پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

۱۰ خطر تابستان برای پوست


۱۰ خطر تابستان برای پوست

گرما کدام بیماری های پوستی را تشدید می کند

پوست بزرگ‌ترین ارگان بدن است و ماهیچه‌ها، ارگان‌ها و بافت‌ها را فراگرفته و از آنها در برابر تهاجم‌های خارجی، گرما، اشعه‌ ماورای‌بنفش خورشید، آلرژن‌ها و سموم محافظت می‌کند...

این ارگان همچنین دمای بدن را کنترل می‌کنند و دارای گیرنده‌های حساس به گرما، سرما، فشار و درد است. با وجود تمام این مسایل، گاهی در برابر تهاجم‌های خارجی آسیب‌پذیر و حساس می‌شود. مثلا گرما، رطوبت و نمک ناشی از تعریق می‌تواند آن را حساس کند و عامل بروز بیماری‌های گوناگون مثل روزاسه، فولیکولیت، التهاب و... باشد. به همین دلیل است که برخی بیماری‌های پوستی مختص فصل تابستان هستند که می‌توانید با شناخت آنها و مراقبت‌های پوستی لازم از بروزشان پیشگیری کنید و تابستان لذت‌بخشی را پشت‌سر بگذارید.

● عرق‌سوز

عرق‌سوز نوعی از التهاب است که در تمام نقاط چین‌دار بدن ممکن است بروز کند. وقتی رطوبت‌ ناشی از عرق در نقطه‌ای محبوس می‌شود، پوست آن ناحیه نازک و دچار التهاب، قرمزی و سوزش می‌‌شود. این مشکل به‌خصوص در خانم‌هایی که پستان‌های افتاده دارند، افراد چاق و نوزادان تپل بیشتر بروز می‌کند. پوستی که دچار عرق‌سوز می‌‌شود، محیط مناسبی برای رشد انواع باکتری‌ها و ویروس‌هاست. برای پیشگیری از ابتلا به این مشکل بعد از هر نوع فعالیت فیزیکی خارج از منزل یا شنا، بدن را کامل خشک و از پودرها یا پمادهای جاذب رطوبت استفاده کنید. پودربچه یا پمادسوختگی نوزادان می‌تواند سوزش ناحیه‌ای را که دچار عرق‌سوز شده، بهتر کند با این حال باید مراقب باشید این محصولات حاوی آرد ذرت نباشند زیرا این ماده احتمال عفونت ناشی از مخمرها را افزایش می‌دهد.

● عفونت‌های قارچی

عفونت‌های قارچی و اگزما معمولا در نواحی‌ای از بدن بروز می‌کنند که پوست مرطوب باقی می‌ماند. اگر زیاد عرق می‌کنید یا بعد از شنا همچنان مایوی خیس به تن دارید، ممکن است دچار عفونت‌های قارچی شوید. برای پیشگیری، بعد از هر بار ورزش یا شنا، بدن خود را به‌خصوص زیربغل، زیرسینه و زیر گردن و حتی لای انگشتان دست و پاها را خشک کنید و لباس‌های تمیز بپوشید. در روزهای خیلی گرم مرتب لباس‌های زیر خود را عوض کنید و جوراب‌هایی بپوشید که عرق پا را به خود می‌گیرند. لباس‌ها باید گشاد و خنک و از جنس نخ باشند. لباس‌های تنگ و نایلونی اصلا مناسب این فصل نیست؛ اجازه دهید پوست بدنتان در این گرما نفس بکشد.

● عرق‌جوش

این مشکل پوستی به دنبال مسدود شدن غدد مترشحه عرق به دلیل تعریق زیاد اتفاق می‌افتد و معمولا در کسانی رخ می‌دهد که نمی‌توانند به تنهایی حرکت کنند یا مراقب بهداشت شخصی خود باشند مثل افراد معلول، سالمندان یا نوزادان. جابجا کردن مرتب افراد ناتوان و رعایت بهداشت و پوشاندن لباس‌های خنک و خشک به آنها می‌تواند از بروز این ناراحتی پیشگیری کند. استفاده از کرم‌های هیدروکورتیزون موضعی، ۳ بار در روز نیز به بهبود سوزش و خارش ناشی از این ضایعه‌ها کمک می‌کند.

● ترک‌خوردگی پوست

در برخی کودکان، به‌خصوص آنهایی که زیاد عرق می‌کنند و کفش‌های پلاستیکی می‌پوشند، گاهی کف‌پا در برخی نقاط ساییده می‌شود و حالتی براق پیدا می‌کند. تعریق پا باعث سایش یک نقطه و پوسته‌پوسته و ترک‌خوردن آن می‌شود که بسیار دردناک است. تنها راه پیشگیری و درمان این مشکل، پوشیدن کفش و جوراب‌های با الیاف طبیعی است. جوراب نخی یا صندل‌های چرمی مناسب این افراد است. در ضمن هر صبح و شب باید ناحیه را با کر‌م‌های محافظت‌‌کننده چرب کرد.

