پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
بررسی پتانسیل و توان اكولوژیكی منطقه و تبیین الگوی آمایش محیط زیست سرزمین منطقه ۲۲ شهر تهران
● هدف مطالعه:
آمایش سرزمین یا برنامه ریزی برای استفاده از اراضی با هدف تنظیم رابطه بین انسان، سرزمین و فعالیتهای انسانی در جهت بهبود وضعیت مادی و معنوی اجتماع در طول زمان از طریق معرفی بهترین كاربری طبیعی بر اساس توان كمی و كیفی سرزمین و نیاز اقتصادی اجتماعی موجود از هدر رفتگی منابع طبیعی و محیط زیست و در نتیجه از فقر جوامع انسانی جلوگیری خواهد كرد.
بدین منظور شناسایی مقدماتی پتانسیل منطقه ۲۲ شهر تهران با استفاده از مطالعات آمایش سرزمین و تعیین توان اكولوژیكی منطقه ، به منظور بیان و بررسی جانمایی های مطلوب و سازگار و تكمیل كاربریهای پیشنهاد شده منطقه ۲۲ و در راستای بهینه سازی طرح تفصیلی منطقه ۲۲ شهرداری تهران جهت دستیابی به الگوی آمایش سرزمین منطقه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
● روش مطالعه:
۱) تهیه نقشه های منابع فیزیكی، كه بر اساس بررسی و تهیه نقشه های مختلف زیر انجام می پذیرد .
۱-۱) نقشه های شیب، جهت و ارتفاع
۱-۲) نقشه تیپ خاك های منطقه و تعیین كلاس فرسایش
۱-۳) نقشه های آبهای سطحی و زیرزمینی
۱-۴) نقشه سنگ شناسی و گسل ها
۱-۵) نقشه های اقلیمی از قبیل نقاط همباران، هم دما و هم فشار
۲) شناسایی منابع زیستی از قبیل:
۲-۱) نقشه تراكم پوشش گیاهی
۲-۲) نقشه پراكنش جانوری
۲-۳) نقشه زیستگاه ها
۳) شناسایی پارامتر های اقتصادی و اجتماعی بر اساس آماربرداری و نمونه برداری و سیستم های اطلاعاتی
۳-۱) جمعیت
۳-۲) درآمد
۳-۳) راه های ارتباطی و ساختارهای زیر بنایی
۳-۴) كاربری های فعلی
۴) تهیه مدل های اكولوژیكی ویژه برای كاربری های موردنظر
۵) تجزیه و تحلیل و جمع بندی اطلاعات نقشه ها با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، شامل تلفیق نقشه های پایدار مشتمل بر ، نقشه های ساختارهای زیر بنایی، نقشه طبقه بندی جمعیت و غیره به منظور تعیین كاربری در هر واحد با در نظر گرفتن ارتباط موزون آن كاربری واحدهای مجاور
۶) ارائه مدل ارزیابی و تعیین توان اكولوژیكی منطقه و ظرفیت قابل تحمل محیط
۷) ارائه جایگاه آمایش سرزمین در طراحی و كالبد شهر
۸) برنامه ریزی و توسعه منطقه ای با استفاده از ضوابط و معیارهای زیست محیطی
۹) فرایند آمایش سرزمین بر اساس اولویت بندی و سازمان دهی كاربری ها به ویژه آثار پروژه های شهرسازی بر كالبد محیط زیست
۱۰) ارائه مدل زیست محیطی آمایش منطقه، به منظور رفع كاستی ها و نواقص زیست محیطی در تكمیل طرح تفصیلی موجود منطقه ۲۲ شهرداری تهران
● نتایج مطالعه :
۱) اجرای هر طرح توسعه بدون تأمین آب مورد نیاز برای كاربریهای پیشنهادی آن غیرممكن است . مشكل اساسی در راه اجرا و توسعه كاربریهای پیشنهادی بر اساس نتایج ارزیابی توان اكولوژیك سرزمین منطقه ۲۲ ، تأمین آب مورد نیاز است . لذا اولین گام اطمنیان از حصول منابع آبی مورد نیاز طرحهای منطقه است . در این راستا مطالعات آبخیزداری حاكی از تأمین و كفایت آب كه عمدتاً از رودخانه كن و تا حدودی وردآورد است اعلام شده است .
۲) نتایج مطالعات اقتصادی اجتماعی منطقه نشان میدهد كه نرخ بیكاری در سطح منطقه از ۲/۱ درصد بر اساس آمار سرشماری نفوس و مسكن سال ۱۳۷۵ به ۲۳/۱۳ درصد بر اساس مطالعات حاضر افزایش یافته است كه بدون تردید لزوم توجه به مسئله اشتغالزایی و كارآفرینی اجتناب ناپذیر مینماید .
۳) با توجه به مطالعات توان اكولوژیك جلوگیری از هرگونه ساخت و ساز در عرصههایی همچون حرایم خطوط انتقال برق ، جادهها ، حرایم مسیلهای كن و وردآورد ، حرایم گسلها و كانالهای تأمین آب دریاچه بزرگ منطقه از الزامات است .
۴) با توجه به پتانسیل زلزله خیزی منطقه كه مصداق آن عبور گسل از برخی نواحی منطقه نظیر نواحی ۱ و ۳ میباشد منع ساخت و ساز هرگونه امكانات و سازههای شهری باید مورد توجه قرار گیرد . اراضی واقع در این نواحی به انضمام عرصههای اشاره شده در بند ۳ در قالب عرصههای با توان ۳ (نامناسب) برای توسعه شهری در مطالعات ارزیابی توان اكولوژیك منطقه معرفی شدهاند . لازم به ذكر است كه به طور كلی مابقی اراضی منطقه از نظر توسعه شهری واجد توان ۲ توسعه شهری ، خدماتی و صنعتی میباشند .
