شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

رابطه خمیردندان و آفت دهان


از مهمترین عوامل زمینه ساز زخم های آفتی دهان وراثت، كمبود برخی تركیبات خونی مانند آهن، فولیك اسید، ویتامین B۱۲ و اختلال دستگاه ایمنی بدن است. دكتر رضا حسین پور متخصص بیماری …

از مهمترین عوامل زمینه ساز زخم های آفتی دهان وراثت، كمبود برخی تركیبات خونی مانند آهن، فولیك اسید، ویتامین B۱۲ و اختلال دستگاه ایمنی بدن است. دكتر رضا حسین پور متخصص بیماری های دهان و دندان ضمن بیان این مطلب، گفت: آفت یك بیماری نیست بلكه یك سندرم بالینی با علل زمینه ساز مختلف است؛ به عبارت بهتر عوامل متفاوتی می تواند زخم هایی را در دهان افراد ایجاد كنند كه به لحاظ شكل ظاهری به این گونه زخم ها آفت اطلاق می شود.

وی عوامل مختلفی از جمله تروما (ضربه)، استرس و اضطراب و همچنین حساسیت های غذایی را زمینه ساز بروز این زخم ها در دهان دانست و افزود: برخی خمیر دندان ها نیز دارای موادی مانند سدیم لوریل سولفات (SLS) هستند كه در ایجاد این زخم ها موثرند كه در این گونه موارد بهتر است خمیر دندان مربوط تعویض شود.

دكتر حسین پور با اشاره به نقش سیستم ایمنی در تامین سلامت مخاط دهان اضافه كرد: یكی از مهمترین عوامل زمینه ساز زخم های آفتی، به هم خوردن تعادل سیستم ایمنی است؛ این موضوع باعث می شود تا مخاط دهان حساس شود و آمادگی پذیرش آسیب های احتمالی را داشته باشد؛ به این ترتیب پس از برخورد مخاط با عامل زمینه ساز، آفت ایجاد می شود.

وی ادامه داد: زخم های آفتی در فرم ساده (مینور) پس از مدت یك تا دو هفته كاملاً بهبود می یابند و اثری نیز برجای نمی گذارند ولی بهبود زخم های ماژور آفت، بیش از یك ماه به طول می انجامد و پس از ترمیم نیز محل زخم به صورت اسكار (جایگاه زخم) باقی می ماند. دكتر حسین پور ضمن اعلام این كه، نمی توان علت خاص و مشخص برای ایجاد زخم ها و در نتیجه درمان قطعی آنها در نظر گرفت، افزود: رفع عوامل زمینه ساز مثل استرس، تروما، حساسیت های غذایی و كمبودهای آهن، B۱۲ و فولیك اسید و همچنین رفع درد و سوزش زخم به وسیله درمان های دارویی كه موجب كاهش مدت زمان باقی ماندن زخم ها در دهان نیز می شود از بهترین روش های درمانی جدید در این خصوص به شمار می آید.