چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

خوشه کهکشا نی جوان ، اما به طور شگفت آوری بالغ


خوشه کهکشا نی جوان ، اما به طور شگفت آوری بالغ

خوشه‌های کهکشانی بزرگ‌ترین ساختارهای کیهانی هستند که تحت تاثیر گرانش در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند. به اعتقاد ستاره‌شناسان، خوشه‌ها در طول زمان رشد می‌کنند بنابراین انتظار …

خوشه‌های کهکشانی بزرگ‌ترین ساختارهای کیهانی هستند که تحت تاثیر گرانش در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند. به اعتقاد ستاره‌شناسان، خوشه‌ها در طول زمان رشد می‌کنند بنابراین انتظار می‌رود که خوشه‌های بسیار عظیم در جهان نادر باشند. اگر چه پیش از این خوشه‌های بسیار دوری کشف شده‌اند، به نظر می‌رسد که در فرایند تکوین شان، جوان و کم جمعیت باشند.

فضاپیمای اسپیتزر ناسا خوشه‌ای را یافته است که فاصله آن توسط تلسکوپ بسیار بزرگ رصدخانه جنوبی اروپا اندازه گیری شده است. محاسبات نشان می‌دهند که این خوشه در انتقال به سرخی معادل ۰۷/۲ قرار دارد. یعنی ما آنرا سه میلیارد سال پس از بیگ بنگ می‌بینیم یا کمتر از یک چهارم سن کنونی کیهان.

سپس از تلسکوپ فضایی هابل برای بررسی ساختار آن استفاده شد. دانشمندان شواهدی یافته‌اند مبنی براینکه فرایند زایش ستاره‌ای در اغلب کهکشانهای این خوشه متوقف شده است اما آن‌ها حاوی ستارگان حدودا یک میلیارد ساله هستند و این حاکی از آنستکه که با خوشه‌ای بالغ با جرمی تقریبا برابر خوشه سنبله، نزدیک‌ترین خوشه غنی کهکشانی به راه شیری، مواجه شده‌ایم. حضور گاز داغ بین کهکشانهای این خوشه، شاهد دیگری بر بلوغ آن می‌باشد. اطلاعات بیشتر حاوی تصاویر و فیلم‌های متعدد و روشهای مطالعاتی پیرامون این خوشه، در سایت سازمان فضایی اروپا موجود می‌باشد.

نویسنده: آرش اسماعیلی