سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

جنگ دریایی ایران و یونانیان در دماغه آرتمیسیوم (در این روز ۱۱ اوت)


جنگ دریایی ایران و یونانیان در دماغه آرتمیسیوم  (در این روز ۱۱ اوت)

یازدهم اوت سال ۴۸۰ پیش از میلاد، «اوریبیادسEurybiades» فرمانده اسپارتی بخشی از ناوگان اتحادیه یونانیان كه از نتیجه جنگ ترموپیل و كشته شدن لئونیداس پادشاه اسپارت با همه نیروهایش در …

یازدهم اوت سال ۴۸۰ پیش از میلاد، «اوریبیادسEurybiades» فرمانده اسپارتی بخشی از ناوگان اتحادیه یونانیان كه از نتیجه جنگ ترموپیل و كشته شدن لئونیداس پادشاه اسپارت با همه نیروهایش در این تنگه، آگاه نبود تصمیم گرفت كه با ۱۲۷ كشتی سه ردیف پاروزن ( تریرمTrireme) به ناوگان ایران كه به موازات نیروی زمینی خود در حركت بود و آذوقه رسانی می كرد شبیخون بزند. هدف از این حمله آسیب رسانی به كشتی های حامل خواربار بود كه زیر حمایت كشتی های جنگی قرار داشتند. اوریبیادس گمان كرده بود كه با از دست رفتن كشتی های حامل خواربار، ارتش عظیم ایران ناچار به بازگشت خواهد شد.

فرماندهی ناوگان ایران با مشاهده تحركاتی در میان كشتی های یونانی، متوجه نقشه حمله شده بود و برای خنثی كردن آن، شماری از كشتی های خود را مامور كرده بود كه جزیره «اوویا» را دور بزنند و ۱۲۷ كشتی یونانی را محاصره كنند كه اوریبیادس از طریق یك یونانی فراری از ناوگان ایران (از مردم ایونی ـ غرب تركیه امروز) متوجه قضیه شد و بی درنگ (همان روز) دست به حمله زد. وی در جریان زد و خورد كه دریا هم توفانی شده بود اطلاع یافت كه لئونیداس كشته شده و جنگ ترموپیل پایان یافته و نیروی زمینی ایران حركت به سوی آتن را آغاز كرده است كه از ادامه جنگ دست كشید و با كشتی هایش كه تعدادی از آنها هم از دست رفته بودند با عجله عازم سالامیس شد تا در انتقال خانواده های آتنی از شهر و انتقال آنان به جزایر دوردست كمك كند. چون جنگ دریایی یازدهم اوت در دماغه آرتمیسیوم واقع در شمال جزیره «اوویا» روی داده بود این جنگ در تاریخ به نبرد دریایی آرتمیسیوم Artemisium معروف شده است. معبد آرتمیس در همان داغه قرار دارد. شرح این نبرد را هرودوت نوشته و تعداد كشتی های ایران را چند برابر شمار واقعی گزارش كرده است. عكس بالا محل نبرد آرتمیسیوم را نشان می دهد.

دکتر نوشیروان کیهانی‌زاده