۵) رعایت ضوابط و مقررات فنی احداث بنا بالاخص در حرایم گسلها طبق آئیننامه
شماره ۲۸۰۰ مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی (مندرج در نشریه شماره ۸۲ مركز تحقیقات و مسكن وزارت مسكن و شهرسازی) الزامی است .
۶) تلفیق معماری و شهرسازی ایران با ساختارهای نوین جهانی در زمینه حفظ الگوی جامعه سنتی و اسلامی در طراحی سیمای منطقه ۲۲ شهر تهران توصیه میشود .
۷) ایجاد پاركینگهای بزرگ اتومبیل در همسایگی ایستگاههای اصلی و مداخل ورودی منطقه جهت اجرای سیستم پیاده و سواره (Park and Ride) الزامی است . وجود پاركینگ وسایل نقلیه از تردد زیاد وسایل نقلیه شخصی در داخل منطقه جلوگیری كرده و ضمن كاهش بار ترافیك به سالمسازی هوا كمك میكند .
۸) اراضی نامناسب برای ایجاد و توسعه سازههای شهری همانند حرایم گسلها ، حرایم مسیلهای رودخانهها و حرایم خطوط انتقال نیرو باید به توسعه فضای سبز شهری اختصاص یابد .
۹) برخی كاربریهای ناسازگار موجود در منطقه مانند پادگانهای نظامی و برخی واحدهای تولیدی همچون مرغداریها به مناطق خارج از محدوده منطقه ۲۲ انتقال یابد.
۱۰) از آنجائیكه یكی از كاربریهای پیشنهادی و در دست مطالعه منطقه ایجاد دریاچه مصنوعی است ، با توجه به آنكه قسمتی از دریاچه در حال احداث بر روی گسل چیتگر واقع شده و بافت غالب خاك اراضی آن نیز از نوع لومی است ، از اینرو طبق مطالعات ارزیابی توان اكولوژیك این عرصه نامناسب برای كاربری دریاچه شناخته میشود . لیكن به دلیل مصوب شدن قبلی محل دریاچه ، در صورت اجرای چنین پروژهای باید عملیات زیرسازی بستر و استفاده از تكنیكهای پیشرفته در جهت پیشگیری از بروز مشكلات اجتماعی دقیقاً صورت پذیرد .
۱۱) تغییر كاربری اراضی مسكونی واقع در هستههای خدماتی منطقه در سلسله مراتب مختلف تقسیمات شهری به انواع كاربریهای مورد نیاز بر حسب تشخیص و نیازهای اقتصادی اجتماعی بلامانع است ، به شرط آنكه با كاربریهای مجاور ناسازگار تشخیص داده نشود .
۱۲) ایجاد ساختاری اقماری در ایجاد واحدهای مسكونی ، خدماتی و صنعتی در توزیع جمعیت منطقه در جهت حفظ تعادلهای اقتصادی اجتماعی و به حداقل رسانیدن تعداد سفرهای درون شهری و منطقهای میان محل كار و سكونتگاههای شهروندان امری ضروری است .
۱۳) كاهش بار تراكمی نواحی و محلات پرتراكم و توزیع آن در نواحی و محلات با تراكم كمتر منطقی به نظر میرسد .
۱۴) ممانعت از توسعه منطقه از سمت غرب و اتصال آن به مجموعه شهركهای كرج در زمینه حفظ پتانسیلها و توانمندیهای منطقه ضروری است و این كار از طریق ایجاد جنگلكاری در سطح وسیع به ویژه حدفاصل وردآورد تا كرج امكانپذیر میباشد .
۱۵) ارتقاء توان ساخت و ساز واحدهای مسكونی از طریق الزام در ارتقای فنآوری (به ویژه ضد زلزله كردن بناها) ، بلند مرتبهسازی و انبوه سازی به همراه تقلیل سرانه زیربنا به منظور توانمندیسازی خانوارهای طبقه متوسط در راستای تأمین مسكن مورد نیاز شهروندان امری مهم به نظر میرسد .
۱۶) كنترل رشد جمعیت و مهاجرت به داخل منطقه به منظور حفظ سطح كیفی امكانات و تسهیلات پیشبینی شده در طرح تفصیلی منطقه
۱۷) استفاده از گونههای گیاهی اعم از بوتهای ، درختچهای و درختی بومی و سازگار با شرایط كمآبی و آلودگیهای قابل انتظار شهری
۱۸) به طور كلی منطقه از نظر كاربری تفرج متمركز دارای توان ۱ و ۲ (خیلی خوب تا مناسب) است و مغایرتی با نتایج طرح تفصیلی در آن دیده نمیشود .
۱۹) توان منطقه برای كاربری تفرج گسترده میباشد و از این نظر نیز هیچگونه محدودیتی در زمینه اجرای طرحهای تفرج گسترده دیده نمیشود .
۲۰) توان كاربری جنگلكاری منطقه ۵ و ۴ میباشد (نسبتاً مناسب) كه دلیل آن عامل محدود كننده آب در منطقه است . عرصههایی همچون جنگل دست كاشت عمومی چیتگر و خرگوشدره به دلیل شرایط مناسبتر واجد توان ۴ كاربری جنگلكاری هستند .
۲۱۰ پیشنهاد میشود كار ارزیابی توان اكولوژیك منطقه به منظور پیشبینی و پایش ظرفیت قابل تحمل محیط به طور مستمر یا ادواری صورت پذیرد .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست