجام امور آشپزی می تواند چندین كار دیگر نیز انجام دهد:

۱- صحبت كردن با دیگر اعضای خانواده در حین كار

۲- نظارت بر وضعیت فرزند خود كه در فضای كناری به بازی و یا درس خواندن مشغول است.

۳- ارتباط با مهمانان و تنها نگذاشتن آنها به منظور تدارك مقدمات پذیرایی

۴- تماشای تلویزیون و استفاده از برنامه مورد علاقه تان

- تبدیل سیستم بسته به باز نه تنها تغییری در ساختار معماری داخلی فضا محسوب می شود بلكه در دكوراسیون داخلی خانه نیز تاثیرگذار است. در واقع با برداشته شدن دیوار جداكننده فضای آشپزخانه با محیط همجوارش ادغام می شود.

در نتیجه برای داشتن خانه ای با فضای مطلوب باید به هماهنگی دكوراسیونی فضای آشپزخانه و محیط كناری آن نیز بیندیشیم. در این راستا عنصر اصلی دكوراسیونی كابینت بندی است كه آن هم با توجه به تنوع موجود در مدل، رنگ، نوع و حتی چیدمان به راحتی میسر می شود.

• معایب آشپزخانه های باز

- مهم ترین عیب این آشپزخانه ها انتقال بو، چربی و دود ناشی از پخت غذا به فضا های دیگر خانه است اگرچه وجود هواكش ها و هود های قوی از میزان این دود و دم می كاهد ولی انجام برخی از پروژه های آشپزی مانند سرخ كردن برای پخت بعضی غذا ها و همچنین موادی مانند بادمجان، پیاز، سبزیجات خورشی به خصوص در حجم زیاد برای ذخیره فصل سرما با محدودیت بیشتری انجام پذیر است.

با وجود آنكه با حذف دیواری مانع دیداری نیز برداشته می شود ولی در پس آن فضایی نمایان می شود كه به جهت ادغام محیط ها با هم باید همواره مانند فضا های دیگر تمیز، مرتب و عاری از هرگونه به هم ریختگی باشد.مسئله ارتباط با مهمانان كه از جمله مزایای آشپزخانه های باز برشمرده شد در برخی از خانواده ها جزء معضلات آن به حساب می آید زیرا آماده سازی و انجام برخی از مراحل پخت غذا برای بعضی از خانم ها پیش از آمدن مهمان میسر نبوده و در حضور مهمان نیز خوشایند نیست.

در پایان آنچه باید مورد توجه قرار گیرد این است كه گذشته از مزایا و معایب كلی كه پیرامون سیستم های آشپزخانه ها اشاره شد نوع زندگی، فرهنگ و حتی سن افراد خانواده از جمله مهمترین عوامل تصمیم گیری برای این پروژه هستند.