● تبخال

مواجهه طولانی‌مدت با نورآفتاب، سیستم ایمنی را ضعیف می‌کند و ممکن است باعث بروز تبخال روی لب ‌شود. بهترین راه برای پیشگیری از بروز این نوع تبخال، استفاده از کرم‌ ضدآفتاب است اما اگر تبخال بروز کرد، استفاده از کرم‌ها یا داروهای ضدویروسی می‌تواند موثر باشد.

● زگیل کف پا

دلیل اصلی بروز این ناراحتی، پابرهنه راه رفتن کنار استخر یا در اتاق‌های رختکن است. ویروس پاپیلوم انسانی یا HPV عامل بروز زگیل است و بیشتر در ناحیه پاشنه یا نزدیک شست پا بروز می‌کند. بهترین راه برای پیشگیری، استفاده از دمپایی‌های شخصی در استخرها و رختکن و پابرهنه راه نرفتن در اماکن عمومی مرطوب است. سعی کنید همیشه پاهایتان را خشک نگه‌دارید و اگر زیاد عرق می‌کنید، جوراب نخی بپوشید.

● آفتاب‌سوختگی

در ساعت‌‌هایی که نورآفتاب شدید است، استفاده از کرم ضدآفتاب، لباس‌های آستین بلند و کلاه تا حدی می‌تواند از پوست در برابر آفتاب محافظت کند اما گاهی با وجود تمام محافظت‌ها دچار آفتاب‌سوختگی می‌شویم. علایم این آفتاب سوختگی مانند سایر سوختگی‌هاست و برای درمان کافی است از کمپرس آب سرد و داروهای ضدالتهاب مثل ایبوپروفن برای کاهش درد و قرمزی استفاده کرد. کرم‌های استروییدی هیدروکورتیزون نیز می‌تواند موثر باشد.

● گزش ساس و کنه

کنه‌ها روی علف‌ها زندگی می‌کنند تا به جوندگان حمله کنند. گرچه گزش ساس و کنه در بیشتر موارد مهم نیست اما گاهی نیش آنها حامل نوعی باکتری به نام بورلی است که می‌تواند عامل ابتلا به بیماری لایم باشد که نوعی عفونت حاد است. در برخی افراد گزش ساس و کنه عامل واکنش‌های آلرژیک است. اگر قرار است در علفزارها راه بروید، حتما کفش‌های بسته و لباس آستین بلند بپوشید. در صورتی که این حشرات به لباس یا پوستتان چسبیدند، به کمک یک موچین آنها را از روی پوستتان جدا کنید. مراقب باشید نیش حشره داخل پوست شما نماند. در صورت گزش، ابتدا ناحیه را با آب و صابون ضدعفونی و برای کاهش درد ۱۰ دقیقه از کمپرس آب سرد استفاده کنید. اگر خارش دارید، آنتی‌هیستامین بخورید و محل گزش را نخارانید تا زخم نشود.

● آکنه

معمولا آکنه‌‌ها با رسیدن تابستان بهتر می‌شود اما گاهی گرما و تعریق عامل تشدید آنهاست. در ۸۰ درصد موارد اشعه ماورای‌بنفش خورشید علایم آکنه را بهتر می‌کند و به همین دلیل پزشکان از آن برای درمان این ضایعه‌ها استفاده می‌کنند اما در ۲۰درصد موارد آکنه را شدت می‌دهد. از سوی دیگر، عرق و اصطکاک ناشی از پاک‌کردن مرتب عرق با دستمال، آفتاب‌سوختگی و کلر آب‌استخر نیز می‌توانند باعث تشدید علایم آکنه شوند. پس اگر جزو افرادی هستید که معمولا تابستان‌ها آکنه‌تان شدت می‌یابد، با آغاز این فصل سعی کنید تا جای ممکن از نورخورشید، آفتاب و کلر آب دور بمانید.

● اگزما

اگزما معمولا در تابستان شیوع بیشتری دارد زیرا در مقایسه با فصول سرد سال، هوا خشک‌تر است. گرما و تعریق از عوامل تشدیدکننده این بیماری هستند پس اگر برای ورزش یا گردش بیرون می‌روید، سعی کنید تا جای ممکن خود را خنک نگه‌دارید. ترکیب‌های شیمیایی آب استخرها نیز اثر خشک‌کننده و محرک بر پوست دارند، پس بعد از شنا حتما دوش بگیرید و بلافاصله پوست خود را با مرطوب‌کننده‌ها ماساژ دهید. حتی می‌توانید قبل از ورود به استخر از کرم‌های محافظت‌کننده پوست استفاده کنید.

منبع: doctissimo

ترجمه: سمیه مقصودعلی