یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

۳ دسامبر ۱۹۷۱ ـ سومین جنگ هند و پاکستان و اسارت هشتاد هزار نظامی پاکستانی


سوم دسامبر ۱۹۷۱ و در جریان قیام مسلحانه بنگالی ها که خواهان استقلال و جدایی از پاکستان بودند و هند به آنان کمک می رساند، نیروی هوایی پاکستان به ۱۱ پایگاه نیروی هوایی هند حمله …

سوم دسامبر ۱۹۷۱ و در جریان قیام مسلحانه بنگالی ها که خواهان استقلال و جدایی از پاکستان بودند و هند به آنان کمک می رساند، نیروی هوایی پاکستان به ۱۱ پایگاه نیروی هوایی هند حمله غافلگیرانه کرد و سومین جنگ دو کشور در طول ۲۴ سال آغاز شد که برنده آن هند بود. نیروهای هندی به فرماندهی ژنرال «جاکجی سینگ Jagji Sing Aurora» تا شانزدهم دسامبر بیش از۸۰ هزار نظامی پاکستانی را اسیر کردند که سی و چهار هزار تن از آنان نزدیک به سه سال با فرمانده خود «ژنرال امیر عبدالله خان نیازی» در اسارت بودند. نزدیک به ۱۳ هزار غیر نظامی از جمله مقامات و کارکنان اداری پاکستانی هم که در بنگال شرقی (بعدا به نام بنگلادش) سکونت و فعالیت داشتند به زندان هند افتادند. در پی این شکست نظامی پاکستان بود که بنگال شرقی استقلال یافت. هنگام تقسیم هندوستان و ایجاد کشور پاکستان از مسلمانان شبه قاره، بنگال شرقی به دلیل مسلمان بودن مردمش پاکستان شرقی نام گرفت حال آنکه میان دو قسمت پاکستان هزاران کیلو متر فاصله بود و این دو قسمت در طرفین هند قرارگرفته بودند.

ژنرال نیازی سند تسلیم خود و نظامیانش را با حضور ژنرال جاگجی سینگ امضا می کند. ژنرال نیازی که در دو جنگ قبلی با هند شرکت کرده بود بعد از اسارت سه ساله در هند، در پاکستان متهم شد که بی موقع و خودسرانه تسلیم شده بود و اتهامات دیگر و خلع درجه شد و محروم از مستمری بازنشستگی