جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

خاورمیانه به کدام سو می رود


خاورمیانه به کدام سو می رود

«ایران هیچگاه به اندازه امروز در خاورمیانه قدرتمند نبوده است ما اینک این مطمئنیم که می توانیم به هر حمله نظامی آمریکا واکنش مناسبی نشان دهیم» این ها جملات وابسته فرهنگی سفارت ایران در بیروت در گفتگو با خبرنگار آسوشیتد پرس است به عقیده نجف علی میرزایی پیروزی حزب الله در جنگ ۳۴ روزه تابستان گذشته با اسرائیل دنیا را وادار خواهد ساخت تا به اهمیت نقش منطقه ای و بین المللی ایران توجه بیشتری داشته باشد

«ایران هیچگاه به اندازه امروز در خاورمیانه قدرتمند نبوده‌است. ما اینک این مطمئنیم که می‌توانیم به هر حمله نظامی آمریکا واکنش مناسبی نشان دهیم». این‌ها جملات وابسته فرهنگی سفارت ایران در بیروت در گفتگو با خبرنگار آسوشیتد‌پرس است. به عقیده نجف‌علی میرزایی پیروزی حزب‌الله در جنگ ۳۴ روزه تابستان گذشته با اسرائیل دنیا را وادار خواهد ساخت تا به اهمیت نقش منطقه‌ای و بین‌المللی ایران توجه بیشتری داشته باشد.

خبرنگار آسوشیتدپرس در ادامه می‌نویسد: «دیپلمات جوان ایرانی درست می‌گوید؛ این کشور اینک به واسطه تعلق خاطر بزرگترین گروههای شبه نظامی شیعه بیشترین تاثیر را در فضای سیاسی عراق و لبنان دارد و سخنان ضد‌اسرائیلی رهبران آن در میان توده‌های مردم در کشورهای عرب سنی نیز بسیار پرطرفدار به نظر می‌رسد. مهم‌تر اینکه ایرانی‌ها به پیشرفت‌های چشمگیری در توسعه فن‌آوری موشکی و برنامه‌هسته‌ِای خود دست یافته‌اند. در حالی که غرب مدعی است این برنامه در نهایت به ساختن بمب می‌انجامد ایرانی ها مصرانه می گویند که همه‌چیز آن صلح‌آمیز است».

به عقیده تحلیلگر AP ایرانی‌ها می‌خواهند حوزه نفوذ خود را گسترش دهند، این هدف گاهی در راستای منافع آمریکا نیست و عمده تنش‌ها در خاورمیانه نیز اغلب از همین‌جا شروع می‌شود.

پروفسور عبدالله الشیجی استاد دانشگاه دولتی کویت در این‌باره می‌گوید: «آنها بسیار انعطاف پذیر و زیرک هستند و به خوبی می‌دانند که با کارت‌هایشان چگونه باید بازی کنند». به عقیده وی در میانه رقابت‌پایان‌ناپذیر واشنگتن و تهران کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس کاملا آسیب‌پذیر شده‌اند: «ما هیچگاه نمی‌توانیم ریسک ناشی از مخالفت با برنامه هسته‌ای ایران را بپردازیم و در عین حال شهامت ناراحت کردن آمریکا را هم نداریم».

به عقیده الشیجی ایران امروز در عراق به‌روشنی از آمریکا قدرتمندتر است: «نتیجه انتخابات آزاد در عراق را سه گروه سیاسی شیعه بردند که به ایران بسیار بیشتر از امریکا نزدیکی دارند و اگر امروز هم انتخابات برگزار شود باز همین‌ها کنترل دولت را در دست خواهند گرفت».

در ادامه تحلیل آسوشیتدپرس آمده‌است: آمریکا تا چندسال قبل می‌توانست می‌توانست تاثیرگذاری زیادی در دنیای عرب برای ایجاد یک جبهه متحد در مقابل ایران داشته باشد، ولی این امکان اکنون بواسطه اشتباهات بزرگ در عراق و حمایت بی‌قیدوشرط از رژیم‌صهیونیستی عملا از بین رفته‌است: «حمایت آمریکا از اسرائیل در جنگی که طرف مقابل یک جنبش پرطرفدار تحت حمایت ایران بود آخرین کارت آمریکا در این بازی را سوزاند».

تحلیلگر AP در خاتمه می‌نویسد: «برخلاف عراق، در بسیاری دیگر از سرزمین‌های خاورمیانه اتفاق نظر بین شیعیان و سنی ها بر سر طرفداری از ایران در مقابل آمریکا رو به افزایش است».