چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

آشنایی با عملكرد بایوس (Bios)


آشنایی با عملكرد بایوس (Bios)

Bios: كلمه بایوس از سه واژه های Basic input out put system شكل گرفته است. بایوس به فرامین سازمان دهنده مركزی ذخیره شده در Rom كامپیوتر اشاره دارد، این فرامین شامل فعال سازی ارتباط بین قطعات مختلف یك كامپیوتر …

Bios: كلمه بایوس از سه واژه های Basic input out put system شكل گرفته است. بایوس به فرامین سازمان دهنده مركزی ذخیره شده در Rom كامپیوتر اشاره دارد، این فرامین شامل فعال سازی ارتباط بین قطعات مختلف یك كامپیوتر مانند: مادربورد، كیبورد، دیسكران ها و دیگر قطعات است.

بایوس به صورت چیپست بر روی مادر بوردها قرار گرفته است و درون بایوس حافظه ای به نام Cmos وجود دارد كه اطلاعات فعال سازی، نوع، مارك و مقدار تنظیم شده و متغیر قطعات را درون خود جای داده و بعد از روشن كردن كامپیوتر Cpu ابتدای شروع كار به این چیپ و حافظه آن مراجعه كرده و مشخصات قطعات، راه های ارتباطی، وقفه های (IRQ) هر یك را برای سهولت در كار خود شناسایی می كند. برای دستیابی به تنظیم های درون صفحات بایوس كه Bios setup نام دارد، بعد از روشن كردن كامپیوتر و تست شدن Ram كلید F۲ و یا Del را بزنید. (این كلید بستگی به نوع مادر بورد متغیر می باشد) صفحه اول Setup شامل تنظیم های ساعت، روز و نوع بوت شدن است. صفحات بعدی نیز شامل تنظیم های هارد دیسك و دیسكران ها، تنظیم سرعت و Over clock كردن Cpu و Ram. تنظیم درجه حرارت فن ها و دور چرخیدن فن. تنظیم و قراردادن كلمه رمز برای شروع كار مجدد سیستم درون صفحات و یا بوت شدن.

بر روی مادربوردها یك باتری ساعتی بزرگ (حدوداً به اندازه سكه ۱۰ ریالی) قرار گرفته، كار این باتری حفظ اطلاعات تاریخ و ساعت و اطلاعات تنظیم شده قطعات كامپیوتر درون Bios می باشد.

كامپیوترها برای نگهداری اطلاعات Bios نیاز به تعویض باتری هر دو و یا سه سال یكبار دارند و اگر این تعویض به تأخیر بیفتد و باتری شارژ خود را تمام كند هر بار كه كامپیوتر را روشن می كنید بر روی صفحه، پنجره تنظیم ساعت و روز باز می شود و شما باید تنظیمات آن ها را با هر راه اندازی مجدد سیستم انجام دهید.

بایوس را باید هر چند ماه یكبار به روزآمد رسانی كنید، این كار به دو صورت انجام می شود:

۱) از طریق دیسكت:

برای این كار دیسكتی را كه از طرف فروشگاه و مراكز خدمات رایانه تهیه كرده اید درون فلاپی درایو قرار داده و كامپیوتر را روشن كنید. سپس از طریق فایل اجرایی موجود درون فلاپی، بایوس را به روز كنید.

۲) از طریق اینترنت:

همراه بیشتر مادربوردها سی دی نصب درایورها و شناسایی مادربورد به سیستم عامل وجود دارد كه در این سی دی نرم افزار به روز رسانی Bios وجود دارد، نرم افزار مربوطه را نصب و سپس به اینترنت وصل شوید، نرم افزار فوق به صورت بسیار آسان و همانند Wizardهای رایج بایوس شما را به روز رسانی می كند.به روز رسانی كردن بایوس باعث شناخت هرچه بهتر قطعات موجود بر روی مادربورد با یكدیگر و Cpu می شود كه این عامل بالارفتن سرعت سیستم، كم شدن خطا در كاركرد قطعات و همچنین جلوگیری از ویروسی شدن سریع كامپیوترها می شود.

مهدی روئین تن